A varázsló neve: Zidane

Lisszabon. A legjobb a legszebb ellen – harangozta be a francia–angol rangadót a sajtó, Zidane és Beckham párharcára utalva. A legjobb nyert.

A vesztes csapat kapitánya, David Beckham gratulál a győztesnek, Zinedine Zidane-nakA franciák ott folytatták, ahol a 2000-es Eb-n abbahagyták: akkor a döntőben a ráadás perceiben egyenlítettek az olaszok ellen, s a hosszabbításban Trezeguet góljával a győzelmet is megszerezték. Az angolok ellen pályára lépő csapatból kilencen játszottak négy éve a fináléban, s a hajrá ennek megfelelően vasárnap is drámai volt: a 90. percben még az angolok vezettek, aztán jött Zidane, és két tanári lövéssel a franciák javára fordította a meccset. „Zizou csodát tett” – írta a L’Equipe tegnapi száma, a Le Parisien szerint pedig egyenesen a paradicsomba juttatta Franciaországot. Az angol sajtóvisszhang érthetően másképpen hangzott. „Kegyetlen, igazságtalan, brutális” – írta a Daily Telegraph.

Pedig sokáig úgy tűnt, a 2002-es Franciaország–Szenegál (0:1) vb-mérkőzéshez hasonló élményben lesz részük a galloknak, akik hiába irányították a játékot, a 38. percben az angolok szerezték meg a vezetést. Lampard fejesgóljával véget ért a franciák egyedülálló sorozata: 1078 perc alatt nem kaptak gólt. S ha Beckham büntetőjét nem védi Barthez, alighanem vereséggel nyit a címvédő. Arról pedig Zidane gondoskodott, hogy a veretlenségi széria folytatódjon: előbb a 91. percben szabadrúgásból, majd két perccel később Gerrard óriási hibája után tizenegyesből is túljárt James kapus eszén. A franciák ezzel 19 találkozó óta veretlenek – utoljára 2003 februárjában kaptak ki, a Stade de France-ban Csehország győzte le őket 2:0-ra.

A mérkőzéshez kapcsolódó hír, hogy az angoloknál megsérült Paul Scholes, s így nem játszhat a svájciak ellen, míg a franciáktól Claude Makelele kulcscsontsérülés miatt hiányzik majd a horvátok elleni meccsen. (jgj, mti)

Égő rendőrautók és kőzápor Angliában

London/Lisszabon. A franciáktól elszenvedett vereség után több helyen randalíroztak az elkeseredett szurkolók Angliában – a rendőrség 83 huligánt vett őrizetbe. A Scotland Yard szerint Dél-Londonban 400 drukker került összetűzésbe a rendőrökkel. A fővárostól északra található Bostonban két rendőrautót felgyújtottak és kövekkel hajigálták meg a rendfenntartókat. Lisszabonban viszont az angol drukkerek békésen hagyták el a stadiont, egyedül az úgynevezett szurkolói parkban volt kisebb dulakodás a két tábor között. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?