Sport

Az argentin futball kalapáccsal esett neki saját szobrának

1993 óta nem tudott nagy tornát nyerni az argentin labdarúgó-válogatott, amely a jelenleg is tartó világbajnoki selejtezők során, hat fordulóval a befejezés előtt még nem lehet biztos abban, hogy ott lesz a 2018-as oroszországi tornán.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 6. 19:51

A nyári felfordulás – Gerardo Martíno lemondása, Lionel Messi ideiglenes visszavonulása – után most a játékosok bojkottja okozott felfordulást. A szövetséget pedig egyelőre a FIFA jóindulatának köszönhetően nem sújtották szankciókkal, de fél éven belül új elnököt kell találni a csalással vádolt régi vezető helyére.
 
Nem a legjobb időszakát éli az argentin futball, bár elég sok ország cserélne egy olyan együttessel, amely két év alatt egyszer világbajnoki, kétszer pedig Copa América-döntőt tudott játszani.
A három, döntőben elszenvedett vereség azonban egy ilyen futballkultúrájú országban a kudarc kategóriájába tartozik, a nyári Copa-ezüst után teljesen felbolydult az ország. Nem csupán a hónapok óta fizetést sem kapó Gerardo Martíno szövetségi kapitány mondott le, de Lionel Messi is bejelentette, nem szeretne a továbbiakban a nemzeti csapat rendelkezésére állni. Ehhez jött még a 35 éven át elnökként dolgozó Julio Grondona halála után kinevezett Luis Segura elleni korrupciós vizsgálat, amelynek következtében jelenleg örülhet a dél-amerikai ország, hogy a FIFA nem tolta rá a reteszt a szövetség ajtajára.
 
Ha ehhez hozzátesszük, hogy a jelenlegi vb-selejtezők sem tartoznak a legsikeresebb mérkőzések közé, ráadásul a mégiscsak visszatérő Messi vezetésével a játékosok bojkottálják a hazai újságírókat, nem a leendő világbajnok portréja rajzolódik ki.
 
Messi visszavonult, de mégsem
 
De menjünk sorjában! Argentína 1993 óta nem tudott komoly nagy tornát nyerni. A csapat az 1986-os világbajnoki arany, az 1992-es Konföderációs Kupa-siker, majd az 1993-as Copa-elsőség óta csak utánpótlásszinten örülhetett: 2004-ben, majd 2008-ban is olimpiai bajnok lett. Ugyanakkor az elmúlt 23 évben játszott még egy vb-döntőt, két Konföderációs Kupa-finálét és háromszor ott állt az aranyérem közelében a dél-amerikai kontinenstornán is, de mindannyiszor csak az ezüst jött össze. Ez akár balszerencse-sorozatnak is felfogható, hiszen ha csak a neveket vesszük figyelembe, egy argentin C válogatott is eséllyel pályázhatna a vb-részvételre.
 
Nem is a játékosokkal, sokkal inkább a körítéssel és a körülményekkel van baj. Az idei Copa-döntő elvesztését követően (2015 után ismét 0–0-s döntetlennel és tizenegyesekkel maradt alul a csapat Chilével szemben) Lionel Messi bejelentette, visszavonul a válogatottságtól. „Ennyi volt. Úgy érzem, mindig mindent megtettem, amit csak tudtam. Négyszer ott álltam a siker küszöbén, de nem sikerült. Ezért úgy döntöttem, hogy vége” – nyilatkozta.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257945","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"256","title":"Messinek még nem sikerült nagy trófeát nyerni Argentínával ","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Lemondott Martíno kapitány is, és miután a szövetségnél már megkezdődtek a vizsgálódások a hűtlen kezelés gyanúja miatt, akadt olyan pillanat, amikor összesen egy ember rendelkezett érvényes szerződéssel. Az 1986-ban világbajnoki címet szerzett Julio Olarticoechea úgy lett az olimpiai válogatott edzője, hogy nem akadt más, akit hirtelen megbízhattak volna a feladattal, noha ő mindössze egyszer dolgozott edzőként: 2015-ben a női válogatottnál. A kudarc borítékolható volt, Argentína már a riói játékok csoportkörében kiesett. A hosszas keresgélés után kinevezett szövetségi kapitány, a Sao Paulo kispadjáról érkező Edgardo Bauza legalább annyit elért, hogy Barcelonába repült, és meggyőzte Messit a visszatérésről.
 
Elsikkasztott dollármilliók
 
Ebben a szerepkörében támogatta őt Armando Pérez is, aki a villámhárító szerepet felvállalva ideiglenesen ült le az elnöki székbe. Elődje, Luis Segura ellen sikkasztás gyanúja miatt zajlik nyomozás, és három további vezető ellen is kutakodik az ügyészség. A botrány a nyáron robbant ki, és az időzítés sem segített a válogatotton: a Copa-döntő előtt egy nappal, június 25-én hozta nyilvánosságra a nemzetközi szövetség, hogy a fő döntéshozó szervében (FIFA Council) is dolgozó Segurának távoznia kell. A gyanú szerint a sportvezető pénzügyi manipulációba keveredett és a közvetítési pénzekkel, illetve a különböző versenyekért – például a Copa-részvételért – járó összegekkel helytelenül gazdálkodott, pontosabban elsikkasztotta azok nagy részét.
 
