A somorjai extraligás kosarasok hátországa

Somorja |

<p>Hetedik bajnoki évadjukat húzzák a somorjai női kosarasok az extraligában. Saját erőből törtek fel, mert volt elég fiatal játékosuk, megértek az élvonalra. Jelenleg is tartják helyüket a szlovák elit mezőnyében. Őrzik negyedik helyüket, a folyó bajnoki évadban a szokottnál több saját nevelésű játékossal a keretben.</p>

Diósi Albert sportigazgató szerint csak Besztercebányán és Nyitrán foglalkoznak annyit a sajátjaikkal, mint náluk. „Van egy erős juniorcsapatunk, melynek húzóemberei végigjárták az egyes korosztályokat. Lépésről lépésre haladnak az extraliga felé. Ezek a lányok diákként meg kadettként összesen háromszor voltak országos bajnokok, tavaly a juniorok között bronzérmesek lettek, és jó néhányuk már ott van az extraligások keretében. Idén olyan mértékben jutnak szóhoz a junioroknál, amennyire megengedi játékukat az extraligások pillanatnyi helyzete – pillant a mintegy nyolcvan kosarast jegyző klub hátországába a vezetőedzőként is ténykedő szakember. – Női együttesünk stabilan negyedik az élvonalban. Nyerhetett volna többet is az alapszakaszban, de az első három csapat jobb nálunk. A mi célunk minél több fiatal beépítése a nők soraiba. Ez nagyon nehéz folyamat, de próbálkozunk. Jelenleg Hašková és Lelkes Júlia már húzóember, Óvári is képes lehet erre, többet játszik Slimáková. És a többiek is ott vannak a sorban, nyomulnak felfelé.”

Jelenleg a női csapaton kívül négy korosztályos együttes van a klubban. A már említett és tavaly bronzérmes juniorok, a kissé gyengébb fiatalabb diákok, valamint a fiatalabb és az idősebb minik. Utóbbi két korosztályban akár a hat résztvevős országos bajnokságra is kijuthatnak. Épülő piramisukban hézagos a kadettok és az idősebb diákok korosztálya. Egy ideje Diósi Albert már az óvodába is rendre bekopogtat, s onnan csalogatja a mozgásra vágyó gyerekeket. Van egy vágya: minél több kosarast nevelni az egykori somorjai játékosok gyerekeiből, unokáiból.

Már az külön nyomozást kívánna, hány somorjai nevelésű kosaras játszik jelenleg az élvonalban. Diósi Albert kisegít, mielőtt belevágnék, s jelzi, talán ő az egyetlen edző, akinek tizenegy egykori játékosa szórja a kosarakat az extraligában. A 2010-es feltörésnél Suja-Szíjjártó Tímea, Varga-Horony Márta és Fekete Nikolett volt a legtöbbet emlegetett. Fekete már abbahagyta, szülés után Suja és Varga is tovább játszik, előbbi Rózsahegyen, utóbbi a pozsonyi Slovanban. A következő hullámból Orosz Szabina és Slama Angelika tűnt ki, ők most a nagyobb kihívásokra vágyva a pöstyénieknél profiskodnak. És ide tartoznak a még mindig Somorján játszó Alexandra Hašková, aki U20-as válogatott, Lelkes Júlia, aki tizenöt éves kora óta szintén korosztályos válogatott, s jelenleg elsőéves orvostanhallgató, s közéjük tartozik az extraligás keretből Cséfalvay Viktória, Óvári Viktória, Adriana Šústová, Blanka Mišovičová és Ema Slimáková is.

És nyomulnak felfelé az egy évvel fiatalabb évjáratúak is. Javarészt csallóköziekre épülhet a jövőben a somorjaiak extraligás csapata.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?