Azerbajdzsánban menetelne tovább a BL-csoportkör felé a Fradi

Zachariassen.Puskas

A Bajnokok Ligája selejtező 3. fordulójában a Ferencváros az azeri Qarabag ellen mérkőzik meg. Az első találkozóra szerdán 18 órától (helyi idő szerint 20 óra) kerül sor Bakuban.

Az FTC ellenfelének nevét az utóbbi időben már megtanulhattuk, ám nem csak akkor, ha a nemzetközi kupát selejtezőinek eredményeit figyeltünk, hiszen a Qarabag már csoportkörbe is jutott. A 2014/2015 szezonban többek között a Red Bull Salzburgot is kiejtve jutottak be az Európa-liga-csoportkörébe, ahol az Inter és a Dnyipro mögött a harmadik helyen végeztek, megelőzve a francia St. Étienne csapatát. Három évvel később az FC Köbenhavnon keresztül az útjuk egészen a BL-csoportkörig vezetett. Itt ugyan nem sikerült győzniük, de két pontot gyűjtve zártak a Roma, Chelsea, Atlético Madrid hármasa mögött. Az előző idényben az Európa-konferencialigában kerültek be a főtáblára, mi több a Basel mögött másodikként tovább is jutottak a ciprusi Omoniát és a kazah Kajrat Almatit maguk mögé utasítva. A legjobb harminckettő között aztán kettős vereséggel, 6:1-es összesítéssel búcsúztak a Marseille ellen. Így is maradt azonban erejük a hazai pontvadászatra, ahol 19 pontos előnnyel győztek és a kupadöntőt is megnyerték. A Qarabag az elmúlt 9 idényből 8-szor megnyerte hazája bajnokságát.

Lengyelország, Svájc

Ezen két ország bajnokát már búcsúztatták az azeriek. Az első fordulóban 1:0-ás vereséggel kezdtek a Lech Poznan otthonában, majd hazai pályán 5:1-re múlták felül Ľubomír Šatkáékat. Ezután a svájci Zürich következett, akik ellen egy hazai 3:2-vel kezdtek, hogy aztán idegenben 2:1-es rendes játékidő után egy hosszabbításban lőtt góllal jussanak tovább.

A Qarabag keretében a hazai labdarúgók mellett montenegrói, francia, georgiai, brazil, kolumbiai, szenegáli és a Zöld-foki Köztársaság válogatottjában játszó, portugál születésű légióst is találunk. A Transfer- markt szerint keretük összértéke 14,10 millió euró, szemben a ferencvárosi 42,30 millióval. Az azerieknek biztosan lesz két hiányzójuk a középpályán. A svájciak elleni visszavágón ugyanis harmadik sárga lapját kapta a brazil származású, de már azeri válogatott Richard, valamint a brazil Kady, aki négy gólt szerzett az utóbbi három BL-selejtezőn.

Puskás után

Míg az azerbajdzsáni élvonal csak most hétvégén veszi kezdetét, addig az OTP Bank Ligában már lejátszották az első fordulót. A Ferencváros egy alaposan felforgatott csapattal, a végén kezdő támadóit becserélve 1:0-ra győzte le a Puskás Akadémiát.

„Ez egy tökéletesen kezdése a szezonnak, mindkét sorozatban jó úton járunk. Nagyon erősnek érzem most a csapatot, keményen dolgoztunk az előszezonban és a szezon első meccsein. Jó formában vagyunk, készen állunk a Qarabag ellen. Természetesen nehéz meccsre számítunk, de minden a saját kezünkben van, ha jól játszunk, jó esélyünk lehet” – nyilatkozta a vasárnapi bajnoki után a 94. percben győztes gólt fejelő Kristoffer Zachariassen.

A Magyar Labdarúgó-szövetség igyekszik segíteni a Fradi dolgát, így a második fordulóban elhalasztották a Zalaegerszeg elleni bajnokijukat, hogy a hosszú utazás után megfelelően fel tudjanak készülni a keddi visszavágóra.

A zöld-fehéreknél a jobbhátvéd Wingo biztosan nem játszik majd, hiszen sérülése miatt kikerült a BL-keretből, ahová Muhamed Besicet nevezték be Sztanyiszlav Csercseszovék. A játékosok és a stáb kedd délelőtt repült el Azerbajdzsánba.

A mérkőzést a Tofiq Bahramov Stadionban rendezik. A hírek már hétfőn arról szóltak, hogy csupán néhány száz VIP-belépő vár gazdára és 29 ezer szurkolót várnak a mérkőzésre, amely telt házat jelent. A találkozó, melyet az M4 Sport élőben közvetít, játékvezetője a svéd Andreas Ekberg lesz.

Újra sorsoltak

Kedden megtarották a Bajnokok Ligája playoff körének, vagyis a 4. selejtezőfordulónak a sorsolását. Amennyiben a magyar bajnok továbbjut, a Sheriff Tiraspol–Viktoria Plzeň párharc továbbjutójával küzd meg a BL-csoportkörért. A Ferencváros hazai pályán, augusztus 16–17-én kezdene a moldovai vagy cseh ellenféllel, a visszavágót egy héttel később rendeznék.

Kisorsolták azt is, hogy vereség esetén kivel játszik az FTC az Európa-liga-selejtező 4. körében. Ha nem jut túl azeri ellenfelén a zöld-fehér csapat, a Shamrock Rovers–Skupi ír–északmacedón párharc továbbjutója lesz az ellenfelük. A Fradi itt is hazai pályán kezdene augusztus 18-án, a visszavágót pedig egy héttel később játszanák.

Botrányhőst igazolnának?

Keddi hír, hogy a ferencvárosiak ajánlatot tettek a korábban Dunaszerdahelyen is megforduló Didier Lamkel Zének. A botrányairól elhíresült futballista sajtóhírek szerint már Cipruson tartózkodott és az orvosi vizsgálatra várt, hiszen mindenben megállapodott az Omonia Nicosia csapatával. Ekkor futott be az FTC ajánlata, így a kameruni játékos nem vett részt a vizsgálatokon. Az Omonia közleményben reagált az eseményekre. Elmondásuk szerint írásos megállapodást kötöttek már a futballista klubjával, a Royal Antwerpennel, amelyet Lamkel Zé is aláírt. Ezek tudatban pedig a FIFA-hoz fordulnak, hogy érvényesíteni tudják jogaikat. A ciprusiak egyik munkatársának elmondása szerint felvették a kapcsolatot a Ferencvárossal, akik szóban tagadták, hogy kapcsolatban vannak a labdarúgóval, de erről írásos dokumentumot nem küldtek.

A balhés futballista korábban az Antwerp riválisának, az Anderlechtnek a mezében ment edzésre, hogy kifejezze, távozni szeretne a klubtól, de végül a klubházba sem engedték be. Dunaszerdahelyen új esélyt kapott, de végül csupán nyolc meccsen játszott, amelyeken két gólt és három gólpasszt jegyzett, majd felbontották a kölcsönszerződését arra hivatkozva, hogy Lamkel Zé többször is kifejezte távozási szándékát. Akkoriban több pletyka is szárnyra kapott, hogy a futballista csapattársaival is konfliktusba került. Ezek után érdekes lépés lenne a Fraditól a leigazolása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?