A vizsgálatok most azt próbálják megállapítani, hogy a helyi Primera División, a Primera B Nacional, illetve a válogatott mérkőzésekért 2009 és 2015 között kapott több millió dollár hová tűnt. A szövetség munkáját egy ügyvéd és egy könyvelő cég segíti az átvilágításban.
 
„Ez őrület és nonszensz. Egy megbocsáthatatlan hiba” – mondta Se­gura a vádak hallatán, és június 30-i hatállyal távozott, nehogy a nemzetközi szövetség felfüggessze az ország tagságát. Néhány nap­­ra ideiglenesen a szövetség elnök­­ségének legidősebb tagja, Damián Dupiellet lett a megbízott vezető, majd a FIFA döntése értelmében egy bizottság alakult (Normalisation Committee), amely­nek élére Armando Pérez került. Fő feladata a helyzet normalizálása mellett az új választások előkészítése, amelyet legkésőbb 2017. június 30-ig meg kell tartani.
 
Már az adóhatóság is figyel
 
A Buenos Aires Herald néhány napja azt írta, a szövetségre rászállt a helyi adóhatóság, az AFA ugyanis évek óta nem fizetett adót. A szövetség ugyanakkor azt mondja, a klubok neki is komoly összegekkel tartoznak, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült. Az adóhatóság tehát hiába követelőzik, egyik oldalról sem biztatják sok jóval.
 
A lap szerint még az egykori elnök, Julio Grondona keze van a dologban: a 35 évig elnöklő sportvezető úgy biztosította saját magának a szavazatokat, hogy a klubokat lefizette, évtizedekre megvetve ezzel a korrupció melegágyát. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257946","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"304","title":"Edgardo Bauzának kellene kivezetni a válogatottat a világbajnokságra","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A bevételek csupán 40 százaléka került szétosztásra (a hatvan százalék lenyelése már olyan magaslat, amiért érdemes volt kockáztatni), márpedig a tévés jogdíjak hihetetlen összegre rúgnak: a Fox és a Turner TV egyaránt 2,5 milliárd dollárt fizetett.
 
Biztonságiakra sincsen pénz
 
Armando Pérez optimizmusa töretlen, szerinte Argentína nyeri a következő világbajnokságot. Arra viszont illene kvalifikációt szerezni: 12 forduló után a csapat öt győzelemmel, négy döntetlennel és három vereséggel, 19 ponttal csupán az 5., interkontinentális pótselejtezőt érő helyen áll.
 
Az argentinok még azt is vállalták, hogy kiálltak az egyik játékosát jogosulatlanul pályára küldő Bolívia mellett, és levélben kérjék a FIFA elnökét, Gianni Infantinót, vizsgálja felül a szankciókat. Emiatt ugyanis a kontinens egyik leggyengébbje hiába játszott gól nélküli döntetlent Chilével, a meccs három pontját a Copa-címvédője kapta 3–0-val, és ezzel megelőzte Argentínát.
 
Pérez azt is vállalta, hogy tárgyal a kormánnyal, amely anyagilag segíthet a szövetségen. Kell is a mankó, a november 11-i, brazíliai világbajnoki selejtezőn ugyanis kínos eset történt. Messi a Belo Horizonte-i szállodai szobájában pihent a mérkőzés előtt, amikor a válogatott mellett dolgozó néhány biztonsági ember bekopogtatott az ajtaján.
 
Azt mondták, hat hónapja nem kaptak fizetést, és kérték a csapatkapitány közbenjárását az érdekükben. A Barcelona világklasszisa felhívta telefonon az édesapját, és megkérte, hogy hozzon magával elég pénzt, majd másnap saját zsebből kifizette a személyzetet.
 
Drogvádaskodás miatt bojkott
 
A válogatott a brazíliai 3–0-s vereség után öt nappal hazai pályán 3–0-ra verte Kolumbiát. 
A mérkőzésen nem került be a keretbe a Kínában légióskodó Ezequiel Lavezzi, akiről egy helyi újságíró, Gabriel Anello azt írta a Twitteren, füves cigit szívott a meccset megelőző este, és lebukott.
A győzelem után szokatlan módon a teljes válogatott megjelent a sajtótájékoztatón, ahol Lionel Messi kiosztotta a jelenlévőket. „Úgy döntöttünk, hogy mostantól nem nyilatkozunk a sajtónak többé, nyilván mindenki tudja, hogy miért. Nagyon sok vád ért bennünket, tiszteletlenül viselkedtek velünk, de a Lavezzi ellen felhozott pletykával végleg betelt a pohár. Ez egy nagyon komoly ügy, ezért vagyunk itt. Nem vagyunk hajlandóak részt venni többet ezekben a játszmákban, a média nem járathat le minket többet mindenféle kitalált történettel. Lehet kritizálni bennünket, ha kikapunkvagy rosszul játszunk, de személyeskedni tilos. Ha ennek nem most vetünk véget, akkor soha” – mondta Messi, akinek jobbján éppen Lavezzi állt.
 
