Bayern: óriási blamázs

A keddi mérkőzések után újabb két együttes került a legjobb 16 közé: a Leverkusen és a Juventus. Kiesett viszont a 2000-ben győztes Bayern München, amely eddig mindig továbbjutott az első csoportkörből. De nem csak ez: annyira sem futotta erejéből, hogy harmadik legyen, és indulhasson az UEFA Kupában.

Makaay verte az utolsó szöget a Bayern koporsójába, ö rúgta a győztes gólt a keddi meccsenTASR/EPA-felvételJó mérkőzést vívott egymással a Juventus és Feyenoord, a hollandok gyenge helyzetkihasználásuknak köszönhetik, hogy nem tudtak eredményesek lenni. Az „Öreg Hölgy” mezében Di Vaio bizonyult a leg-eredményesebbnek, mindkét gól a nevéhez fűződik, s négy találatával a Juve legeredményesebbje a BL-ben. „Óriási csalódás számomra az eredmény, sok lehetőségünk volt, de egyet sem tudtunk kihasználni. Meglepett, hogy milyen gyengén bíráskodott a játékvezető, ennyi hibával nem szabadna nemzetközi mecs-cset vezetni” – mondta Bert van Marwijk, a Feyenoord trénere, aki sok sikert kívánt Lippi kollégájának a kijevi meccsen. Az ukránok botlására vár a Newcastle, amely 2:1-verte a Dinamot, és még esélye van a továbbjutásra. Keddi kölcsönös mér-kőzésükön az angolok játszottak fölényben, de csak azok után lendültek igazán bele, amikor a vendégek megszerezték a vezetést. „Biztos voltam benne, hogy Shearer berúgja a 11-est. Csapatom kezd formába lendülni, a továbbjutás két hét múlva dől el, minden lehetséges. Ha előre meg tudnám jósolni az eredményeket, már régen gazdag lennék, nem kellene edzősködnöm” – mondta jó kedvében Bobby Robson edző.

Azok a csapatok, amelyek már korábban biztosították a 16 közé jutásukat (Manchester United, Milan, Barcelona) pihentették legnagyobb sztárjaikat. Az MU-nak fizetődött ki, Cipruson 3:0-ra kikapott a Maccabi Haifa együttesétől. „Egyáltalán nem sajnálom, hogy olyan játékosoknak is lehetőséget adtam, akik eddig kevésszer szerepeltek a csapatban. Az első félidőben jobbak voltunk, de az ellenfél rúgta a gólokat” – mondta Sir Alex Ferguson, az angolok edzője. Az F-csoportban bonyolultnak tűnő helyzetet a legegyszerűbben oldotta meg a Leverkusen: legyőzte a Pireuszt, és készülhet a nyolcaddöntőre.

A G-csoportban mindkét összecsapás 2:1-es hazai győzelemmel végződött. A Bayern az utolsó koporsószögért La Corunába utazott, ahol végérvényesen eltemettette magát. „Amit átéltünk, több mint csalódás. Óriási blamázs, a Bayern nevének megcsúfolása” – nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a klub igazgatótanácsának elnöke. Ottmar Hitzfeld edző igyekezett tompítani felettese kritikáját: „Természetesen nagy a csalódás. A fiúk nem tudták elviselni a pszichikai nyomást, többen képtelenek voltak hozni megszokott formájukat. Az igazi Bayernt csak 1:1 után láthattuk a pályán.”

A Bayern kudarca azért is meglepő, mert nyáron jelentősen megerősödött a müncheniek játékosállománya. A pályafutása végéhez közeledő Steffan Effenberg ugyan távozott, de a német labdarúgás egyik „ékköve“, a Bayer Leverkusentől érkező Michael Ballack, valamint a brazil Zé Roberto is azonnal a kezdőtizenegy tagja lett. Nem volt véletlen, hogy a bajor klub néhány vezetője minden idők legerősebb Bayern-keretét „látta“ körvonalazódni, ennek megfelelően csak egy sikersorozatot tartott elfogadhatónak. Ehhez képest a csapat csupán a BL-selejtezőben aratott győzelmeket, a legjobb 32 között 1 döntetlen és 4 vereség a mérlege. A Bayern München az elmúlt öt évben állandó főszereplője volt a Bajnokok Ligájának, folyamatosan eljutott legalább a negyeddöntőig.

A Lens kihasználta, hogy a Milan legnagyobb sztárjai nélkül szerepelt, 2:1-re nyert, és még van reménye. „Sorsolás után azt mondtuk, a harmadik hely is jó lesz nekünk, most azonban van esélyünk továbblépni, az utolsó játéknapon győzni megyünk Münchenbe”– mondta a francia csapat edzője.

Tovább tart a Galatasaray kiszámíthatatlna szereplése a H-csoportban. Erről tanúskodik a Lomomotiv Moszkvától elszenvedett 2:1-es hazai veresége. Mind a három gól öt percen belük született. Az oroszok győzelme sokat segített volna az FC Bruges-nek, de a belgák hazai környezetben nem tudtak nyerni a tartalékos Barcelona ellen, sőt, kikaptak. A gólt a katalánok fiatal argentin csillaga, Juan Riquelme lőtte (nem nagyon szereti őt Louis van Gaal, a csapat holland edzője), ami azt jelenti: csapata az egyetlen a 32-es mezőnyben, amely százszázalékos. (T. V.)

BL-KRÓNIKA

E-CSOPORT: Newcastle United–Dinamo Kijev 2:1 (0:0), góllövők: Speed (58.), Shearer (69. – 11-esből), ill. Sackich (47.), Juventus–Feyenoord Rotterdam 2:0 (1:0), góllövő: Di Vaio (4., 69.).

1. Juventus 5 3 1 1 10:2 10

2. Kijev 5 2 1 2 5:7 7

3. Newcastle 5 2 0 3 3:6 6

4. Feyenoord 5 1 2 2 2:5 5

F-CSOPORT: Bayer Leverkusen–Olympiakosz Pireusz 2:0 (1:0), góllövők: Juan (14.), Schneider (90. – 11-esből), Maccabi Haifa–Manchester United 3:0 (1:0), góllövők: Katan (40.), Zutautas (56.), Ayegbeni (77. – 11-esből).

1. Manchester 5 4 0 1 14:8 12

2. Leverkusen 5 3 0 2 9:9 9

3. Haifa 5 2 0 3 9:9 6

4. Olympiakosz 5 1 0 4 8:14 3

G-CSOPORT: Racing Lens–AC Milan 2:1 (1:1), Moreira (41.), Utaka (49.), ill. Sevcsenko (31.), Deportivo La Coruna–Bayern München 2:1 (0:0), góllövők: Victor (55.), Makaay (89.), ill. Santa Cruz (77.).

1. AC Milan 5 4 0 1 11:5 12

2. La Coruna 5 3 0 2 9:11 9

3. Lens 5 2 1 2 8:8 7

4. Bayern 5 0 1 4 6:10 1

H-CSOPORT: FC Bruges–FC Barcelona 0:1 (0:0), góllövő: Riquelme (64.), Galatasaray Istanbul–Lokomotiv Moszkva 1:2 (0:0), góllövők: Hasan Sas (73.), ill. Loszkov (71.), Jevszejev (76.).

1. Barcelona 5 5 0 0 10:3 15

2. Bruges 5 1 2 2 5:5 5

3. Galatasaray 5 1 1 3 4:7 4

4. Lokomotiv 5 1 1 3 3:7 4

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?