Babos a második fordulóban

Melbourne.

Melbourne. A hat szlovák teniszezőből csupán Magdaléna Rybáriková élte túl az első fordulót a tegnap megkezdődött Australian Openen.

Míg tavaly százszázalékos mérleggel zárták a szlovákok az év első Grand Slam-tornájának első fordulóját – az akkori hetedik hazai induló, Jana Čepelová tüdőgyulladás miatt visszalépett –, addig 2016-ban csupán Magdaléna Rybáriková tudta megnyerni melbourne-i bemutatkozó mérkőzését. Legutóbb 2014-ben Wimbledonban fordult elő, hogy egy GS-tornán csak egy szlovák teniszező volt ott a második fordulóban.

Rybáriková sorozata

Rybárikovának ez zsinórban harmadszor sikerült az Australian Openen, pedig idén sem ő volt az esélyes a belga Yanina Wickmayer ellen. Az első szettet gyorsan el is vesztette, de a másodikban már Rybáriková akarata érvényesült. A döntő játszmában Wickmayernek két meccslabdája is volt, de Rybáriková hárította ezeket, majd elvette ellenfele adogatását, és saját szervajátékát hozva 3:6, 6:3, 7:5-re megnyerte a mérkőzést. „A meccslabdáknál kitűnően szerváltam. A hajrában kicsit meghúzódott az Achilles-ínam és kevésbé jól mozoghattam, de szerencsére győzni tudtam” – nyilatkozta Rybáriková.

A 27 éves pöstyéni teniszező az orosz Pavljucsenkovát legyőző amerikai Lauren Davisszel találkozik a második fordulóban.

Babos premierje

A legjobb 64 közé bejutott Babos Tímea is, aki nagy csatában, szetthátrányból fordítva 6:7, 7:5, 7:5-re legyőzte a brit Heather Watsont. A rengeteg brékelést hozó találkozó közel három órán át tartott, s végül Babos összpontosított jobban.

„Rettenetesen boldog vagyok, hatalmas meccs volt! Nagyon örülök a győzelemnek! – mondta honlapjának Babos. – Az első szett simán lehetett volna az enyém is, az elején sok lehetőségem volt. De elszúrtam az esélyeimet… A második játszmában kevesebb esélyem volt Watson szervájánál. De tartottam magam, próbálkoztam. Aztán az ellenfelem a meccsért adogatott, de akkor egy agresszív fogadógémmel sikerült visszabrékelnem. Nagyon-nagyon küzdöttem és akartam! Az utolsó két pont egy tenyeres nyerő, majd egy fonák egyenes nyerő volt. Ezeket nagyon sokat gyakoroltuk a felkészülés alatt. Elképesztő, hogy így tudtam befejezni a mérkőzést.”

Babosnak pályafutása során először, negyedik próbálkozására sikerült túljutnia az első fordulón Melbourne-ben, a második körben a 12. kiemelt svájci Belinda Bencic lesz az ellenfele.

Schmiedlová hibái

Bár nem az AusOpen a kedvenc GS-tornája, a 27. kiemelt Anna Karolína Schmiedlovának a papírforma alapján mindenképpen le kellett volna győznie az orosz Darja Kaszatkinát. „A Grand Slameken sosem könnyű az első forduló. Kiegyenlített gémeket vívtunk, de a fontos pillanatokban mindig csináltam valamilyen buta hibát. Nem bíztam magamban igazán” – búslakodott Schmiedlová a 6:3, 6:3-as vereség után.

Dominika Cibulková sem tudta sokkal nagyobb csatára kényszeríteni ellenfelét. A 28. kiemelt francia Kristine Mladenovic – akitől az eddigi öt alkalommal még sosem kapott ki GS-tornán – 6:3, 6:4-re nyert ellene. „Nem játszottam jól, de vannak ilyen napok. Nem tudom, talán túlzottan is akartam. Vártam, mit fog játszani az ellenfelem, fel voltam belőle készülve, de a saját dolgaim nem sikerültek. Nem ment se a fogadás, se az adogatás, és elúszott mindkét szett eleje” – elemezte a történteket Cibulková.

Búcsúzott Daniela Hantuchová is, aki nagyon gyorsan, 61 perc alatt kapott ki 6:0, 6:2-re az orosz Szvetlana Kuznyecovától. Hantuchová a torna után valószínűleg már nem lesz a top 100 tagja a világranglistán, amire legutóbb 2001-ben volt példa.

Kližan felvillanásai

A férfiaknál két szlovák teniszező indult egyesben. Martin Kližan hatalmasat csatázott a spanyol Roberto Bautista-Aguttal, de bő három óra után végül 6:2, 6:3, 4:6, 2:6, 6:2-re kikapott a torna 24. kiemeltjétől. „Kár érte, volt esélyem továbbjutni. Az első két szettet megérdemelten nyerte meg Bautista, aztán viszont taktikát váltottam, és kikényszerítettem az ötödik játszmát. De ott a magabiztossága döntött, amit az aucklandi tornagyőzelmével szerzett. Három vereséggel megyek haza az ausztrál tornákról, de már voltak felvillanásaim” – értékelt Kližan.

A GS-tornán debütáló, selejtezőből főtáblára jutott Jozef Kovalík is vereséget szenvedett az 1. fordulóban. A világranglistán 251., 23 éves játékos a 210.-ként rangsorolt argentin Marco Trungellititől kapott ki 6:4, 7:6, 7:5-re. „Nehéz megmondani, hogy rosszabbul játszottam-e, mint a selejtezőben. Kár a vereségért, mert hasonló kvalitású teniszezővel találkoztam, mint amilyen én vagyok” – jegyezte meg Kovalík.

(TASR, SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?