Amíg járni tud, hokizni is fog

<p>Jaromír Jágr újra régi önmagát idézi az NHL-ben: meccseket dönt el, rekordokat ír át – és ami a legfontosabb, ismét nagyon élvezi a játékot.</p>

OROSKY TAMÁS

„Ha nem halok meg, nem ez az utolsó évem hokisként. Ahhoz túlságosan szeretem a sportágat, hogy abba akarjam hagyni. Amíg járni tudok, addig hokizni is fogok” – mondta New Jersey Devils a 41 éves támadója nemrég a korát firtató gyakori kérdések egyikére, hozzátéve, sok olyan emberről tud, aki 100 évig is élt...

Nem hajszolja

a rekordokat

Van is oka a jókedvre Jágrnak, gyakorlatilag minden mérkőzésén átír egy-egy statisztikai mutatót: az NHL góllövőinek örökranglistáján legjobb európaiként már a nyolcadik helyen áll 692 találattal, s rövidesen a 694-gyel rendelkező Mark Messiert is meg fogja előzni. A tengerentúli profiliga történetében ő lett a nyolcadik hokis, aki átlépte az 1700 pontos határt (a példaképének tekintett Mario Lemieux már csak 13-mal előzi meg a rangsorban), a győztes gólok tekintetében (121) pedig már ő vezeti a világ legerősebb hokibajnokságának rangsorát.

„Pedig nem hajszolom a rekordokat. Élvezem, ahogy a Devilsszel játszunk, és tudom, hogy ha a jégen boldog vagyok, akkor gólokat is fogok ütni”– mondta az új idény előtt New Jersey-be szerződött Jágr.

Visszatért a becsvágya

A 2012/13-as szezont még a Bostonnál fejezte be Jágr. Annál a klubnál, amellyel ugyan eljutott a nagydöntőig az NHL-ben (ott a Chicago bizonyult jobbnak), a playoffban viszont egyetlen gólt sem ütött a cseh sztár. „A hároméves, KHL-es kitérőm után annak is örültem, hogy egyáltalán még egy NHL-es csapatban szerepelhetek. Megelégedtem azzal, hogy a második vagy a harmadik támadósorba kerültem. Most viszont visszatért a becsvágyam, mert kiprovokáltak azzal, hogy leírtak. Hogy már nem vagyok elég jó az NHL-hez. Meguntam ezt hallgatni, most már minden este én akarok a legjobb lenni, úgy mint régen” – hasonlította össze Jágr régi-új énjét a néhány hónappal ezelőttivel.

Mintha 10 évvel fiatalabb lenne

Pechjére New Jersey-ben nincs igazán méltó társa (Patrik Eliášon és Marek Židlickýn kívül), de az ördögök még így is a playoffba jutás határán állnak. Jágr ráadásul nem csak csapata legponterősebb játékosa, a 30 cseh mezőnyjátékos közül is egyedül a calgaryi Jiří Hudler előzi meg eredményességben. „Nem tudom, hogy csinálja, pedig jó volna megismerni a titkát. Szerintem óriási tiszteletet érdemel, hogy ennyi idősen ilyen dolgokra képes” – nyilatkozta róla a kanadai pontversenyt vezető megasztár, Sidney Crosby.

A cseh jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Alois Hadamczik is dörzsöli a tenyerét Jágr teljesítményét látva: „Le a kalappal előtte. New Jersey-ben már másoknak kellene a főszerepet játszaniuk, de ők csak Jágr góljára vagy gólpasszára várnak. Nagyon örülök, hogy Jarda úgy játszik, mintha tíz évvel fiatalabb lenne.”

Szocsi ünnepek

Ha Jágr továbbra is így folytatja a gólgyártást, a közelgő szocsi ötkarikás játékokon a csehekkel elért jó eredmény (és 42. születésnapja megünneplése) mellett egy újabb történelmi tettet is végbevihet: Wayne Gretzky (1098), Gordie Howe (1074) és Bobby Hull (1030) után ő lehet a negyedik hokis, aki az elitligákban és a válogatottban elért találatok alapján átlépi az 1000 gólos álomhatárt. Mindezt pedig ötödik olimpiáján teheti meg Nagano bajnoka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?