Bicikliző Vettel, kerítésen lógó szurkolók – ez Monaco szurkolói szemmel

vettel

Monaco – már ez is garancia egy tökéletes és csillogással teli vakációra. Ha mindehhez még hozzáadjuk az F1 pezsgését, egyszeriben egy másik univerzumba csöppenünk. Ahol az elegancia és pénz világa ugyanazért rajong, mint a világ minden tájáról érkező „egyszerű” szurkolók: a benzingőzért. A cél mindenkinek ugyanaz, testközelbe kerülni a versenyzőkkel, és megízlelni ezt a nagyon távoli és zárt világot.

A nagydíjra való előkészületek már napokkal, sőt hetekkel korábban kezdődnek városszerte, hiszen Monacón belül kell kialakítaniuk a szervezőknek a versenypályát – ami a mindennapi életben is forgalmas közút. Az igazi kiteljesedése a rendezésnek mégis szerdán érezhető. A fokozódás, a kicsúcsosodás felé haladás, amikor érezni, ez az utolsó nap, mikor még minden kivitelezhető az esemény előtt.

Vagyis a szerda Monaco utcáin igazán izgalmas tud lenni egy szurkoló számára. A pálya kijelölve, a védőfalak felállítva, mégis még minden szabadon bejárható. De nem is ez a legkülönlegesebb ezen a napon, hiszen a közutakat minden este 8-tól másnap reggel 7-ig megnyitják a nyilvánosság és a közlekedés előtt. Egy szurkoló számára a szerdai nap fénypontja, hogy a versenyzők ilyenkor ejtik meg a számukra nélkülözhetetlen pályabejárást.

A szemfülesebbek, ha elindulnak menetiránnyal szemben a pályán, jó eséllyel találkozhatnak kedvenceikkel, akik gyalog, csapatuk és persze fotósok gyűrűjében járják végig a pályát, hogy a másnapi szabadedzésen az aszfalttal kapcsolatban meglepetés már ne érje őket.

Tipp: ha szeretnél közös fotót kedvenceddel, ne sajnáld a lábad, és taposd te is végig a több kilométeres pályát!

Persze a hűséges és kitartó szurkolóknak ez nem elég. Ők versenyfeltételek között is biztatni szeretnék kedvenceiket; valami szuvenírt szerezni tőlük, bár gyakori az is, hogy ők adnak ajándékot a pilótáknak.

S hogy miért Monacóval kapcsolatban beszélünk szurkolók és pilóták testközeli találkozásáról? Mert a futam jellegéből kifolyólag nemcsak a pálya van a városban bárki számára elérhető közelségben, de a paddock is a kikötőben van, nem elrejtve a kíváncsi szemek elől. Csak egy magasabb drótkerítés és néhány nagyon illedelmes biztonsági őr választja el a futam résztvevőit a nézőktől. Ez egy szurkoló számára 12 órás mozit jelenthet...

Hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban? Az igazán fanatikus szurkolók reggel nyolctól szó szerint sörösdobozokon állva lógnak a kerítésen, kedvencük kiabálva nevét, hogy egy-egy pillanatot velük elcsípjenek, és ne maradjanak le semmiről sem. Így mindennek részesei lehetnek, akár annak, hogy Räikkönen lehajtott fejjel lepattan a robogóról, és szinte bemenekül a paddockba; vagy annak, hogy Vettel lazán bringán érkezik, és nemes egyszerűséggel biciklisisakban osztja az autogramokat.

A csodálkozás jogos! A versenyzők többsége motoron vagy robogón érkezik, esetleg néhányuk hajón (tényleg Vettel az egyetlen, aki biciklin érkezik).

Monaco utcái a Forma–1 idejére elképzelhetetlen mennyiségű látogatót fogadnak be. Szombaton már szinte az összes belépőjegy el is kel. Így a hatalmas tömegben érezhető vasárnap reggelre a felgyülemlett izgalom, ami az aznapi 15 órás rajtnál tetőzik ki, amikor zeng a város az indulóktól.

Nehéz lenne megmondani, hogy esetleg a hirtelen feltámadó szél okozza-e a libabőrt, ami az emberen ilyenkor végigfut... Felbőgnek a motorok, és beindul a gépezet.

S ne higgyük, hogy a futam leintése után varázsütésre eltűnik a csoda. Miután újra megnyitják az utcákat, meg sokáig hömpölyög a tömeg, a forgalom csak cammog. Az élmények meg mindig ott kavarognak mindenkiben, újra és újra lejátszódnak az emlékezetes pillanatok. A célegyenes meg órákig járhatatlan, a pole pozíciót fotózza szinte mindenki.

De a csapatok már pakolnak, hirtelen kamionok lepik el Monaco szűk utcáit, hogy a pár napra felállított Forma–1-es város eltűnjön.

Kulcsár Gabriella

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?