„A spanyolok nem fognak lebecsülni minket”

<p>Könnyű láb és tiszta fej &ndash; a hátvéd Ján Ďurica szerint ez kell a jó eredményhez a csütörtöki, spanyolok elleni Eb-selejtezőn. A Lokomotiv Moszkva középső védőjével a szlovák labdarúgó-válogatott szenci gyülekezőjén beszélgettünk.</p>

A bajnokságban öt nyeretlen meccs után győztek újra, 3:1-re múlták felül az Amkar Perm együttesét, így valószínűleg jobb kedvvel érkezett a válogatott gyülekezőjére.

Másfél hónapon át tartott a Lokomotiv rossz sorozata, de most szerencsére megszakadt. Örülök neki, hogy a válogatott szünet előtt legyőztük az Amkart, s most már csak a spanyolok elleni meccsre koncentrálhatok.

Klubjába új edző érkezett a montenegrói Miodrag Bozovic személyében. Mit vár tőle, milyen hatással lesz az érkezése az ön pozíciójára?

Már sok edző keze alatt dolgoztam a Lokomotivban, engem már semmi nem lep meg. Új edző, új kihívás, de készen állok arra, hogy megküzdjek a helyemért. A futballban egyszer fenn, egyszer lenn, meglátjuk, mit hoz ez a helyzet. Az edzővel jóformán még nem is találkoztam, majd a válogatott szünet után ismerjük csak meg egymást.

Várta már a spanyolok elleni Eb-selejtezőt?

De még mennyire! Szinte azóta várom ezt a meccset, hogy összesorsoltak minket. A spanyoloknál minden poszton sztárok játszanak, nagyon érdekes összecsapás lesz.

Kedveli a spanyol futballt?

Igen, rendkívül közönségvonzó a játékuk. De számunkra is megtiszteltetés ilyen ellenfél ellen pályára lépni. Ha nem fogunk félni, és úgy fogunk játszani, mint az ukránok ellen, sőt, még annál is jobban, akkor akár egy jó eredményre is lehet esélyünk. Miért ne? Mindenkit le lehet győzni, a vb-n láthattuk, hogy a spanyolok is kikaphatnak.

A szlovák válogatott a 2006-os vb pótselejtezőjének első meccsén 5:1-re kapott ki a spanyoloktól, a pozsonyi visszavágón pedig 1:1 lett az eredmény. Akkor már ön is a keret tagja volt, hogyan emlékszik azokra a mérkőzésekre?

Az első meccsen nem játszottam, de a visszavágón a kezdőben voltam. Még a Téglamezőn játszották a meccset, az ellenfélnél ott volt Raúl is. Megmaradt az emlékezetemben a találkozó, mert ez volt életem egyik első nagy mérkőzése. Balhátvédként léptem pályára. Akkor döntetleneztünk a spanyolokkal, ezt most is elfogadnám, vagy még egy kicsikét jobb eredményt is…

Az akkori tapasztalatokból lehet még valamit hasznosítani?

Minden változik, az elmúlt kilenc év alatt a futball is rengeteg változáson ment keresztül. Én is érettebb, tapasztaltabb lettem, de a spanyol válogatott mindig nagyon erős, hiába ment végbe ott is egy generációváltás.

Kitől tart az ellenfél játékosai közül?

Mindegy, ki fog pályára lépni, a spanyolok is csak hús-vér emberek. A csapategység kulcsfontosságú lesz, össze kell tartanunk a pályán, nem szabad félni tőlük, könnyű láb kell és tiszta fej, s meglátjuk, mi lesz.

Hátvédként kit tart kellemetlenebb ellenfélnek, az erőfocit képviselő Diego Costát, vagy a kicsi és gyors Silvát?

Szeretem a párharcokat a Costa-típusú játékosokkal, akik nem ijednek meg az ütközéstől, mindig száz százalékot nyújtanak, keményen, de tisztességesen játszanak. Az a lényeg, hogy mind a két fél fair módon játsszon, s aztán eldől, ki a jobb.

A spanyolok a világbajnokságon már a csoportkörben búcsúztak, majd több meghatározó játékos befejezte a válogatott pályafutását, például a játékmester Xavi vagy a csatár David Villa. Ez a helyzet a szlovák együttes számára előnyt vagy hátrányt jelenthet?

Természetesen meglepetés volt, hogy a spanyolok hamar kiestek a vb-n, de az normális folyamat, hogy változik egy keret összetétele. Xavi esetében szerintem az volt a kulcsfontosságú, hogy ezer éve együtt játszott Iniestával, remek volt közöttük az összhang, elválaszthatatlanok voltak. Iniestának biztosan hiányozni fog Xavi.

Előfordulhat, hogy a spanyolok lebecsülik a szlovák válogatottat?

Egy profi labdarúgó nem becsülheti le az ellenfelet. Ők a favoritok, de biztosan nem fognak alábecsülni minket, mert az megbosszulja magát. Az azonban nyilvánvaló, hogy nekünk lesz nagyobb motivációnk, mi vagyunk itthon, nekünk ez az év legfontosabb meccse, nekik pedig csak egy a sok közül.

Az összecsapásra már hetekkel ezelőtt elkelt minden jegy, de ez a nagy érdeklődés valószínűleg az ellenfélnek szól… Mit vár a nézőktől?

A spanyol válogatottat minden futballrajongó szívesen megnézi. Nem zavar, ha a nézők a spanyolokra kíváncsiak, mert nekünk fognak szurkolni, és remélem, mi jó teljesítménnyel háláljuk meg ezt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?