A túl sok edzés átka

Pozsony. Martina Moravcová hat alkalommal lett Szlovákiában az év sportolója, de mindössze egyszer, 2000-ben sikerült az olimpia évében diadalmaskodnia. Idén csak a hatodik helyen végzett a sportújságírók ankétján. A népszerű sportolónővel az olimpiáról, sikerekről, motivációról is beszélgettünk.

Martina Moravcová a bécsi rövidpályás úszó Eb-n remek formában versenyzettTASR-felvételMilyennek látja így december vége felé az évet?

2004 olyan volt, mint egy szinuszgörbe. Nagyon jól kezdődött, majd pont az olimpián lezuhant a legmélyebb pontra, hogy aztán év végén ismét minden jól menjen. Csalódott vagyok az olimpia miatt, de örülök az év végi rövidpályás Eb-n és a Világkupában elért eredményeimnek. Ha Athénban is így éreztem volna magam, mint az év végén, biztosan más eredmény születik.

Mi lehet az oka a gyengébb olimpiai teljesítménynek?

Egész évben úgy éreztem, hogy túl sokat edzek, de bíztam benne, hogy majd elmúlik. Valószínűleg ez volt a gond. Túl sok energiát fektettem a tréningbe, s elhanyagoltam a regenerációt, pedig az én koromban már erre nagy szükség van. A szezon vége felé kevesebbet edzettem, s jobb eredményeket értem el.

Említette a korát. 28 évesen hogyan látja a jövőjét?

Egyelőre nem gondolok a visszavonulásra, de évekre előre nem tervezhetek. Nem tudom, hogyan reagál a szervezetem, nem sérülök-e meg. Ha minden jól megy, lehet, hogy ott leszek Pekingben, de ha valami közbejönne, nem fogom erőltetni a dolgot.

Számtalan sikert ért már el, de az olimpiai aranyérem hiányzik a gyűjteményéből. Túlteszi magát az ember egy ilyen csalódáson?

Persze. Az athéni kudarcot már megemésztettem, és voltam már olimpiai érmes, tudom milyen érzés. Nem kell azon rágódnom, hogy nem ismertem meg az olimpiai siker ízét.

Több mint 10 éve a világ élvonalába tartozik. Mi az, ami még motiválja?

Szeretem ezt az életstílust. Nem könnyű, de a kemény munkáért az ember megkapja a méltó jutalmat. A versenyzés sokkal gazdagít, összeköt rengeteg emberrel, és azt hiszem, ez az egészben a legszebb. (bt)

Két győzelem Reunion-szigetén

16. Indiai-óceán úszóverseny, Reunion, 50 m gyors: 1. Martina Moravcová (szlovák) 28,12 mp; 2. Veldhuis 29,05; 3. Groot (mindkettő holland).

100 m vegyes-úszás: 1. Martina Moravcová (szlovák) 1:01,34 perc; 2. Scserbova (fehérorosz) 1:03,27; 3. Groot (holland) 1:04,88.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?