Aranyérmes a szlovák válogatott!

Göteborg. A szlovák együttes nyerte a svédországi jégkorong-világbajnokságot! A fináléban, drámai csatában Oroszországot 4:3-ra győzte le, a sorsdöntő találatot Peter Bondra az utolsó előtti percben szerezte.

Ők harcolták ki az első szlovák hokiaranyatReuters-felvétel SZLOVÁKIA–OROSZORSZÁG 4:3 (2:0, 1:1, 1:2), gólütők: Bondra (13. és 59.), Višňovský (1.), Šatan (27.), ill. Szusinszkij (24. és 55.), Antipov (43.). Játékvezető: Pakaslahti (finn), 11 500 néző. Kiállítások 4:5, gól emberelőnyből: 1:0. Kapura tartó lövések: 21:21. SZLOVÁKIA: Lašák–Višňovský, Hecl, Smrek, Lintner, Milo, Štrbák, Čierny, Bača– Pálffy, Stümpel, Bondra–Šatan, Handzuš, Bartečko–Országh, Pavlikovský, Nagy–Petrovický, Hlinka, Somík. OROSZORSZÁG: Szokolov–Zsukov, Kalinyin, Guszev, Rjabikin, Jugyin, Visedkevics, Guszkov, Volcsenkov–Kovalenko, Bucajev, Karpov–Szusinszkij, Prokopjev, Zatonszkij–Afinogenov, Ljasenko, Szavcsenkov–Antipov, Koznyev, Tkacsenko. Rakétarajtot vettek a szlovákok, már a 22. másodpercben Szokolov hálójában táncolt a korong: Stümpel átadását követően Višňovský a kapuba lőtt. Mivel az erős korong kipattant a kapuból, a játékvezető csak azután ítélt gólt, hogy a videofelvétel megerősítette, hogy a játékszer teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Fölényben korongoztak Pálffyék, Somík, majd Višňovský növelhette volna az előnyt. A 13. percben emberelőnyben játszottak a szlovákok, Šatan a kapu mögül Bondra elé játszott, aki kilőtte a felső sarkot. Nem sokkal később Szavcsenko próbálkozását hárította Lašák. Az első harmad hajrájában Šatan a hálóba talált, azonban a finn bíró szerint a gólerős csatár szabálytalanul akadályozta az orosz hálóőrt.

A második játékrész elején Pálffy és Bondra került helyzetbe, ám kihagyták a lehetőséget. A túloldalon Lašák bravúrosan hárította Karpov bombáját. A 24. percben szépítettek Mihajlov edző védencei: kapu előtti kavarodást követően Szusinszkij elé került a korong, s a jobbszélső nem hibázott. Röviddel később Handzuš pontos átadását Šatan a hálóba vágta. A 37. percben Šatan egyedül tört kapura, ám Szokolov bravúrosan hárított.

A záróharmad rosszul kezdődött a szlovákok számára, Kovalenko próbálkozását Lašák még hárította, ám az érkező Antipov beütötte az oroszok második gólját. Később egyre jobban beszorult a szlovák együttes, Lašák többször is kitett magáért. Az 55. percben Szusinszkij közelről egyenlített. Ekkor sokan már biztosra vették, hogy hosszabbításra kerül sor, de nem így gondolta Peter Bondra, aki 100 másodperccel a rendes játékidő vége előtt Szokolov hálójába bombázott. Ezt követően elkeseredetten támadtak az oroszok, lehívták kapusukat, de egyenlíteniük nem sikerült. A mérkőzés végén hatalmas ünneplés kezdődött a szlovák táborban.

A 3. HELYÉRT: Svédország–Finnország 5:3 (0:2, 3:1, 2:0). Gólütők: Rhodin (39. és 54.), Davidsson (24.), Weinhandl (35.), Falk (60.), ill. Kallio (5.), Hagman (9.), Rintanen (22.). Játékvezető: Šindler (cseh), 2500 néző. Kiállítások: 7:8. SVÉDORSZÁG: Liv–Sundin, Magnus Johansson, Hedin, Rhodin, Johnsson, Tjärnqvist, Thomas Johansson–Näslund, Johnsson, Huselius–Axelsson, Andreas Johansson, Dahlen–Weinhandl, Jönsson, Zetterberg–Nylander, Mathias Johansson, Davidsson–Falk. FINNORSZÁG: Norrena–Karalahti, Timonen, Koivisto, Niinimää, Lydman, Tuulola, Pirjetä–Lind, Helminen, Viitakoski–Aalto, Jokinen, Hagman– Kallio, Ojanen, Rintanen–Miettinen, Kapanen, Pärssinen. Már 3:0-ra vezettek a finnek, ezt követően viszont feltámadtak a házigazda svédek, és 5:3-ra fordítottak.

A világbajnokság végeredménye: 1. Szlovákia, 2. Oroszország, 3. Svédország, 4. Finnország, 5, Csehország, 6. Kanada, 7. USA, 8. Németország, 9. Ukrajna, 10. Svájc, 11. Lettország, 12. Ausztria, 13. Szlovénia, 14. Lengyelország, 15. Olaszország, 16. Japán. Lengyelország és Olaszország kiesett, Japán selejtezőt játszik az ázsiai zóna győztesével.

A vb-k összesített éremtáblázata: Szovjetunió (Oroszország) – 23 arany – 8 ezüst – 5 bronz; Kanada – 21 – 10 – 9; Csehszlovákia (Csehország) 10 – 12 – 19; Svédország 7 – 16 – 14, USA 2 – 9 – 4, Finnország 1 – 5 – 1, Nagy-Britannia 1 – 2 – 2; Szlovákia 1 – 1 – 0. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?