A válogatón fog debütálni a Zalka–Botek páros

kajak

Vélhetően az újonnan összeült páros, Zalka Csaba és Botek Ádám, illetve a pozsonyi Denis Myšák–Samuel Baláž duó között fog eldőlni a hétvégi válogatón, ki indulhat a kajakosok május elejei, olimpiai pótkvalifikációs versenyén Szegeden.

A hétvégén a fővárosi Zemníken tartják a síkvízi kajak-kenu szakág szlovákiai válogatóját. A tét férfi K2 500 méteren nem kicsi: a háziverseny győztesei ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy a május 8-9-én sorra kerülő szegedi versenyen harcba szálljanak a párizsi olimpia utolsó szabad kvótáiért (K2-ben a győztes egység, K1-ben az első két kajakos jut ki még az ötkarikás játékokra). 

Mivel a K4-es egység mellett tavaly, a duisburgi világbajnokságon a Botek–Vlček Erik páros sem tudott kvótát szerezni, ők is a pótkvalifikációra készültek – de a Dél-afrikai Köztársaságban zajlott edzőtábor során megváltozott a felállás.

„Eveztünk együtt Erikkel is, de folyamatosan fájdalmat érzett a vállában. Zalka Csabával is összeültem egy hajóba, jól is mentünk, ezért Likér Péter edzővel úgy döntöttünk, ebben a felállásban vágunk neki a válogatónak – mondta lapunknak Botek, aki Zalkával korábban csak egyetlen edzésen párosozott, még évekkel ezelőtt. – Nem érzem ezt hendikepnek, mindketten profik vagyunk. Új év indult, gyakorlatilag bárki bárkivel beülhet egy hajóba, ezt a cserét sem volt nehéz megszokni.”

A váltásról – pontosabban arról, hogy az ŠCP klubjának pozsonyi csoportjából visszatér Somorjára – Zalka még az említett 2023-as vb után döntött. „A pozsonyiaknál nem voltak a legideálisabbak az emberi kapcsolatok. Sok olyan dolog történt az év során, ami nem tetszett, olyan döntések születtek, amelyekkel nem tudtam azonosulni, és néha kicsit mellékvágányon éreztem magam. Ezért visszajöttem nevelőedzőmhöz, Vass Gézához” – magyarázta az Új Szónak Zalka, aki az afrikai edzőtábor nagy részét a komáromi csoporttal abszolválta.

Ott egész jó időeredményeket futott az új páros, de Botek szerint nem ez a legfontosabb. „Úgymond nem hiszek az időknek, mert nagyon sok tényező befolyásolhatja őket, nehéz őket összehasonlítani. Az érzések a lényegesek, azok pedig jók – szögezte le a virti származású kajakos, aki már megszokta, hogy a négyesbeli társak, Denis Myšák és Samuel Baláž ellen versenyez. – Nagyon jó, hogy a válogatón is komoly ellenfeleink lesznek, így szó sem lehet róla, hogy félvállról vennénk a hétvégi versenyt, komoly motivációnk van.

S hogy mennyiben befolyásolhatja a végeredményt a hideg időjárás? „Nagyon kellemetlen a hideg. A dresszeink jók, de a kezeink tudnak fázni rendesen. A vízen töltött egy óra azért tűrhető, mondjuk úgy, hogy az afrikai meleg után olyan 80-90%-ra már hozzászoktam a hűvöshöz” – jegyezte meg Botek.

Zalka is bizakodik a válogató előtt, egyúttal kíváncsi is arra, mire lesznek majd képesek élesben. „Ez lesz az első komolyabb versenyem vezérevezősként. Úgy érzem, megtaláltam a helyem ebben a pozícióban. Jó érzéseim voltak a hajóban ülve, az idejeink is jók, másrészt nem volt még lehetőségünk megmérkőzni másokkal. Izgulok, de egészséges mértékben, egy kis nyomás szükséges is, hogy az ember a legjobbját tudja nyújtani” – tette hozzá Zalka.

A K2 500 m válogatója szombaton van műsoron, a győztes hajó indulhat a szegedi pótkvalifikáción, az első két helyezettet pedig a világkupára nevezi a szlovák szövetség. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?