A trófea és a BL-indulás a tét Varsóban

<p>Az FC Sevilla negyedszer vagy a Dnyipro először? A fogadóirodák szerint a spanyolok az EL-trófea nagy esélyesei, de nem szabad lebecsülni a Dnyiprót, amely a döntő felé vezető úton búcsúztatta az Ajaxot, a Bruges-t és a Napolit is.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A legek döntője következik az Európa Ligában. Ez az első alkalom, amikor Varsóban rendezik meg a sorozat fináléját. Amióta az Európa Liga (illetve elődje, az UEFA-kupa) sorsa egy mérkőzésen dől el, ez a harmadik alkalom, hogy az egykori „keleti blokk” területén kerül sor a döntőre. 1999-ben a Luzsnyiki Stadion (Moszkva) a Parmának, 2012-ben az Arena Nationala (Bukarest) az Atlético Madridnak hozott szerencsét.

Rekorddöntés küszöbén

Spanyol győztes most is lehet, hiszen a fináléban a Sevilla találkozik a Dnyipro csapatával. Az andalúz egyesület egyúttal rekordot is dönthet: a Sevilla lehet az első olyan klub, amelyik négyszer is megnyeri az Európa Ligát (beleértve a sorozat elődjeinek számító VVK-t és UEFA-kupát is). A Sevilla mellett háromszoros győztes az Internazionale, a Juventus és a Liverpool. A sorozatban a spanyolok is beállíthatnak egy rekordot, a Sevilla révén Spanyolország a kilencedik kupagyőzelmét szerezheti meg, beérve az eddig listavezetőnek számító Olaszországot. Figyelemre méltó az előretörés: az utolsó 11 évben hatszor spanyol klub nyerte a kiírást.

Ukrán szenzáció

A Dnyipro számára is akadnak kedvező előjelek. Spanyol és ukrán gárda korábban mindössze egyszer akadt össze egymással európai kupadöntőben, és akkor az ukránok örülhettek. Igaz, az 1986-os lyoni KEK-döntőben az Atlético Madridot 3:0-ra legyőző Dinamo Kijev akkor a Szovjetuniót képviselte. A dnyepropetrovszki csapat lehet a harmadik ukrán egyesület (a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck után), amelynek európai trófea kerül a vitrinjébe.

Ez a győzelem hatalmas meglepetés volna – mint ahogy a Dnyipro döntőbe jutása is óriási szenzáció. Az idei EL-sorozatban eddig a legtöbb gólt (26-ot) a Sevilla és a Napoli szerezte – az elődöntőben azonban az ukránok éppen az addig magabiztosan teljesítő olasz csapatot búcsúztatták. Emlékezetes párharc volt. Nápolyban az ukránok el is szállhattak volna, ha Higuaín berúgja helyzeteinek legalább a felét. A Dnyipro egy nyilvánvaló lesgóllal aztán egyenlített a hajrában, a visszavágón pedig emberfeletti teljesítményt nyújtva, kiváló játékkal, megérdemelten lépett túl az olasz sztárcsapaton.

Bojko kapus bravúrjai

A Dnyipro elsősorban a szervezett védekezésének köszönheti, hogy idáig jutott. Az ukrán csapat a selejtezők harmadik fordulójában kapcsolódott be a sorozatba, és rekordszámú (18) mérkőzést játszott le idáig, de mérkőzéseinek gólátlaga a másfelet sem éri el: 13 rúgott gól mellett az ukránok mindössze 10 gólt kaptak. A siker egyik záloga a 27 éves Gyenyisz Bojko, a Dnyipro kapusa a Napoli ellen is bravúrok sorozatát mutatta be. De a dnyepropetrovszki csapat kerete tele van olyan rutinos, csupa szív futballistákkal, mint Jevhen Cseberjacsko, a grúz Dzsaba Kankava vagy Jevhen Szeleznyov, aki a Napoli ellen mindkét mérkőzésen betalált (Nápolyban az első labdaérintéséből, Kijevben akrobatikus mozdulat nyomán). Az ukránokat doppingolhatja, hogy a sorozat nagy részében a háborús helyzet miatt Kijevben voltak kénytelenek játszani a hazai meccseiket, s a döntő előtt sem adnak nekik sok esélyt a fogadóirodák (a legtöbbnél 6-szoros pénzt fizet a Dnyipro sikere).

Kiváló formában

a spanyolok

A Sevillát sem altatja el, hogy látszólag nekik áll a varsói meccs. „Egy döntőt semmilyen más mérkőzéshez nem lehet hasonlítani” – hárította el az esélyességre vonatkozó megjegyzéseket Aleix Vidal, a Sevilla jobb oldali futóembere, aki a Fiorentina elleni elődöntő első mérkőzésén két gól mellett egy gólpasszt is jegyzett. A Sevilla azonban kétségkívül kiváló formában várja a finálét, az idei EL-mérlege kimagasló (10-3-1), s kilenc meccs óta veretlen a sorozatban. Ráadásul a spanyol focisták számára is elég motiváló a tény, hogy az EL győztese a következő szezontól automatikus résztvevője a Bajnokok Ligája playoff-körének. S ha már (az időközben az AC Milannal is hírbe hozott) Unay Emery csapatának ezt a jogot a bajnokságban nem sikerült kiharcolnia, a csapat most az Európa Ligán keresztül juthat be a Bajnokok Ligájába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?