Az elmúlt hónapban idén először lassult az infláció

Pozsony |

<p>Szlovákiában az elmúlt hónapban idén először lassult az infláció az előző hónaphoz képest – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből. Míg szeptemberben 5,4%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest, addig októberben 5,1%-os volt az éves áremelkedés. Az áremelkedéshez az elmúlt hónapban is elsősorban a lakásköltségek növekedése járult hozzá, jelentős inflációs tényezőnek számított a dohánytermékek drágulása is.</p>

Pozitív hír azonban, hogy a gazdasági elemzők szerint az elkövetkező hónapokban nem kell olyan drágulásra számítanunk, mint eddig. „Az árak elmúlt havi visszafogottabb növekedéséhez az is hozzájárult, hogy míg tavaly ilyenkor jelentősebb mértékben drágultak az élelmiszerek, addig idén ez elmaradt” – állítja Michal Mušák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Mušák szerint azonban az elkövetkező hónapokban jobban megérezzük majd a dohánytermékek adójának a növelését, a cigaretta ára így az elkövetkező időszakban is jelentős növekedést könyvelhet el.

Az elemzők úgy látják, az elmúlt év azonos időszakához képest a lakhatási költségek és az energiaárak nőttek a legnagyobb mértékben. Ezekért manapság a tizedével többet fizetünk, mint tavaly ilyenkor. Pár tized százalékkal csökkent ugyanakkor a postai és távközlési szolgáltatások ára. Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? Az elemzők azt állítják, hogy az élelmiszerárak gerjesztette inflációra az elkövetkező időszakban már nem kell számítanunk, ráadásul a recesszió az üzemanyagok árát is alaposan visszavetette. „Előrejelzéseink szerint az elmúlt hónap volt az utolsó, amikor az inflációs ráta még ötössel kezdődött” – vallja Silvia Čechovičová, a ČSOB szakértője. Mindez azért is fontos, mivel az alacsony infláció alapkövetelménynek számít a közelgő eurózónás csatlakozásunk esetében. (s, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?