A nagyok megölik a hangulatot?

<p>Szorosabb meccseket láttunk szerdán, de a trend folytatódik, az esélyesebb csapatok fél lábbal már a legjobb nyolc között érezhetik magukat a labdarúgó Bajnokok Ligájában.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Az Arsenal–Ba-

yern München odavágóján megismétlődött a két csapat tavalyi BL-nyolcaddöntőjének londoni meccse – a Bayern ismét két góllal nyert, a végeredmény ezúttal 0:2 volt. Mégis van különbség: egy éve a bajorok leiskolázták az Arsenalt, most azonban alakulhatott volna jobban is a meccs az ágyúsok számára. A jól kezdő Arsenal már a 8. percben vezethetett volna, csakhogy Mesut Özil bűnrossz tizenegyesét Neuer kipaskolta. A németek lassan felülkerekedtek ellenfelükön, s bár a 40. percben Alaba is kihagyott egy büntetőt, a Szczesny kiállítása miatt ezután tíz emberrel játszó Arsenalnak a második félidőben esélye sem volt. A Bayern München két parádés gólt szerzett, a számokban mutatkozó fölénye pedig döbbenetesnek bizonyult: a vendégek 73 százalékban birtokolták a labdát a mérkőzésen, és volt 18 kaput eltaláló lövésük is. Mindezt egy BL-nyolcaddöntőn, az Emirates-ben…

„A kihagyott büntetőnk megölte a hangulatot” – értékelt a lefújás után Arséne Wenger, akinek főhet a feje. Az őszi szezont csodálatos futballal kezdő Özil december közepe óta 13 tétmérkőzésen lépett pályára, de ezeken mindössze két gólpasszt jegyzett. Másokat ilyenkor már rég kiraktak volna a kezdőcsapatból, mint ahogy Wenger a kispadra ültette a változékony formát mutató Olivier Giroud-t is (a helyén Sanogo játszott). Bezzeg a Bayernnél! Pep Guardiola a szezon során talán először játszatta eredeti helyén Philippe Lahmot, s a csapatkapitány két gólpasszal jelezte, neki megfelel a jobbhátvéd posztja is. Nyilvánvaló: ennél a Bayernnél nem lehet rossz döntést hozni.

Hasonló volt a koreográfia a Milan–Atlético Madrid mérkőzésen is. Az előzetesen lesajnált AC Milan az első tíz perc spanyol fölénye után magára talált, és a szezon egyik legjobb játékát mutatta az első félidőben. Egy a baj: az olaszok nem lőttek gólt, csak két kapufát. Előbb Kaká tekerése pattant vissza a lécről, majd Poli fejesét ütötte bravúrral az oldalsó kapufára Courtois kapus. A szünet után lassult a tempó, s a taktikus spanyolok a hajrában Diego Costa fejesével eldöntötték a mérkőzést.

Clarence Seedorf büszke volt játékosai teljesítményére – ebből is látszik, hogy Milánóban leadták a szintet. Vereség a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén, hazai pályán, a rossoneróknál régebben az ilyesmi katasztrófával ért volna fel. Egygólos hátránya ellenére a Milannak kevés esélye maradt a visszavágóra. Ha az Atlético hazai pályán képes hozni a rá jellemző rövid passzos, kombinatív futballt, akkor ez a párharc is eldőlt. (Az Arsenal esélyeiről kár beszélni.)

A BL tavaszi szezonjának gyorsmérlege eddig lehangoló. Négy mérkőzésen vagyunk túl, s úgy tűnik, a csoportelsők és a csoportmásodikok között óriási szakadék tátong: mind a négy meccset az esélyesebb csapat nyerte, összességében 9:0-s gólaránnyal. Az európai futball minden korábbinál jobban szétszakadhat, az elitcsapatokkal szemben a többieknek szinte esélyük sincs. Nem éppen örömteli fejlemény.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?