Amerre jár, reng a föld

Túl sok újdonság nincs abban, hogy Landon Donovan gólt fejelt Mexikónak. Ezt már megtette egyszer 2000. október 25-én, amikor 18 esztendős tejfelesszájúként bemutatkozott az amerikai válogatottban.

Landon Donovan Brad Friedel kapussal (elöl) együtt örül a mexikóiak elleni bravúros győzelemnek, valamint a negyeddöntőbe jutásnakReuters-felvétel Keveseknek adatik meg efféle premierek alkalmával a gólszerzés öröme, ugyanakkor kevesen csodálkoztak, hogy a támadó középpályásként foglalkoztatott fiatalembernek mindez összejött.

Donovan ugyanis a titokban lenézett jenki futball egyik legnagyobb büszkesége, akinek rendkívüli tehetségére az európai kémek is meglehetősen korán felfigyeltek. A labdát remekül kezelő, energikus, az éles helyzetekben többnyire jó döntést hozó játékos már gimnazistaként gyakori vendége volt a különféle díjátadó gálaesteknek. Tizenöt éves „tökmagként” 17 gólt vágott az 1997-es ifibajnokságban, két évvel később pedig egyenesen tündökölt a 17 éven aluliak világbajnokságán. Az új-zélandi egybesereglésen legalábbis sokakat meghökkentett, hogy az amerikai fiatalurak a negyedik helyen zártak, a tornát végignéző szakemberek abban viszont egyetértettek: nem került rossz helyre a vb legjobbjának járó aranylabda, amelyet Donovan vihetett haza. Landon szédületesen játszott, hátán vitte a csapatát, szerzett három gólt, cserébe kapott egy négyéves szerződést a Bayer Leverkusentől.

Más kérdés, hogy a németeknél nem evett meg sok sót, többnyire a kispadról nézte a találkozókat, s bár ez nem egy utolsó élmény a Bundesliga színvonalát ismerve, ő érthető módon többre vágyott. Sikerült elérni, hogy hazatérhessen, a németek kölcsönadták az amerikai profiliga akkoriban nem túl fényesen álló gárdájának, a San Jose Earthquakesnek.

Donovan megjelenése a csapat nevének legmesszebbmenőkig megfelelően felért egy földrengéssel: az állóvíz hullámozni kezdett, a társak felrázattak, San Jose pedig 2001-ben, története során első ízben, megnyerte a Major League Soccer (MLS) bajnoki címét. Donovan csak a playoffban lőtt egy ötöst, főszerepet vállalva a hatalmas sikerben, majd nyáron szintén remekelt, midőn a korosztályos válogatott bravúrral túljutott a csoportkörön a junior-világbajnokságon.

Később sem szokott le arról, hogy meccseket döntsön el: a selejtezősorozatban immáron a felnőttek között ő szerezte a győztes gólt Jamaica ellen, mely három pont a vb-kvalifikációt jelentette. Az elmúlt napokban pedig szintén akkor „csöngetett”, amikor arra a legnagyobb szükség volt: a portugálok ellen az ő beadása után jutott a hálóba a labda Jorge Costa közreműködésével 1:0-nál, hétfőn pedig befejelte a másodikat a mexikóiaknak, éppen akkor, amikor az örök vetélytárs nemhogy szorongatott, de egyenesen fojtogatott az egyenlítést hajszolván.

Landont és társait amúgy bevallottan feldobta, hogy a kezdő rúgás előtt négy és fél órával szállásukon felhívta őket George W. Bush. „Melyik elnök?” érdeklődött Donovan, amikor szóltak a játékosoknak, hogy jöjjenek a társalgóba, hallgatni a kihangosított telefont. Elvégre a kosarasok, hokisok, baseballozók és amerikai futballisták árnyékában élő labdarúgók számára elképzelhetetlennek tűnt, hogy az Egyesült Államok elnöke szóra méltatja őket. Ám a készülékből semmi kétség Bush hangja hallatszott, aki ugyan bevallotta, hogy eddig gőze sem volt arról, eszik-e vagy isszák a focit, most viszont az egész országgal egyetemben izgul, és drukkol a csapatnak, amelyre mindenki büszke lehet.

„Annyira hihetetlen, hogy az elnök telefonált, mindannyian odáig voltunk” – mondta utóbb Donovan (amiből kiderül, hogy egyes nációk fiainak mennyi kell a boldogsághoz). Később azért a sikerről is beszélt röviden: „Fantasztikus, megcsináltuk! Óriási öröm egy ilyen nagy meccsen főszerepet játszani. Ráadásul a legkegyetlenebb fázisa a tornának, amikor jönnek a ki-ki összecsapások. Megverni Mexikót és bekerülni a világ legjobb nyolc csapata közé, mindez igazán kiemelkedő teljesítmény.”

Megjegyzendő egyébként, hogy Donovan már a rajt előtt jelezte, nem kizárt, hogy az amik meglepetést szereznek.

NÉVJEGY

LANDON DONOVAN

Született: 1982. március 4., Redlands

Nemzetisége: amerikai

Magassága/testsúlya: 173 cm/67 kg

Posztja: támadó középpályás

Válogatottságainak/góljainak száma: 27/7

Klubjai: East Valley High School, Bayer Leverkusen (19992001. február), San Jose Earthquakes (2001. február)

Legnagyobb sikerei: Arany Kupa-győztes (2002), olimpiai 4. (2000), U17-es vb-4. (1999), MLS-bajnok (2001), az U17-es vb legjobb játékosa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?