Beňuš: „Monoton lett volna sík vízen maradni”

<p>Matej Beňuš tavalyelőtt a kilencedik lett az Év sportolója-ankéton, és nem nagyon fűlött a foga a nyilatkozáshoz a gálán. 2016-ban az ötödik helyen végzett az újságírók voksolásán az olimpiai ezüstérmes vízi szlalomozó, és bár továbbra sem a szavak mestere, jóval vidámabban felelgetett a kérdésekre, többek között lapunk felvetéseire is.</p>

Már-már úgy tűnt, több díjazotthoz hasonlóan ő is csak magára a gálaestre fut be a Szlovák Nemzeti Színházba, de végül a média képviselői is kifaggathatták előtte. „Korábban terveztem jönni, de hatig hokiztam a haverokkal” – magyarázkodott Beňuš, majd széles mosollyal hozzátette, hat gólt is ütött. „Természetesen csatár vagyok” – felelte színlelt felháborodással a posztja iránt érdeklődő kollégának, majd hasonlóan vidám tónusban válaszolgatott tovább a 29 éves vízi szlalomozó.

Milyen eredményre számított az ankéton?

Peťo Sagant tippeltem győztesnek, és azt, hogy Maťo Tóth lesz mögötte. Én az 5–6. helyre vártam magam, szóval nagyon boldog vagyok. Nagy nevek kerültek elém, olyan sportolók, akik sokat elértek a gyaloglásban, kerékpározásban, teniszben. Örülök, hogy a társaságukban lehetek.

Ezek szerint nincs ellenére, hogy ismét öltönyben, csokornyakkendőben kell feszengenie?

Jobban érzem magam a vízen, vagy valamilyen más sport közben, mint az ilyen társasági eseményeken. Ezt az öltönyt egy év után vettem fel újra, olyan illedelmesnek nézek ki benne. (széles mosoly)

Jobban érzi magát a versenydresszben?

Nem tudom, mert a dresszem büdös, mivel izzadok benne, ebből a szempontból a mostani szerelésem picit talán előnyösebb is. (nevet)

Hogyan értékeli a 2016-os esztendőt?

2016 volt az eddigi legsikeresebb évem, a szezon előtt az edzőmmel közösen kitűzött valamennyi célomat teljesíteni tudtam. A legfontosabb az olimpián való éremszerzés volt, minden más eltörpül mellette. Még most is nagyon örülök az ezüstnek.

Akkor Rióban a hajóban ülve mire gondolt?

Átfutott az agyamban, ki mindenkinek is köszönhetem ezt a sikert: elsősorban anyunak, aki sokáig az edzőm volt, majd mind a négy későbbi tréneremnek, Juraj Minčíkkel bezárólag, akit decembertől Paľo Ostrovský váltott.

A nagy célja teljesítése után tudta még magát motiválni a szezon további részére? Nehéz volt összpontosítani a további versenyeken?

Az olimpia után hatalmas megkönnyebbülést éreztem, mert az ötkarikás játékokra való felkészülés rettentően hosszú volt, és egyetlen célt szolgált. Szerencsére sikeres voltam, így kellemesen éreztem magam. A játékok után nem is lehetett igazán sokat edzeni, vagy legalábbis nem annyit, amennyit szerettem volna. Saját magamat is megleptem azzal, hogy még egy Vk-futamot meg tudtam nyerni utána Prágában. Jól mentem, élveztem a futamokat, és sikerült.

Hozzájárulhat a motivációja újboli felélesztéséhez, hogy edzőt váltott?

Meglátjuk, nehéz megmondani. Bízom benne, hogy hoz valami újat, már csak azzal is, hogy a Škantár unokatestvérek mellett egy U23-as Európa-bajnok kajakos, Andrej Málek is csatlakozik hozzánk. Remélem, fiatalos lendületet hoz a csoportunkba.

Már lezajlott az első tapogatózás Pavel Ostrovskýval? Átbeszélték már vele a következő szezont?

Rendszeresen egyeztetünk, de én télen főleg egyéni edzéseket végzek, mert sok más kötelezettségem van, így most azért nem látjuk egymást túl gyakran.

Mi vár önre az új évben?

Az olimpia utáni évről azt szokták mondani, hogy kicsit lazább, de szigorúan véve a felkészülés már az újabb olimpiai ciklus megkezdését jelenti. Ausztráliában kezdünk két hónapos felkészüléssel, de közben a családdal Új-Zélandra is elutazunk, nélkülük nem vállaltam volna ezt a messzi utat. Egyébként a szokásos a menetrend: májusban van az Eb, a Világkupa-sorozat most is öt versenyből áll, majd szeptember végén csúcsosodik ki az év a vb-vel. Az ambícióim idén is a legmagasabbak lesznek, sorra mindet megnyerem (nevet).

Hajórajok tagjaként számtalan Eb- és vb-címe van már, viszont egyéniben még sosem állt a dobogó tetején ezeken a világversenyeken. Ennek a ténynek a megváltoztatása lehet a fő célja idén?

Vb-ről és Eb-ről négy egyéni érmem van már, a konkurencia nagyon nagy. Az olimpián is láthattuk, hogy három legfőbb riválisom elkövetett egy kisebb hibát, ezzel tudtam őket megelőzni, egyébként teljesen egyformán teljesítettünk volna. Elég, ha kicsit változik a víz, kicsit elkezd fújni a szél, és minden dugába dől.

Ennek ellenére sem bánta meg, hogy gyerekkorában a sík vízi kajak-kenuról gyorsan a vízi szlalomra pártolt át?

Nagyon monoton lett volna sík vízen maradni, én jobban szeretem, ha mozog a víz alattam, ha vad és nagyon változó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?