„Az erő az én világom”

<p>Szabó Bence búcsi erőemelő és erős ember. Szeptembertől ötödikes a dunaszerdahelyi vásártéri magániskola hotelakadémiáján, s közben a helyi Strongman Club színeiben versenyez. Júniustól ifjúsági Európa-bajnok erőemelésben. Hogyan lett földrészünk legjobbja? Ennek néztünk utána.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

„Mindig nagyon erős szerettem volna lenni. Tizenöt éves koromtól a súlyzók világában vagyok – meséli Bence. – Előtte birkóztam, de idővel bebizonyosodott, hogy az erő az én világom. A szőnyegen is inkább az erőmet vetettem be. Jól jött a váltás, mikor megismerkedtem a dunaszerdahelyi Strongman Club embereivel. Elkezdtem velük gyakorolni, edzőm nincs, de klubomban meghallgatom a nagyokat, kíváncsi vagyok Márk András, Horeš Viktor és Puzsér Péter tanácsaira.”

Bence főleg guggolásban és felhúzásban tűnt ki. Tavaly és idén ifjúsági bajnok volt a 19 éves fiatalember, aki utóbbi sikerével rajtjogot szerzett Trutnovba, a GPC–világszervezet júniusi Európa-bajnokságára. Korosztályában a 140 kilósok között indult, és 617,5 kilóval megnyerte az ifik speciálisruházat-nélküli (RAW) versenyét. Miközben mind guggolásban (237,6 kg), mind felhúzásban (250 kg) új egyéni és egyben szlovák csúcsot állított fel, összetettben beállította korábbi legjobb teljesítményét. „Guggolásban egyéni csúcsra törtem, ami végül lehetett volna jobb is, mert a kezdősúlyon túl türelmetlen voltam, még a jeladás előtt felemeltem a tárcsát, s a kísérletet elvette tőlem a zsűri. Harmadszorra aztán sikerült – eleveníti fel a súlyokkal vívott trutnovi csatáit. – A másik szám, a fekvenyomás a mumusom. Itt csak a kezdősúlyon volt érvényes nyomásom. Megpróbálkoztam a 142,5 kilós egyéni csúccsal is, először nem sikerült, majd a harmadik kísérletnél begörcsölt a lábam. Ezek után tudtam, hogy a harmadik számban, a felhúzásban nagyot kell alkotnom. Kétszázhúsz kilón kezdtem, sikerrel, aztán 247,5 kilóval próbálkoztam, és a bírók 2:1 arányban megadták. Ezután már csak a minimális két és fél kilóval emeltettem a súlyt, mert éreztem, hogy sokkal több nincs bennem. A 250 kiló is sikerült, ami Európa-bajnoki címet jelentett számomra. Ezzel mindkét célomat teljesítettem, hiszen megvolt az Eb-cím és a felhúzásban remélt csúcseredmény is. Hosszú évek edzésének gyümölcse érett be Trutnovban. Féléves felkészülés után értem versenyzői pályafutásom csúcsára. Eleinte fel sem tudtam fogni, azóta már sikerült feldolgoznom magamban.”

Lépésben jutott el az Eb-címig. Hogy a felhúzás a kedvenc száma, arról az is árulkodik, hogy Trutnov előtt egy hónappal Budapesten korosztályában megnyerte a WPC-világszervezet magyar felhúzóbajnokságát, szintén a 140 kilóban. És 145 kilós egyéni csúccsal. A dunaszerdahelyi Strongman Club színeiben erős emberek viadalaira is jár. „Csak amatőr szinten versenyzek. Az állóképesség, a küzdeni akarás, a robbanékonyság fejlesztése az erőemelésben is hasznomra válik” – mondja búcsúzóul a fiatal búcsi Európa-bajnok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?