Az EK-sorozat éllovasa

Hétfő óta a svédországi Are-ban edz, csütörtökön már versenyzett is a VK-viadalon (óriás-műlesiklásban 46. lett, és nem jutott a második futamba; az élen az osztrák Michaela Dorfmeister végzett) Veronika Zuzulová, Szlovákia legjobb alpesi síelője. Vasárnap a műlesiklás lesz műsoron.

A tizenhét éves pozsonyi gimnazista lány pillanatnyilag műlesiklásban vezeti a nők Európa Kupa-sorozatát, összetettben pedig a negyedik. Hat versenyen indult, s legrosszabb helyezése hetedik volt, győzni azonban egyszer sem sikerült neki. Múlt héten a szlovéniai Roglában előbb a negyedik, majd a második helyen végzett. Mi hiányzott az elsőséghez? „Mindkét nap ugyanazon a pályán kapuztunk lefelé. Hatalmas hibát követtem el az első futamban, de még így is hat tizeddel vezettem. A második futamban az olvadás következtében nagyon mély, latyakos lett a pálya, szinte szabálytalanná vált. Ilyen körülmények között nem tudtam megőrizni vezető helyemet.”

A Világ Kupa után az Európa Kupa az alpesi síelők második legfontosabb sorozata. „Néhányan a VK-indulók közül is rajthoz állnak. Többnyire hazai versenyzők, nem korlátozza senki az indulásukat. Persze a világranglistán elfoglalt helyezés is mérvadó a mezőnybe soroláskor, a második futamban pedig csak a legjobb hatvan folytathatja. Országonként két résztvevője lehet a EK-futam mezőnyének, plusz még annyi versenyző, ahány képviselője van az adott szövetségnek a világranglista legjobb száz síelője között.” E rangsor műlesíkló számában Veronika jelenleg 32., a VK-sorozatban 24., így Szlovákia viadalonként három indulóra számíthat.

Kíváncsi voltam arra is, ebben az idényben milyen elvárásokkal versenyez az EK-ban a sorozat listavezetője? „Az a vágyam, hogy műlesiklásban megnyerjem a kupát, vagy legalább dobogós helyen végezzek. Még három viadal lesz műsoron, ezeken nem indulok. Utána következik a döntő, negyvenegy pontos előnyöm addigra elfogyhat. Meglátjuk.”

Are-ban az óriás-műlesiklást az olimpiára készülődés jegyében próbálta ki. Hogyan alakul Zuzulová műsora az ötkarikás játékokig? „Vasárnap műlesiklásban állok rajthoz, negyedikén hazarepülünk, és tizedikéig itthon maradok, de sílécre már nem állok, csak erőnléti edzésem lesz. Utána irány Salt Lake City!”

Novemberben hét év után szerzett szlovák nő VK-pontokat. Zuzulová akkor az amerikai Copper Mountainben műlesiklásban volt 17. „Arra emlékszem, hogy az első futamban hibáztam, aztán a folytatásban javítottam. Örültem, de azt mondtam, jó lenne ezt még megismételni.”

Salt Lake City után Zuzulová számára az idény második kicsúcsosodása a larviki junior világbajnokság lesz. Oda már érmes reményekkel utazik: „Az EK-sorozaton rendre a legjobb juniornak járó díjat is megkapom, így megalapozott a dobogós elvárás. Nem is adnám alább.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?