Az ötödik helyen zárták az Eb-t a magyar női vízilabdázók

NeszmélyB.2024Eb

Az Eindhovenben zajló női vízilabda-Európa-bajnokságon a magyar válogatott megszerezte az ötödik helyet. Mihók Attila és Cseh Sándor csapata 14:3-ra győzte le Franciaországot a torna utolsó játéknapján.

A helyosztón a horvátok ellen szemsérülést szenvedő Kurucz-Gurisatti Gréta mellett Szabó Nikolett nem szerepelt a meccskeretben. A döntőre készülő holland válogatott szurkolóinak egy része már délután megérkezett a Pieter van den Hoogenband Uszodába, így viszonylag sok szurkoló előtt kezdődött a találkozó, amelyen ott volt a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Madaros Norbert is.

A magyar kapuban Neszmély Boglárka kezdett, a labdáért Vályi Vanda úszott, de ezúttal a megszokottól eltérően nem nyerte meg a versenyt. Néhány másodperccel később azonban már megúszott a magyar játékos és megszerezte csapata első gólját, a második magyar támadás végén pedig Parkes Rebecca talált a kapuba. A támadójáték néhány percre megakadt, de Neszmély szép védéseket mutatott be, és a blokkok is a helyükön voltak, majd Keszthelyi-Nagy Rita is megszerezte első gólját a mérkőzésen. Fél perccel később egy megúszás végén Kuna Szonja passzából belőtte a másodikat is, ami élményszámba ment, a labda a hosszú kapufáról pattant a hálóba. Körülbelül egy perccel később megszületett a mesterhármas, a magyar csapatkapitány ötméteresből triplázott. A franciák helyenként szépen találták meg az üres embereket, így volt ez a következő támadásnál is, de Neszmély hatalmas bravúrral védett. Igaz nem sokkal később Ema Vernoux révén megszületett az első francia gól is. Az első szünetben 1:5 volt az állás.

Keszthelyi újra büntetőből volt eredményes, amit a sajtószektor mellett helyet foglaló fiatal holland szurkolók is hatalmas örömmel vettek tudomásul. A másik oldalon Neszmély újabb két védést tett hozzá, majd Rybanská Nataša is gólt szerzett. Nem lassított a magyar csapat, a francia születésű Mahieu Geraldine centerből lőtt két gólt. A magyar kapusnak kevesebb dolga volt ezekben a percekben, mivel Szilágyi Dorottya szépen blokkolt, Keszthelyi és Tiba Panna labdát csent védekezésben, a nagyszünetben 1:9 állt az eredményjelzőn.

Vályi a második után a harmadik negyed elején is elhozta labdát, egy testhosszt vert ekkor ellenfelére. A második magyar támadásból jött az újabb gól, Garda Krisztina lőtte, majd Keszthelyi is betalált. A hátralévő hat percben már csak akkor rezgett újra a háló, amikor az utolsó másodpercben Neszmély a kapu tetejére paskolt egy lövést, így 1:11-nél vágtak neki az utolsó játékrésznek a csapatok.

Utoljára Kuna próbálta meg elhozni a labdát a ráúszásnál, de Audrey Daule volt a gyorsabb. A magyar védekezés továbbra is jól működött, támadásban pedig Vályi passza után Keszthelyi lőtte be a hatodik gólját. A franciák második találata emberelőnyből született, ami előtt időt is kért a szövetségi kapitányuk. A magyar csapat egyetlen balkezese, Leimeter Dóra lőtte a tizenharmadikat, a következő pedig egy megúszás végén Vályié volt. Ekkor hangzott fel az uszodában utoljára T. Danny Megmondtam című száma, amelyet a magyar gólok után játszottak be a hollandok. A franciák a harmadikat is belőtték, Daule alaposan megküzdött a labdáért és a víz alól felbukkanva talált be. Az utolsó másodpercben Szilágyi eltalálta a kapufát, de gól már nem született, 3:14 lett a végeredmény.

Vályi2024Eb

A magyar csapat az első két negyedben támadásban és védekezésben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, utóbbival pedig a fordulás után sem volt probléma. „A mai meccs előtt annyit beszéltünk a csapattal, hogy végig fókuszáltan, alázattal és nagyon fegyelmezetten kell játszanunk. Ez szerintem látszik az eredményen. A védelem biztosan ma volt a legjobb az Európa-bajnokságon. Talán a védekezés felemésztette az energiáinkat, így ennek lehetett az oka, hogy kevesebb volt a lőtt gól a második két negyedben. De pont az volt a cél, hogy minél kevesebbet kapjunk. A francia csapat a görögökkel és az olaszokkal is szorosabb meccseket játszott, örülök, hogy mi lemostuk őket a pályáról” – nyilatkozta lapunknak a találkozó után Vályi Vanda.

A hetedik helyről döntő összecsapáson meglepetésre a britek legyőzték a horvátokat. A szigetországiak az utolsó negyed elején még 9:7-es hátrányban voltak, de végül 9:11-es győzelmet arattak.

Eredmények

Női vízilabda-Európa-bajnokság

Az 5. helyért:

Franciaország–Magyarország 3:14 (1:5, 0:4, 0:2, 2:3)
Magyarország: Neszmély Boglárka, Magyari Alda (kapusok) – Keszthelyi-Nagy Rita 6, Vályi Vanda 2, Mahieu Geraldine 2, Parkes Rebecca 1, Garda Krisztina 1, Leimeter Dóra 1, Rybanská Nataša 1, Szilágyi Dorottya, Tiba Panna, Kuna Szonja, Faragó Kamilla.

A 7. helyért:

Horvátország–Nagy-Britannia 9:11 (2:1, 2:1, 4:5, 1:4)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?