Andy Murray világbajnok és év végi világelső

London.

London. Andy Murray nyerte meg a férfiteniszezők 7,5 millió dollár összdíjazású londoni ATP-világbajnok-ságát, miután a döntőben 6:3, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicsot.

A finálé különlegességét az adta, hogy a sportági történelemben először a szezon utolsó meccsén derült ki, ki lesz az év végi világelső. Murray múlt hétfőn váltotta Djokovicsot az ATP-rangsor élén, a szerb játékos nevével megszakítás nélkül 122 héten át, összesen pedig 223 hétig kezdődött a lista.

Djokovics a csoportkörben csupán egy szettet veszített, a szombati elődöntőben pedig mindössze 65 perc alatt intézte el a minimális ellenállást tanúsító japán Nisikori Kejt. Murray ugyanakkor igencsak megszenvedett a fináléért: meccslabdáról fordítva verte 3 óra 38 perc alatt a kanadai Milos Raonicot, és sorozatban 23. mérkőzését nyerte meg.

A két 29 éves sztár (Djokovics egy héttel idősebb Murraynél) különpárharcában a szerb vezetett 24:10-re, s legutóbb, a Roland Garros májusi fináléjában is ő nyert négy szettben.

Ezúttal az első játszma Murrayé volt, 46 perc alatt nyerte ezt a szakaszt úgy, hogy 4:3-as vezetésénél elvette Djokovics adogatását, majd hozta a sajátját. A következő szett is jól indult számára, rögtön brékelte Djokovicsot, aztán 3:1-nél még egyszer, ezzel jelentős előnybe került. Csakhogy a szerb játékos ezután elvette a skót adogatását, majd nyerte a sajátját, ezzel 4:3-ra felzárkózott. Murray 5:4-nél a mérkőzésért szervált és harmadik meccslabdáját értékesítve nyert 6:3, 6:4-re.

„Különleges nap volt, Novak ellen pályára lépni egy ilyen meccsen. Nagyon örülök, hogy győzni tudtam, és én maradok a világelső. Köszönöm a csapatomnak és a családomnak, akik a kezdetektől mellettem állnak – nyilatkozta Murray a trófeák átvétele után. – A szezonnak volt egy olyan pontja, amikor mind a négy Grand Slam-tornán Novak volt a címvédő, ami egészen egyedülálló teljesítmény, ilyesmire sokáig nem lesz példa.”

Murray a londoni tornagyőzelemmel 2,4 millió dollárt keresett, a világelsőségért pedig bónuszként újabb hárommilliót kapott. Ő lett az első brit férfijátékos, aki a számítógépes világranglista 1973-as bevezetése óta az élen fejezi be az évet.

(MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?