Afrika-kupa: focira várva

<p>Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto&rsquo; és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?</p>

Szombaton kezdődik és február 8-ig tart a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, a sorozat 30. alkalommal indul útjára.

Ezúttal a helyszín kiválasztása sem ment zökkenőmentesen. Az eredetileg házigazdának jelölt Marokkó a nyugat-afrikai Ebola-járványra hivatkozva visszalépett a rendezéstől, ami miatt az Afrikai Labdarúgó-szövetség ki is zárta a tornáról a csapatot. Az ezután rendezésre felkért országok közül több (Egyiptom, Dél-Afrika, Ghána, Szudán) egyaránt nemet mondott, így végül Egyenlítői-Guinea ad otthont a tornának. Malabo, Bata, Ebebiyin és Mongomo – ezek, az Európában teljesen ismeretlen városok lesznek majd az idei Afrika-kupa helyszínei. Az országnak nagyjából 1,5 millió lakosa van, területe pedig szinte megegyezik Albániáéval. „1968-ban vált függetlenné, és szinte azonnal, egészen 1978-ig véres diktatúra volt az országban. Az 1990-es évekre normalizálódott az élet, de a jogállami berendezkedés még a jövő kérdése” – írja Egyenlítői-Guineáról a magyar nyelvű Wikipédia. De legalább Afrikában rendezik a kontinensviadalt, korábban még az is felmerült, hogy az ázsiai Katarhoz kerüljön a rendezés joga.

Az is újdonság lesz, hogy ezen a tornán az utóbbi évtizedek két legnagyobb afrikai futballsztárja sem lép pályára. Samuel Eto’o (Kamerun) és Didier Drogba (Elefántcsontpart) tavaly lemondta a válogatottságot. Eto’o 2000-ben mutatkozott be az Afrikai Nemzetek Kupája sorozaton, és rögtön négy góllal nyitott a később aranyérmet szerző kameruni válogatott tagjaként. Eto’o 2002-ben is aranyérmes lett a csapattal, 2006-ban és 2008-ban gólkirályi címet nyert a tornán, s jelenleg is ő a kupa történetének leggólerősebb futballistája, 18 találattal. Drogba „csak” 11-ig jutott, és az elefántcsontparti válogatott játékosaként sem örülhetett nagy sikernek: a mindig aranyesélyesnek tartott szupercsapat 2006-ban Egyiptom, 2012-ben pedig Zambia ellen bukta el a kontinensbajnoki döntőt (mindkétszer tizenegyesekkel).

Elefántcsontpart most is nagy esélyesnek számít, Drogbát az a Wilfried Bony pótolhatja, akit idén januárban a Manchester City 28 millió fontért vásárolt meg a Swansea-től, ezzel a 26 éves csatár lett minden idők legdrágább afrikai játékosa. Az Elefántok mellett a favoritok között tartják számon a mindig megbízható ghánai csapatot, valamint a tavalyi világbajnokság legjobb és legmasszívabb afrikai csapatát, Algériát. Az biztos, hogy a rekordgyőztes (Egyiptom) és a címvédő (Nigéria) nem gyarapítja aranyai sorát, mivel egyik csapatnak sem sikerült magát kvalifikálnia a tornára.

Nagy csapatok és nagy nevek nélküli torna következik egy ismeretlen országból. A játék azonban már nem lehet sokkal rosszabb annál, mint amit a legutóbbi tornákon tapasztaltunk. „A legutolsó kiírásokon látott meccsek nagy része felejthető volt” – írta beharangozójában a World Soccer. Reméljük, ez most megváltozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?