A spanyolok harmadszor vagy az olaszok másodszor?

<p>A spanyol és az olasz válogatott vívja a döntőt vasárnap este a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon ma este Kijevben. Információk, esélylatolgatások, szakértőink tippjei.</p>

 

Spanyolország–Olaszország

Vasárnap, 20.45, Kijev, játékvezető: Proenca (portugál)

Egymás elleni mérleg: 30 8 12 10 30:39

 

SPANYOLORSZÁG

FIFA-világranglista helyezés: 1.

Korábbi Eb-részvétel: 8 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008)

Legnagyobb siker: világbajnok (2010), Európa-bajnok (1964, 2008), Európa-bajnoki ezüstérmes (1984)

 

Út a döntőig

csoportmeccsek Olaszország 1:1 Írország 4:0 Horvátország 1:0 negyeddöntő Franciaország 2:0 elődöntő Portugália 0:0, tizenegyesekkel 4:2

 

Mi szól mellettük?

* A kiváló védelem, mögötte egy kiváló kapussal.

* A spanyolok eddig csak egy gólt kaptak az Eb-n, s legutóbbi 19 tétmeccsükön csak nyolcszor kapituláltak. Iker Casillas ráadásul remek tizenegyesölő.

* A fantasztikus középpályás sor. Xabi Alonso, Busquets, Xavi, Ini esta, Silva és Fabregas hosszú percekre el tudja dugni a labdát az ellenfél elől. (Igaz, néha már túlzásba viszik a tiki-takát.) * A tapasztalat és az önbizalom. A spanyolok címvédő világ- és Európa-bajnokként hozzá vannak szokva a nagy téthez, és tudják, hogyan kell megnyerni a döntőket.

 

Mi szól ellenük?

* Az, hogy csatár nélkül játszanak. Del Bosque kapitány érthetetlen módon csak epizódszerepeket szán Torresnek, Llorente pedig még egyáltalán nem is lépett pályára. Az elődöntőn beállított Negredo édeskeveset mutatott.

* A statisztika. A spanyolok tétmeccsen még nem győzték le az olaszokat (bár négy évvel ezelőtt büntetőkkel kiejtették őket az Eb-negyeddöntőben), s még soha nem volt példa arra, hogy a kontinensbajnok megvédje címét.

 

Kulcsemberek

VICENTE DEL BOSQUE szövetségi kapitány —Nem kell bűntudatot éreznünk amiatt, amiért nem ejtettük ki az olaszokat, ez nem tett volna jót a sportágnak.

A csoportmeccsen az olaszok fölénk nőttek az első félidőben. Nyilvánvaló, hogy a fináléban nagyon jól kell futballoznunk, úgy vélem, ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a győzelemre."

IKER CASILLAS A Real Madrid 31 éves kapusa remek formában véd az Eb-n. Mindössze egy gólt kapott, az első meccsen az olasz Di Natale talált a kapujába, azóta viszont 419 perce érintetlen a hálója. Pazar bravúrjaival oroszlánrésze van abban, hogy az eddig nem éppen tündöklő címvédő eljutott a döntőig. Casillas eddig 136szor öltötte magára a címeres mezt, s 99 alkalommal nyertes csapat tagjaként hagyta el a pályát. Ha a spanyolok diadalmaskodnak a döntőben, akkor ő lesz az első futballista a világon, aki száz győztes válogatott meccsen szerepelt.

 

OLASZORSZÁG

FIFA-világranglista helyezés: 12.

Korábbi Eb-részvétel: 7 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008)

Legnagyobb siker: világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006), Európa-bajnok (1968), világbajnoki ezüstérmes (1970, 1994), világbajnoki bronzérmes (1990), Európa-bajnoki ezüstérmes (2000), olimpiai bajnok (1936)

 

Út a döntőig

csoportmeccsek Spanyolország 1:1 Horvátország 1:1 Írország 2:0 negyeddöntő Anglia 0:0, tizenegyesekkel 4:2 elődöntő Németország 2:1

 

Mi szól mellettük?