A Hebei Chine Fortune csapatának szélsője jelezte, megteszi a szükséges jogi lépéseket az újságíróval szemben, a hamis állítások ugyanis a családjának és a klubjának is kárt okoztak.
 
A következő fél év tehát különös izgalmakat ígér Argentínában. Egyrészt – ha minden jól megy – lesz új elnöke a szövetségnek, és talán a soron következő hat mérkőzésen sikerül teljesíteni az alapelvárást. A feladatot nehezíti, hogy a három idegenbeli mérkőzés közül előbb a bolíviai magaslaton, majd pedig a jelenleg jobb pozícióban lévő Uruguay és Ecuador otthonában kell pályára lépnie a váogatottnak.
Ha ezt az akadályt megugorja a csapat, akkor a keret már valóban képes arra, hogy meg se álljon akár a világbajnoki címig.
 
AZ ARGENTIN LABDARÚGÁS NAGY BOTRÁNYAI  
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257941","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"337","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Maradona, az igazi fenegyerek
 
Az argentin labdarúgást sohasem kerülték el a botrányok, kilengései miatt még a legnagyobb sztár, Maradona is rengetegszer szerepelt a bulvárlapokban. A világ egyik legjobb labdarúgója a barcelonai időszaka alatt kokainfüggő lett, később emiatt tiltották el 1991-ben, 1993-ban, majd 1997-ben. Az 1994-es vb-n ephedrin használatát mutatták ki nála, és eltiltották. Tíz évvel később, 2004-ben majdnem meghalt, súlyos szív- és légzési problémákkal került kórházba, kómába esett és lélegeztetőgépen volt, miközben vizeletében ismét kokain nyomát mutatták ki. Barátja, Claudio Caniggia sem járt jobban, 1992-ben az AS Roma szerződtette, de olasz karrierje egy évvel később zátonyra futott: kokainfogyasztás miatt tizenhárom hónapos eltiltást kapott.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257942","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"251","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Egy üveg sör a vb-meccs előtt
 
A Maradona előtti korszak nagy egyénisége, Omar Orestes Corbatta szintén önpusztító életet él. A 43-szoros válogatottságig, négy bajnoki címig és két Copa-elsőségig jutó zseni alkoholistaként és kábítószerfüggőként halt meg 25 éve. Minden idők egyik legszebb góljának szerzője az 1958-as svédországi világbajnokságra úgy érkezett meg, hogy futballtudása mellett iszákosságáról is cikkeztek. Az európai újságokban egy olyan kép is szerepelt, amelyen – nem sokkal a Csehszlovákia elleni 6–1-es vereséggel zárult csoportmérkőzés előtt – egy üveg sörrel az öltözői padon fekszik. Nemcsak a sör, hanem a napilapok is hozzátartoztak a játékos életéhez. A tíztagú család, amelyben felnőtt, iszonyatos szegénységben élt, a gyerekek iskolázatlanok voltak, és Corbatta is írástudatlanul halt meg. Futballsztárként fájt neki, hogy analfabéta, ezért gyakran sétált újsággal a hóna alatt, és tett úgy, mintha olvasna, miközben a nevét is csak azért tudta leírni, mert klub- és válogatottbeli társa, Pedro Dellacha legalább erre megtanította.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257943","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Bundameccsel a vb-arany felé
 
Ami sokáig csak gyanú volt, 2012-ben megerősítést nyert: Argentínát a hazai rendezésű, 1978-as világbajnokságon egy megbeszélt eredmény is segítette a világbajnoki arany felé vezető úton.
A csapat a második csoportkörben csak gól nélküli döntetlent játszott Brazíliával, ezért a továbbjutáshoz szükséges volt nagyarányú győzelmet aratnia Peru ellen. Legalább négygólos siker kellett, de a helyiek semmit sem bíztak a véletlenre, Jorge Videla argentin diktátornak szüksége volt a világbajnoki címre, hogy általa is javítsa országa rossz imázsát a világban. Négy éve Genaro Ledesma perui szenátor egy Buenos Aires-i bíróság előtt elismerte, hogy a két ország megállapodott: a peruiak legalább négygólos vereséget szenvednek – ezzel biztos döntőbe jutáshoz segítik ellenfelüket –, cserébe az argentinok átadnak 13 perui politikai foglyot. Argentína 6–0-ra nyert, kiejtette Brazíliát, majd meg sem állt a vb-aranyig. (pl)
 
Printz László
 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

Marek Krajčí

Krajčí: romlik a járványhelyzet Szlovákiában

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.