Bero a felnőttválogatottal is ki akar jutni egy világversenyre

<p>Nyáron igazolt át Trencsénből a török Trabzonsporba, ahol rendszeres játéklehetőséget kap. Teljesítményével a válogatott szövetségi kapitányának figyelmét is felkeltette.</p>

Matúš Bero Törökországban egy új futballkultúrával és egy új poszttal szembesült, de állja a sarat.

Sosem volt tipikus ék

A 21 éves futballistát jó érzéssel tölti el, hogy érzi az edző bizalmát. „Egy fiatal játékos számára az a legfontosabb, hogy játsszon, és én rendszeresen lehetőséget kapok, az elmúlt időszakban majdnem minden mérkőzésen a kezdőcsapatban szerepeltem. Ezt nagyra értékelem, másrészt a csapatunknak nem megy úgy, ahogy szeretnénk, csak a 13. helyen állunk a bajnokságban. Hiszem, hogy az én teljesítményem is sokat javulhat még, és a csapaté is” – mondta Bero, aki a tavalyi szezonban 15 gólt szerzett a Fortuna Ligában, sokáig versenyben volt a gólkirályi címért, de az végül csapattársáé, Gino van Kesselé lett 17 találattal. Törökországban azonban a szlovák játékos még nem talált a hálóba. „Nem vagyok tipikus ék, hogy olyan sok gólt lőttem, az inkább abból fakadt, hogy tényleg fel-le szaladgálok a pályán. A török bajnokság még új számomra, de napról napra jobban beilleszkedem” – fogalmazott Bero.

Futballőrület a köbön

A szlovák játékos jól érzi magát Törökországban, a török konyhát a szlovákhoz hasonlónak tartja, a futballőrület pedig lenyűgözte: „A hangulat valami elképesztő. Negyvenezer ember egy meccsen, és senki sem ül közülük tétlenül, mindenki bekapcsolódik a szurkolásba. Ha elkezdenek olykor fütyülni, kiszakad a dobhártyám! Hihetetlen, amit csinálnak. Máshol ilyet nem lehet átélni, minden lépésen érezni, hogy az emberek bolondulnak a futballért.” Bero azt is elismeri, Törökországban sokkal nagyobb a nyomás, mint Szlovákiában, sokkal több embert érdekel a labdarúgás, ezért az elvárások is nagyobbak. Ettől azonban nem fél: „Ezekben a helyzetekben van lehetőség fejlődni” – jelentette ki magabiztosan.

Ďurica, a jó barát

Bero a csapattársaival angolul kommunikál, de legtöbbet a szlovákot használja, mivel nyártól Ján Ďurica is a török együttest erősíti. „Fantasztikus, hogy ő is itt van, mindig van közös témánk, rengeteg időt töltünk együtt, a két család is nagyon jóban van. Az a jó, hogy Jancsival emberileg remekül megértjük egymást, szerencsés vagyok, hogy egy ilyen tapasztalt csapattárs van mellettem, aki mindenben segít” – hangsúlyozta a középpályás.

Változó mentalitás

Törökországban is figyeli egykori csapata, a trencséni gárda eredményeit, de a bajnoki címvédő eddig csalódást keltően szerepel a Fortuna Ligában, csak a 7. helyen áll, és már hétszer kikapott, míg az előző idényben összesen csak négyszer. „Sajnos, nem megy nekik. Azt gondolom, ebben a megváltozott mentalitás is közrejátszhat. Régen dicsőség volt Trencsénben játszani, de most úgy érzem, ez a hozzáállás eltűnőben van” – vélekedett Bero.

Szokja az új posztját

A fiatal szlovák játékos Trencsénben a középpálya közepén játszott, a Trabzonban azonban a jobb oldalon kap helyet, és lassan kezdi megszokni az új posztját. „Nem egyszerű, eddig mindig nyolcas voltam, most viszont jobbszélső lett belőlem. Már több meccset lejátszottam ezen a poszton, kezdek beletanulni, hogyan is kell itt futballozni. Szerintem jól megoldottam a Galatasaray és a Besiktas elleni nehéz meccseket, ahol már olyan dolgok is sikerültek, amelyek a korábbi találkozókon nem” – magyarázta Bero. A Trabzon a Galatasaray otthonában meglepetésre 1:0-ra nyert, a Besiktastól ugyan idegenben kikapott 2:1-re, de Bero itt is jó benyomást keltett.

„Tényleg itt a helyem”

Teljesítményét Ján Kozák szövetségi kapitány is figyeli, így az U21-es válogatott Eb-selejtezősorozatának végeztével a felnőttválogatottba is behívta. (Kozák és az U21-eseket irányító Pavel Hapal között az volt a megegyezés, hogy a kvalifikáció alatt Kozák nem fog hozzányúlni a korosztályos játékosokhoz.) Bero már játszott egy meccset az A válogatottban, az Európa-bajnokság előtti felkészülés során Grúzia ellen lépett pályára. „Nem foglalkozom azzal, hogy játszani fogok-e pénteken Litvánia ellen. Már annak is örülök, hogy itt lehetek a keretben, ez óriási motiváció számomra. Igyekszem megmutatni, hogy tényleg itt a helyem, és ha lehetőséget kapok, akkor bizonyítani, hogy joggal bízott bennem a kapitány” – mondta az ilavai születésű futballista. Ő is tudatosítja, hogy Litvánia kellemetlen ellenfél lesz, de úgy véli, a szlovákoknak a saját játékukra kell koncentrálniuk, mert vannak olyan kiváló egyéniségek a csapatban, akik képesek eldönteni a találkozót.

Erős U21-es gárda

Az U21-es válogatott sikerrel vette az Eb-selejtezősorozatot, holott a csoportban Hollandia is az ellenfele volt, mégis csoportelsőként, egyenes ágon jutott ki a jövő évi lengyelországi kontinensviadalra. „Abban rejlik a sikerünk, hogy erős, összetartó gárda vagyunk, sok olyan egyéniséggel, akik akkor is a hátukon tudják vinni a csapatot, ha a többieknek annyira nem megy a játék” – vázolta a siker receptjét Bero.

A sikeres gárdából hárman – Berón kívül Milan Škriniar és Stanislav Lobotka – szerepelnek Kozák keretében. „Ez szuper, ez is mutatja, mekkora sikert értünk el. Büszkeség számunkra, hogy az országot képviselhetjük, bármilyen szintről van is szó” – hangsúlyozta Bero, aki tisztában van vele, hogy az U21-es válogatottal elért siker nagy lökést adhat mindenkinek, aki részese volt.

Ez egy másik szint

„Még nem tudom összehasonlítani az U21-es és a felnőttválogatottat, de az nyilvánvaló, hogy a nagyok között ez már egy másik szint. Ezzel nem akarom lebecsülni az U21-es gárdát, de az A csapat mégiscsak az A csapat” – mondta Bero, aki abban bízik, hogy a korosztályos együtteshez hasonlóan nemsokára az A csapat is ismét kijut egy világversenyre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?