A spanyolok a nyolcaddöntőben

Kóbe/Csondzsu/Szapporó. Spanyolország jutott első-ként a labdarúgó világbajnokság nyolcaddöntőjébe, miután a B-csoport második fordulójában legyőzte Paraguay együttesét. Második veresége után Nigéria már biztos kieső, ám az F-csoport további résztvevői (Svédország, Anglia, Argentína) között nagy csata várható a továbbjutásért.

David Beckham boldogságaTASR/EPA-felvételB-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG–PARAGUAY 3:1 (0:1). Góllövők: Mirientes (53., 69.), Hierro (82. – 11-esből), ill. Puyol (10. – öngól). Játékvezető: Ghandour (egyiptomi) 24 ezer néző. Sárga lap: Baraja, ill. Arce, Gavilan, Santa Cruz. SPANYOLORSZÁG: Casillas–Puyol, Hierro, Nadal, Juanfran–Luis Enrique (46. Helguera), Baraja, Valerón (85. Xavi), de Pedro–Raúl, Tristán (46. Morientes). PARAGUAY: Chilavert–Arce, Gamarra, C. Ayala, Caceres, Caniza (78. Struway)–Paredes, Gavilan, Acuna–Santa Cruz, Cardozo (63. J. Campos).

Élénken kezdtek a dél-amerikaiak, akiknek kapuját már a csapatkapitány Chilavert őrizte. Puyol öngóljával korán előnyhöz jutottak: éppen a kapus hosszú kirúgását Hierro Arce elé küldte, s a paraguayi játékos lövését a spanyol kapus olyan szerencsétlenül ütötte maga elé, hogy Puyolról a hálóba pattant. Ez megzavarta a spanyolokat. Az ibériaiak az első játékrészben nem tudták feltörni a dél-amerikai védelmet. Szünet után feljavult a spanyol együttes, s a csereként beállt Morientes két góljával fordított. A spanyol tá-madó szöglet előtt fejjel egyenlített, majd egy baloldali beívelést – Chilavert rossz kifutása után – küldött a kapuba. A hajrában Hiero büntetője mindent eldöntött, így Spanyolország a csoport további eredményeitől függetlenül a tizenhat közé került. Paraguaynak nyernie kell a harmadik fordulóban Szlovénia ellen, hogy esélye legyen a továbbjutásra.

u Eddig: Paraguay–Dél-afrikai Köztársaság 2:2, Spanyolország–Szlovénia 3:1.

A csoport állása:

1. Spanyolország 2 2 0 0 6:2 6

2. Dél-afrikai Közt. 1 0 1 0 2:2 1

3. Paraguay 2 0 1 1 3:5 1

4. Szlovénia 1 0 0 1 1:3 0

Következik, június 8: Dél-Afrika–Szlovénia; június 12. Dél-Afrika–Spanyolország, Szlovénia–Paraguay.

F-CSOPORT

SVÉDORSZÁG–NIGÉRIA 2:1 (1:1). Góllövők: Larsson (35., 62. – utóbbi 11-esből), ill. Aghahowa (27.). Játékvezető: Orube (bolíviai), 36 ezer néző. Sárga lap: Mjällby, Alexandersson, ill. West. SVÉDORSZÁG: Hedman–Mellberg, Mjällby, Jacobsson, Lucic– Alexandersson, Linderoth, A. Svensson (84. M. Svensson), Ljungberg–Allbäck (64. A. Andersson), Larsson. NIGÉRIA: Shorunmu–Udeze, West, Okoronkwo, Babayaro (66. Kanu)–Yobo, Okocha, Christopher–Ogbeche (71. Ikedia), Aghahowa, Utaka. Hagyományosan jó védekezésük mellett a svédek aktív játékkal kezdték a mérkőzést. Helyzeteik után azonban váratlanul a nigériaiak szereztek vezetést. Yobo erős beívelésére Hedman és Aghahowa ugrott fel és a Sahtyor Donyec légiósa volt eredményes. Gyorsan egyenlítettek a vikingek. Larsson pontos labdát kapott Ljungbergtől, betört a tizenhatosba, Okoronkwót is átjátszotta és egyenlített. Két perccel később a szerencse mentette meg a svéd kaput az újabb góltól: Okocha pontatlan lövése után Lucic Mjällby térdét találta el, s a labda a hátvéd lábáról a kapufába pattant. A skandinávok ezután átvették az irányítást és szervezettebb, pontosabb játékkal előnyhöz jutottak. Udineze szabálytalanul szerelte Larssont, s a megítélt büntetőt a svéd csatár értékesítette. Nagy hajrát nyitott az utolsó negyedórában a nigériai csapat, több egyenlítési alkalma is volt. Nigéria két vereséggel pont nélkül áll a csoportban, így Szaúd-Arábia után a második kieső a vb-n.

ANGLIA–ARGENTĺNA 1:0 (1:0). Góllövő: Beckham (44. – 11-esből). Játékvezető: Collina (olasz), 42 ezer néző. Sárga lap: Cole, Heskei, ill. Batistuta.

ANGLIA: Seaman–Mills, A. Cole, Ferdinand, Campbell–Beckham, Scholes, Butt, Hargreaves (19. Sinclair)–Owen (80. Bridge), Heskey (56. Sheringham). ARGENTĺNA: Cavallero–Pochettino, Samuel, Placente–Zanetti, Simeone, Verón (46. Aimar), Sorin–Ortega, Batistuta (60. Crespo), González (64. López)

Az argentínok kezdtek valamivel jobban, de 10 perc után Anglia átvette a játék irányítását. Az első félidő legnagyobb helyzetét Owen hagyta ki. Ugyan ő a legjobbkor – a félidő utolsó előtti percében – kiharcolt egy büntetőt, amit Beckham magabiztosan értékesített. Mint később kiderült, ez a találat döntötte el a mérkőzés sorsát. A második félidőben sokkal több helyzetük volt az angoloknak, de a hajrában a dél-amerikaiak játszottak fölényben, ekkor futballoztak a tőlük elvárható színvonalon. Győzelmével Anglia nyílttá tette a továbbjutásért folytatott harcot, s szerdán a döntetlen is elég számára a már kiesett Nigéria ellen a továbbjutáshoz. Argentínának ugyanehhez mindenképpen le kell győznie Svédországot.

u Eddig: Anglia–Svédország 1:1, Argentína–Nigéria 1:0.

A csoport állása:

1. Svédország 2 1 1 0 3:2 4

2. Anglia 2 1 1 0 2:1 4

3. Argentína 2 1 0 1 1:1 3

4. Nigéria 2 0 0 2 1:3 0

Következik, június 12.; 8:30: Svédország–Argentína, Nigéria–Anglia.

A MŰSOR

SZOMBAT

8.30: Dél-afrikai Köztársaság–Szlovénia (B-csoport, második forduló, játékvezető: Angel Sanchez, argentín); 11.00: Olaszország– Horvátország (G-csoport, második forduló, Markus Merk, német); 13.30: Brazília–Kína (C-csoport, második forduló, Anders Frisk, svéd).

VASÁRNAP

8.30: Mexikó–Ecuador (G-csoport, második forduló, Murad Dami, tunéziai); 11.00: Costa Rica–Törökország (C-csoport, második forduló, Coffi Codjia, benini); 13.30: Japán–Oroszország (H-csoport, második forduló, Markus Merk, német).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?