Athén után Peking felé tart a sikerhajó

Peter és Pavol Hochschorner idén tarolt a vízi szlalom kenu kettes számában: a Világ-kupa mellett elhódították – megvédve ezzel sydneyi elsőségüket – az olimpiai aranyat is. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megválasszák őket Szlovákia idei legjobb sportolóivá.

Peter és Pavol Hochschorner idén tarolt a vízi szlalom kenu kettes számában: a Világ-kupa mellett elhódították – megvédve ezzel sydneyi elsőségüket – az olimpiai aranyat is. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megválasszák őket Szlovákia idei legjobb sportolóivá. Miként élték meg ezt a fiúk, s hogyan tekintenek vissza a 2004-es évre – erről kérdeztük a kétszeres ötkarikás bajnok ikerpárost.

2000 és 2001 után ismét a második hely jutott...

Peter: Igen, megint „csak” másodikok lettünk, holott úgy gondolom, hogy már legalább kétszer megérdemeltük volna, hogy felálljunk a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Az újságíróknak azonban más volt a véleményük. De azt hiszem, hogy így sem lehetünk ebben az évben elégedetlenek, mert Elena Kaliská az olimpián kívül részt vett egy Európa-bajnokságon is, ahol nyert. Mi ezt kihagytuk, inkább a felkészülést részesítettük előnyben, így Elena megérdemelte az elsőséget.

Melyik második hely „fáj” jobban: a mostani vagy a négy évvel ezelőtti?

Peter: 2000-ben meg voltam győződve róla, hogy minket választanak a legjobbaknak, hisz az olimpiai arany a legtöbb, amit egy sportoló megnyerhet. Nos, az újságírók nem így látták, Martina Moravcová két ezüstjét részesítették előnyben. Ez nagyon meglepett engem. Most számoltam vele, hogy Kaliská fog nyerni.

Pavol: Engem nem nagyon izgatnak ezek az ankétok. Biztos, hogy híresebbek lennénk, ha nyertünk volna, több ember ismerne minket. De nem ez a lényeg. Örülök, hogy egyáltalán bekerültünk az első tízbe. Már ez nagy megtiszteltetés.

Elena Kaliská nyert egy Európa-bajnokságot is, önök viszont megvédték az olimpiai címüket – ebben elsők s egyelőre egyetlenek is a szlovákiai sportolók között.

Peter: Az újságírók nem arra helyezték a hangsúlyt, hogy mi megvédtük az olimpiai aranyat, hanem hogy Elena egy Európa-bajnoksággal többet nyert. Sőt, én azt gondolom, hogy idén Michal Martikán is nyerhetett volna, akinek ez egyfajta elégtételt jelentett volna az elvett aranyért.

Pavol: Az évtized sportolójánál biztos számított volna, hogy mi egymás után két olimpián nyertünk ugyanabban a számban, itt viszont nem. Nem vagyok elégedetlen ezzel az eredménnyel, mert egy olyan ember győzött le minket, aki szintén a mi sportágunkat képviseli. Ez is mutatja, hogy a vízi szlalom milyen erős Szlovákiában.

Lehet még ezt valahogy fokozni, hogy az aranyak mellé ez a díj is bekerülhessen a vitrinbe?

Peter: Amit meg lehetett nyerni, azt idén is megnyertük. Már csak azon múlik, hogy a többiek milyen eredményeket érnek el, sikerül-e valakinek nagyobb sikert elkönyvelnie, mint nekünk.

Apropó címvédés! Mi volt nehezebb: Sydneyben megszerezni az aranyat, vagy Athénban megvédeni?

Peter: Megvédeni a címet rázósabb volt, mint megszerezni. Úgy mentünk ki Athénba, hogy megőrizzük a sydneyi aranyat, ami korántsem volt egy könnyű feladat. Az egész négy év munkája egyetlen napon mutatkozik meg, pár percen múlik az egész. Nagyon fontos volt, hogy az ember lelkileg miként birkózik meg a feladattal. Nagy nyomás is nehezedett ránk, mert mindenki győzelmet várt tőlünk. Más helyezés szóba se jöhetett.

Mi motiválja még ezek után önöket?

Peter: Semmi esetre sem az ankétok, hanem az előttünk lévő versenyek, mert úgy érzem, hogy van még bennünk annyi, hogy további négy évet versenyezzünk olyan szinten, ahogy azt eddig tettük.

Esetleg egy triplázás Pekingben?

Peter: 2008-ban szeretnénk rajthoz állni mindenképpen. Ez azonban attól is függ, milyen lesz az egészségügyi állapotunk, nem jön-e közbe valami sérülés, ami lehetetlenné tenné a felkészülést és magát a versenyzést.

Peter: Tervezzük, hogy ott leszünk az olimpián, de egyelőre nem latolgatjuk az esélyeinket, a következő szezonra összpontosítunk. Mindent megteszünk azért, hogy ne sérüljünk meg, s ha így fogunk edzeni továbbra is, akkor nincs kizárva, hogy megint összejön az arany.

És ami a közeljövőt illeti, mit terveznek a következő évre?

Peter: 2005-ben megint jön a Világ-kupa, a vb és az Eb – a legnagyobb versenyek, amelyek az olimpia után jöhetnek. Szeretnénk megint a legjobbak lenni, elsősorban az ausztráliai világbajnokságra igyekszünk odafigyelni.

Újévi fogadalmaik is lesznek?

Peter: Fogadalmak helyett már most elkezdtük a felkészülést, hisz az új szezon, mely megint nehéznek ígérkezik, közeleg. Fel kell készülnünk rá, mert az ellenfelek sem alszanak. Mindenki keményen dolgozik, hegyezik ránk a fogukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?