A vb-szereplésért is játszanak Žirkováék

Az ukránok bravúros kiverése után a franciák elleni mai (20.30) negyeddöntőben is az esélytelenek nyugalmával léphet pályára a szlovák női kosárlabda-válogatott a Csehországban zajló Európa-bajnokságon.Még három meccsA franciák csoportgyőztesként automatikusan a negyeddöntőbe jutottak (Szlovénia 70:

Az ukránok bravúros kiverése után a franciák elleni mai (20.30) negyeddöntőben is az esélytelenek nyugalmával léphet pályára a szlovák női kosárlabda-válogatott a Csehországban zajló Európa-bajnokságon.

Még három meccs

A franciák csoportgyőztesként automatikusan a negyeddöntőbe jutottak (Szlovénia 70:68, Szerbia 73:57, Görögország 70:63), s mostani formájuk mellett közelmúltbeli eredményeik is tiszteletet parancsolóak: a 2009-es Eb-t megnyerték, két év múlva bronzérmesek lettek, 2013-ban és 2015-ben pedig ezüstérmet szereztek. „A franciák minden egyes tornán, amelyen elindulnak, a favoritok közék tartoznak, legyen az akár vb vagy olimpia – méltatta a riói ötkarikás játékokon negyedik helyen végzett ellenfelüket Marie Růžičková, a szlovákok egyik centere. – Ezen az Eb-n eddig nem szárnyalnak, lehet velük játszani. Ha nyerünk, szuper lesz, ha nem, akkor is játszunk még két meccset.”

Az Európa-bajnokságon ugyanis a 2018-as spanyolországi vb-re is kvótát lehet szerezni, a negyeddöntőben vereséget szenvedő együttesek a helyosztókon ezért is játszanak (összesen öt kvóta kerül kiosztásra, ha a spanyolok a top ötben végeznének, a hatodik hely is vb-szereplést ér).

A szlovák válogatottnak az ukránok ellen is nagyon feküdt az esélytelen szerepe. Ehhez még hozzáadódott az utolsó csoportmeccsen pihentetett veterán, Zuzana Žirková szédületes 31 pontja, és az egész csapat óriási akarása, foglalta össze a 82:68-as győzelem összetevőit Marian Svoboda, a szlovákok szövetségi kapitánya. „Tudtuk, hogy az ukránok a hajrára elfáradnak. Mi ezúttal kevesebbet forgattuk a csapatot, de megérte. A lányok fantasztikusak voltak, szinte az életükért játszottak, jobban akarták a továbbjutást” – jegyezte meg Svoboda.

Egyetlen ponton múlott

A magyar válogatott az utolsó pillanatig kiélezett csatát vívott az olaszokkal a legjobb nyolc közé jutásért. Mindkét csapat átélt hullámhegyeket és -völgyeket, a magyarok a 19:5-re megnyert harmadik negyedben brillíroztak, az olaszok a második (17:7 és negyedik játékrészben (15:8) domináltak. A sok technikai hibával tarkított meccs utolsó perce 49:48-as olasz vezetésről indult, de hallatlan izgalmak közepette egyik gárda sem talált már a gyűrűbe, így Olaszország minimális különbséggel győzött.

„Szomorú vagyok, ezt a meccset bármelyik csapat megnyerhette volna, mindent kiadtunk magunkból a pályán. Tanulunk ebből a vereségből is, és úgy érzem, nagy lépést tettünk előre” – mondta Štefan Svitek, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Krivacsevics Tijana szerint egy ponttal volt jobb az ellenfél. „A végén már összefolyt kicsit minden, az utolsó másodpercekben nagy lehetőséget szalasztottunk el.” (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?