Belebukik Blatter a botrányba?

<p>Megrengetheti-e a botrány Sepp Blatter pozícióját a FIFA élén? Az európai szövetségek szabadulnának a svájci sportdiplomatától, de az afrikai, ázsiai, amerikai és óceániai szavazatoknak köszönhetően Blattert ma vélhetően simán újraválasztják. Blatter szerint tegnap már „túl késő volt” lemondani.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A FIFA vezető posztjára az ötödik ciklusára készülő Joseph Blatter mellett eredetileg hárman pályáztak, de a másik két európai jelölt, a holland szövetséget vezető Michael van Praag és a korábbi aranylabdás portugál futballista, Luis Figo visszalépett, hogy az így maradó egyetlen ellenjelöltet, Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassák.

Nincs halasztás,

nincs bojkott

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel kapcsolatban már régóta beszélnek a korrupcióról, de a nagy botrány szerdán robbant ki, amikor a zürichi kongresszus megkezdése előtt több FIFA-tisztségviselőt letartóztattak azzal a váddal, hogy kenőpénzt fogadtak el különféle média- és értékesítési cégektől.

A botrány hatására az UEFA az elnökválasztás elhalasztását javasolta, s kilátásba helyezte, ha ez nem történik meg, akkor bojkottálja a voksolást. A FIFA szabályai szerint azonban az elnökválasztást az európai tagok nélkül is le lehetne bonyolítani, így Platiniék végül visszakoztak.

Európa szemben

a világgal

Blattert ugyanis az öreg kontinensen kívül mindenhol szeretik. Afrika neki ígérte mind az 53 szavazatát, az észak- és közép-európai szövetségeket tömörítő Concacaf állítólag 41 szavazatot garantál, Blatter Ázsiából 47 szavazatra számíthat, Dél-Afrikából pedig 8 voksot várhat. Ilyen táborral szemben az 54 európai szövetség még akkor is kevés lenne, ha mindannyian egységesen Blatter kihívójára, Ali bin al-Husszeinre szavaznának, az orosz kötődésű államok esetében pedig ez egyáltalán nem is biztos. Blatter így vélhetően ötödik ciklusát is megkezdheti a FIFA élén.

Hiteltelen szervezet

„Nincs semmi bajom Seppel, emberként nagyon szeretem és tisztelem. De ha hivatalban marad, akár tetszik, akár nem, a FIFA nem lesz hiteles, megbízható szervezet” – mondta ki kertelés nélkül Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke.

Blatter 1998-ban került a FIFA elnöki székébe, de az utóbbi években szinte csak botrányokkal forrott egybe a neve. Az elhatalmasodó korrupció iskolapéldájának sokan a 2018-as és a 2022-es vb helyszínének kijelölését tartják: előbbit Oroszország, utóbbit Katar kapta, vélhetően nem pusztán szakmai szempontok figyelembe vételével. A FIFA a különböző tornák, rendezvények televíziós és marketingjogainak értékesítése során sem járt el mindig törvényesen.

A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

„Ez egy konspiráció”

Bár a szerda reggeli letartóztatások után a FIFA szóvivője sietett leszögezni, hogy az elnököt nem érinti a botrány, Blatter lemondta csütörtök délelőtti nyilvános programjait. Neki kellett volna megnyitnia az orvosi konferenciát, de nem jelent meg. Manuel Lopes Nascimento, Bissau-Guinea futballszövetségének elnöke azonban így is megtapsoltatta.

Az Index megszólaltatta Nascimentót, aki szerint összeesküvés zajlik: „Sokan mondják, hogy Blatter korrupt, de erre nincsenek konkrét bizonyítékok, hol vannak a bizonyítékok? És ezek az emberek, akiket most letartóztattak? A múltban történtek ezek a dolgok. Miért pont most hozták őket elő? Ez egy konspiráció, hogy lejárassák Sepp Blattert.”

Túl késő lemondani

Blatter tegnap összehívta a hat konföderáció vezetőjét. A találkozó után Michel Platini „barátként” beszélt Blatterrel, és arra kérte, mondjon le, mert maradásával árt a FIFA-nak. „Nem mondhatok le, már túl késő egy nappal a kongresszus előtt” – válaszolta a 79 éves sportvezető.

Közben az angol David Gill, aki a FIFA végrehajtó bizottságában az UEFA-t képviseli, bejelentette, hogy ha Blatter hivatalban marad, nem hajlandó vele együtt dolgozni, és inkább lemond.

Putyin Blatter mellett

Az ügyben a politikusok is hallatták a hangjukat. Vlagyimir Putyin orosz államfő Sepp Blatter oldalára állt, s kijelentette, az akció nem más, mint az USA újabb kísérlete arra, hogy a saját hatáskörét túllépje, és igazságszolgáltatását más országokra is kiterjessze.

Laurent Fabius francia külügyminiszter ezzel szemben úgy véli, ésszerű lenne elhalasztani az elnökválasztást, hagyni egy kis időt, hogy „kiderüljön az igazság”. David Cameron brit kormányfő lemondásra szólította fel Blattert.

Egyéni probléma

Blatter eközben igyekszik bagatellizálni a saját és a FIFA szerepét a botrányban. A kongresszus tegnapi megnyitóján a letartóztatásokat „egyéni problémáknak” nevezte, amelyek árnyékot vetnek a futballra. „Nem engedem, hogy néhány személy tönkretegye a többség kemény munkáját” – jelentette ki Blatter, aki nem érzi magát felelősnek a történtekért. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?