Babos Australian Open-bajnok

Melbourne.

Melbourne. Babos Tímea, oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, miután a döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzte az olimpiai és világbajnok orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát.

A juniorként három GS-trófeát gyűjtött Babosnak ez az első felnőtt Grand Slam-győzelme, ő az első magyar győztes a melbourne-i torna történetében, és az ötödik magyar, aki felnőtt Grand Slam-címet szerzett. Előzőleg egyesben Asbóth József (Roland Garros, 1947) és Körmöczy Zsuzsa (Roland Garros, 1958), párosban pedig Taróczy Balázs (Roland Garros 1981, Wimbledon 1985) és Temesvári Andrea (Roland Garros, 1986) diadalmaskodott.

Az 5. helyen kiemelt magyar, francia duónak nehéz ellenfél jutott a fináléban a 2.-ként rangsorolt Makarova és Vesznyina személyében, az orosz kettős pl. 2016-ban a riói olimpiát és a WTA-vb-t is megnyerte.

A melbourne-i finálé első játszmájában Babos és Vesznyina is elvesztette egyszer adogatását. 4:4-nél a balkezes Makarova adogatásánál a magyar, francia duó játszmalabdához jutott, melyet egy remek Babos-tenyeres révén kihasznált (6:4). A folytatásban a párosban és vegyes párosban háromszoros GS-bajnok Mladenovic rögtön elvesztette a szerváját a Rod Laver Aréna foghíjas lelátói előtt, ám Vesznyina is így tett (1:1). Babos semmire nyerte a sajátját, társa kiválóan dolgozott a hálónál, és egy újabb brékkel már 3:1 állt az eredményjelzőn. Az oroszok azonban rákapcsoltak, és néhány látványos labdamenetet követően kiegyenlítettek. Babos egy ásszal zárta szervagémjét, aztán Makarova nem bírta a nyomást, így 5:3-nál Mladenovic a bajnoki címért adogathatott. Az ellenfél két bréklabdát elpuskázott, aztán a francia összeszedte magát, és kiszerválta a játszmát (6:3).

„Két év különlét után újra együtt, és egyből győzelemmel kezdtünk Kikivel! Ez a kedvenc Grand Slam-tornám – mondta a díjátadó ünnepségen a magyar játékos, majd honlapjának bővebben is nyilatkozott. – Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre GS-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam. Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok. ”

Babosnak erre akár újabb alkalma is lehet, az indiai Rohan Bopannával az oldalán ugyanis vegyes párosban is fináléba jutott. A vasárnapi, reggel 6 órakor kezdődő döntőben a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát kettőssel találkoznak.

Férfi egyesben a várakozásoknak megfelelően a címvédő Roger Federer lesz a horvát Marin Cilic ellenfele a vasárnapi fináléban (9.30). A svájci az elődöntőben a torna meglepetésembere, a koreai Csung Hje On ellen 6:1, 5:2-re vezetett, amikor az ázsiai teniszező lábsérülése miatt feladta a meccset. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?