* A csapategység. A vb előtt kirobbant bundabotrány nemhogy gyengítette, hanem még jobban összekovácsolta az együttest. (1982-ben és 2006-ban hasonló körülmények között világbajnok lett a squadra azzurra.) Még a legnagyobb egyéniségek is alárendelik magukat a csapat érdekeinek.

* Buffon, Balotelli és Pirlo kimagasló játéka. Buffon ugyan kapott három gólt az Eb-n, de sokkal több dolga volt, mint spanyol kollégájának. Ha tizenegyesekre kerül sor, akkor is számíthatnak a bravúrjaira. A fenegyerek Balotelli jó irányba terelte az indulatait, nincsenek botrányai, parádés gólokat lő, s még a védekezésbe is besegít.

Andrea Pirlo pedig eddig az Eb legjobbja.

* Cesare Prandelli személye. Amióta az 54 éves szakember irányítja az olaszokat, tétmeccsen még nem veszítettek.

 

Mi szól ellenük?

* A túl nagy nyomás. 2006 óta nem játszottak ilyen fontos mérkőzést, ezt nehéz lehet feldolgozni a fiatalabb játékosoknak.

* A fáradtság. Egy nappal kevesebbet pihenhetnek a döntő előtt, mint a spanyolok.

 

Kulcsemberek

CESARE PRANDELLI szövetségi kapitány

Nagy elégtétel, hogy döntősök vagyunk, de Spanyolország a finálé favoritja. Az elmúlt két nagy tornán is ők voltak a legjobbak, fantasztikus csapatuk van. Persze mi is ott leszünk a pályán, s éppen a németek elleni győzelmünk az újabb lelkesítő példája annak, mire vagyunk képesek címeres mezben."

ANDREA PIRLO A Juventus 33 esz tendős, so kad virágzását élő karmestere az Eb-n kirobbanó for mában futballozik. A védők előtt játszva fantasztikus indításokkal mozgatja a csapatát. Az elődöntő első félidejében passzainak 93 százaléka volt pontos, a szünet után pedig egyetlen labdát sem adott el!

Pirlo eddig 88 válogatott mecscsen 10 találatot szerzett, az Eb-n parádés szabadrúgásgólt lőtt a horvátoknak, emellett három gólpasszt is elkönyvelhet. —Európa-bajnokként akarunk hazatérni" OE mondta magabiztosan Andrea Pirlo a németek legyőzése után.

 

SZAKÉRTŐINK TIPPJE

Saláta Kornél

Spanyolország–Olaszország 1:1, 11-esekkel az olaszok nyernek

"Meglepően jól fociznak az olaszok, akik jól ismerik a spanyolokat, hiszen a csoportkörben is találkoztak. Nagy csatára és tizenegyespárbajra számítok, amelyet a taljánok nyernek meg."

 

Horváth Csaba

Spanyolország–Olaszország 1:1, 11-esekkel az olaszok nyernek

"Egyszerűen lenyűgöztek az olaszok a németek elleni elődöntőben. Fantasztikusan futballoztak. Nyílt játékra számítok

a döntőben, a spanyolok ismét sokat fogják járatni a labdát a középpályán."

 

Rák Róbert

Spanyolország–Olaszország 1:2

Az olaszok kompakt csapatot alkotnak, amelyből kiemelkedik a fantasztikusan játszó Pirlo, de Buffon kapus és Balotelli is nagyszerű formában van. A spanyoloktól jóval többet vártam, szerintem a döntőben is csatár nélkül lépnek pályára."

 

Novota János

Spanyolország–Olaszország 1:2, hosszabbítás után

Nagy elánnal fognak focizni az olaszok. Prandelli kapitány kiváló csapatszellemű együttest rakott össze, míg a spanyoloknál

hiányzik egy tipikus befejező csatár. Kilencven perc után 1:1 lesz az állás, aztán betalálnak az olaszok."

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?