Az olimpia is a tét a vízilabda-Eb-n

Vasárnap kezdődik Belgrádban a vízilabda Európa-bajnokság, amelyen olimpiai kvótát is lehet szerezni.

Vasárnap kezdődik Belgrádban a vízilabda Európa-bajnokság, amelyen olimpiai kvótát is lehet szerezni. Mind a férfiaknál, mind a nőknél a selejtezőtorna kiharcolása minimális elvárás a magyaroktól, de a férfiak Eb-mezőnyébe nyolc év kihagyás után visszatérő szlovákok is szeretnék életben tartani ötkarikás reményeiket.

A magyar férfiválogatottnak még nincs riói kvótája, de a vasárnap kezdődő kontinensviadalon újra lehetősége nyílik arra, hogy részvételi jogot szerezzen. Belgrádban ugyan csak egyetlen kvóta talál majd gazdára, de a szerbek, a horvátok és a görögök már megváltották a repülőjegyüket Brazíliába.

Ha a belgrádi kvóta nem a magyaroké lesz, akkor áprilisban, Triesztben lesz még esélyük, azon a selejtezőtornán 12 csapat küzd majd négy helyért, köztük öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben már nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg szereztek kvótát, ezért reménykednek a szlovákok is. A szlovák férfiválogatott nyolc év kihagyás után szerepelhet ismét az Eb-n, amelyen felemelték a résztvevők létszámát, most először vesz részt 16 csapat a férfi, és 12 a női mezőnyben.

Benedek Tibor együttese nem a legjobb előjelekkel utazik Szerbiába, a hétfőn befejeződött Volvo Kupán ugyanis az olaszoktól és a spanyoloktól is kikapott, és csak a szlovákokat tudta legyőzni, így a harmadik helyen végzett. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, a felkészülési mérkőzéseken érződött a társaságon a fáradtság, míg a kontinensviadalon már több idő lesz a regenerálódásra, s bízik benne, hogy a játékelemeket időben helyrerakják.

A 2013-ban világbajnokságot, egy évvel később pedig Európa-bajnoki ezüstöt nyerő tréner jó lehetőségnek tartja az Eb-t arra, hogy a játékosok bebizonyítsák, a tavalyi kazanyi világbajnokság negyeddöntőjében az olaszoktól elszenvedett vereség csak egy rossz meccs volt.

A magyar válogatott a D csoportba került a tavalyi vb meglepetéscsapatával, Görögországgal, valamint Oroszországgal és Törökországgal. A szlovákok az A csapatban Spanyolországgal, Hollandiával és Montenegróval találkoznak. Az Eb összes együttese továbbjut majd a nyolcaddöntőbe, ahol keresztbejátszás következik.

A magyar női válogatott is Rióra fókuszálva száll vízbe Belgrádban. Csak a belgrádi aranyérem jelent egyenes kvalifikációt a nyári ötkarikás játékokra, ha ez nem jön össze, a kvóta megszerzésére még lesz lehetőség a márciusi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az Eb 2–5. helyezettje indulhat.

A magyar lányok a holland, a görög, a török, a portugál és az orosz csapattal kerültek egy csoportba, az egyenes kieséses szakaszba az első négy jut tovább. „Mentálisan erősödött a csapat, és védekezésben is jobbak lettünk” – mondta a felkészülésről Bíró Attila szövetségi kapitány. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?