Athén már rajtra kész

Athén. Tíz nappal az athéni olimpia megnyitója előtt a szervező bizottság – hét évnyi zűrzavar és tétovázás után – learatta első igazi diadalát, amely feledtet minden eddigi kudarcot: a játékok akár már ma elkezdődhetnének, minden létesítmény felépült, minden készen áll a nyitányra.

A fehér sapkában játszó magyar férfi vízilabda-válogatott címvédésre készül az ötkarikás játékokonReuters-felvételA helyszínek kicsinosítva, az utak elkészültek, , az olimpiai falu megnyílt, fogadja a sportolókat, és amire még kevesebben számítottak: a jegyek eladása is felpörgött. Meglehet – az előzetes hírekre rácáfolva –, mégiscsak nagyszerűen rendezett játékoknak leszünk szemtanúi Athénban?!

Sokba kerül a biztonság

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök magabiztosan kijelentette: „Az athéni olimpiai játékok biztonsága olyan magas szintű lesz, amennyire az csak emberileg lehetséges.” Mintegy 70 000 rendőr és katona feladata lesz, hogy járőrözzön a város, illetve a térség utcáin, az olimpiai létesítmények területén. A biztonság garantálására 1,5 milliárd dollárt fordítanak, ötször annyit, mint a 2000-es sydneyi olimpia biztosítására...

Busás jutalmak

A rendező görögök fizetnek a legtöbbet, az osztrákok pedig a legkevesebbet az aranyéremért. Szlovákia 2 millió koronával (kb. 50 ezer euróval) jutalmazza az elsőséget. Magyarország az ötkarikás bajnoknak járó tízmillió forinttal (kb. 40 ezer euró) a középmezőnyben található. A görögök 190 ezer eurós prémiummal jutalmazzák győztes sportolóikat, a második helyezettek 132 ezer euróval, a harmadikok 73 ezerrel gazdagodnak. Az osztrákok tűnnek a legszűkmarkúbbnak, ugyanis az első hely csak 11 ezer, a második 9000, a harmadik 7000 eurót ér. A németek sem osztanak sokkal többet, náluk 15 000, 10 000 és 7500 eurót kapnak a dobogósok, ami csaknem megegyezik a kínaiak jutalmaival. Első pillantásra nem tűnik soknak az amerikaiak premizálási összege sem 25 000, 15 000 és 10 000 euró, de az Egyesült Államokban busás reklám- és szponzori bevételekre számíthatnak az érmesek. Ellentétben Oroszországgal, ahol ennek megfelelően sokkal magasabb a prémium: az olimpiai bajnok 170 ezer eurót kap. (o, mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?