Amikor fontosabb a család, mint a kajakozás

<p>Szerdán repült Amerikába a komáromi kajaknégyes. Riszdorfer Richárd, Riszdorfer Mihály, Vlček Erik és Tarr György azóta már elkezdte a munkát a tengerentúli edzőtáborban. Az elutazás előtt az egység korelnöke, Riszdorfer Mihály arról beszélt lapunknak, hogyan dolgozták fel magukban a sikertelen versenyévadot, és milyen távlatokat lát(nak) maguk előtt.</p>

* Korábban nem volt még arra példa, hogy érem nélkül zárják a világversenyeket. Idén ez történt. Milyen nyomokat hagyott a négyesen az idei balsiker?
Nem hagyott semmi nyomot. Melózunk tovább, de még keményebben. Idén sokkal fontosabb volt számunkra a család, mint a kajakozás. A gyerekeket neveltük, mi is sokat tanultunk tőlük. Szóval, ez más esztendő volt, mint a többi. Kell az ilyen év is a sportolóknak. Nem mondanám, hogy valami nagy keserűség van bennünk, mert lazábbra vettük a figurát. És azt is tudjuk, hogy ennél sokkal többre vagyunk képesek. Már munkához is láttunk, hogy újra bizonyíthassuk.

* Az már év közben kiderült, hogy idén a szokottnál kevesebbet dolgoztak. Más okot is találtak az eredménytelenségre?
Nem. Mert a befektetett munka tényleg kevesebb volt, mint korábban. És ez megmutatkozott az eredményekben is. Ha nem rontjuk el a poznani világbajnokságon a középdöntős futamot, akkor elég jól helytálltunk volna ahhoz képest, amennyit melóztunk. Ott úszott el a döntő, amelyben aligha játszottunk volna alárendelt szerepet.

* Az elmúlt évben gyakori érvként hangzott el, hogy már családjuk van, és arra is oda kell figyelni, sőt Pavel Blaho szövetségi edzővel történt szakítást is részben ez befolyásolta. Már nem olyan élsportolók, mint korábban? Inkább családapák, megbízható élettársak?
Ugyanazok az emberek vagyunk, csak ahogy telnek az évek, úgy változnak életünkben a prioritások. Tíz világbajnoki arany után már más kerül előtérbe. De ahogy közeledik az olimpia, ami számunkra a csúcs, egyre inkább arra figyelünk. Mert van egy célunk, az aranyérem, amely még hiányzik a gyűjteményünkből. Utána már lassan abba is lehetne hagynom a sportolást, és mással foglalkozhatnék. Egyelőre azonban még ugyanazok az élsportolók vagyunk, mint mostanáig voltunk.

* Milyen gyakran foglalkoztak az utóbbi hetekben az érem nélküli évvel?
Eleinte nehezen viseltük el, ami történt. Rászoktunk az éremszerzésre, és az embereket is elkényeztettük vele. Ha kimentünk a világversenyre, hoztuk az érmet, gyakran az aranyat, és már mindenki úgy vette, hogy ez a természetes. Kellemetlen volt számunkra is, amit átéltünk, mert a nyomást úgy viseltük el, hogy magunktól is elvártuk a sikert. Ha az ember nem végzi el a rengeteg munkát, akkor megvan annak a látszatja is. Kajakban nem lehet becsapni senkit. Ha nem edzünk rendesen, akkor nem is jön meg az eredmény. Most megtörtént, ami megtörtént, de az élet megy tovább. Elvégezzük, amit tudunk, és kipróbáljuk, sikerüle helytállnunk.

* Gyakori téma volt augusztus óta a társaságban az idei balsiker?
Nem is foglalkoztunk vele. Inkább előretekintünk. Két fontos év áll előttünk: az első az olimpiai válogatóé, ami nagyon nehéz lesz, majd a következő év, amely még az előzőnél is nehezebb lesz, mert akkor lesz az olimpiai döntő. Ez a mi motivációnk. Visszafelé már hiába pillantgatnánk, nincs semmi értelme.

* Legtapasztaltabb az egységben. Milyen tanulságokat vont le az idén történtekből?
A legnagyobb tanulság az egészből: ha az ember nem edz eleget, akkor ne menjen olyan elvárással a világversenyekre,mintmáskor.

* Azt már részben említette, hogy megcélozzák a 2012-es londoni olimpiát. Csak kimondani könnyű ezt a mondatot?
Valóban könnyű kimondani, de nehéz megcsinálni. A jövő évi olimpiai válogatón csak egyetlen esély lesz az olimpiai kvótaszerzésre. Mindössze az első nyolc egység jut ki a szegedi világbajnokságról Londonba, a többiek elfelejthetik az ötkarikás játékokat. Magunk is érezzük, hatalmas a versengés a K4-ben. Olyan kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, hogy hat hajó egy másodpercen belül érhet célba. Nagyonnagyon kell hajtani, ha ott akarunk lenni a legjobbak között. Borzasztó nehéz lesz, talán még nehezebb, mint az olimpiai döntő. Vagyis a kijutás lesz az igazi próbatétel.

* Amerikában nem a megszokott helyen, a kaliforniai Chula Vistában, hanem a Los Angeles közelében fekvő New Port Beachben alapoznak. Miért változtattak helyet?
Chula Vista tele van cseh és amerikai kajakossal, és már nem fértünk volna el. Ott nem maradt hely, ezért mentünk máshova, északabbra, ahol már korábban jártunk. Ismerjük a viszonyokat, és ami újszerű, hogy az óceán csatornáin fogunk evezni, és nem tavon. Gyönyörű hely.

* Milyen edzésterv került a poggyászba?
Edzőnk, Soós Tibor elmondta elképzeléseit, majd papírra fektette, és új segítőnk, aki egyúttal masszőr is, Ľuboš Molčan Amerikában majd felügyeli a munkát.

* Mennyi időt töltenek New Port Beachben?
Pontosan négy hetet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?