Ahol hiába süt a nap

Athén. Szegény görögök, ha nem építkeznek az a baj, ha építkeznek az a baj. Két éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kaptak egy erélyes felszólítást, hogy most már aztán lássanak neki a 2004-es olimpia beruházásaihoz, mert baj lesz. Még az is lehet, hogy másnak adják a játékokat.

Athén. Szegény görögök, ha nem építkeznek az a baj, ha építkeznek az a baj. Két éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kaptak egy erélyes felszólítást, hogy most már aztán lássanak neki a 2004-es olimpia beruházásaihoz, mert baj lesz. Még az is lehet, hogy másnak adják a játékokat. Bele is húztak rendesen, mindent bebetonoznak, csak közben megfeledkeztek a környezetbarát technológiákról. A Greenpeace még egyest sem adna...

Pedig tízes skálán osztályoz környezetvédelemből. A zöldek szigorúak, a szinte tökéletesen megrendezett sydneyi olimpia az ő mindent látó szemüvegükön át csak ötöst érdemelt, de ha valaki az egyest sem éri el, ott tényleg baj lehet. Pedig Nikosz Haralambidisz, a Görög Greenpeace igazgatója osztályozta honfitársait. Szerinte botrányos, hogy egy olyan országban, ahol folyamatosan süt a nap, semmire nem használják a napenergiát, pedig a minimálisra lehetne csökkenteni az energiafogyasztást. Haralambidisz már a távoli jövőt is látja maga előtt, 2004-en túlra tekint. A 2300 lakásos olimpiai falu, a legnagyobb kaliberi beruházás az olimpikonok kiköltözése után munkáscsaládoknak ad majd otthont. Azok élhetnek majd itt, akik kétkezi munkával összerakták a házakat. És hogy hogyan élnek majd, közel se mindegy, családbarát intézkedés lett volna a napenergia kihasználása, az égitest ugyanis nem fogja benyújtani a számlát, mint a gázszolgáltató.

Haralambidisz nemcsak a szervező bizottságot okolja, a görög kormányt és a NOB-ot is hibásnak tartja. A szervező bizottság amúgy is szeretné magát kihúzni a felel?sség alól, inkább a másikra mutat. Azt mondja, sürgette a kormányt, hogy zöld szemmel nézze a dolgokat, de nem akar engedelmeskedni. Nyilván, nem az utolsó pillanatban kellett volna nekilátni az építkezésnek.

Az esethez még annyit: a Greenpeace-től kapott rossz osztályzatnak volt előzménye. Athén már azzal felpiszkálta a szervezetet, hogy az utóbbi két évtizedben a fák nyolcvan (!) százalékét kivágta, betondzsungellé torzítva a demokrácia fellegvárát. Úgy látszik, itt hiába süt a nap: a nem létező növények nem tudnak fotoszintetizálni, s a nem létező napelemek nem tudnak energiát termelni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?