A nagy lépés előtt...

Budapest. A magyar nagymester sikerétől hangos a sakkvilág. Dortmundban, a világbajnok-jelölti tornán jogot szerzett arra, hogy jövőre megmérkőzzék Kramnyikkal a vb-címért.

Mik az első benyomásai a dortmundi verseny után?

Az egész torna fantasztikus volt, a szervezésről a legmagasabb fokon lehet szólni. Végig ott volt ugyan az ember agyában, hogy ez tulajdonképpen a világbajnoki címért megy, de ettől függetlenül is óriási, feszültségekkel teli volt a légkör.

Sok pontatlan adat látott napvilágot arról, hogy mekkora a pénzdíjazás.

Az összeget valóban sokan nem pontosan tüntették fel, hol 250 ezer, hol 300 ezer euróról szóltak a híradások, de volt olyan is, ahol 400 ezerről beszéltek. Az igazság szerint az első, tehát a negyedmillió euró a helyes, és ennek egy részét, pontosan 100 ezret kapott a győztes. Ez első hallásra rengetegnek tűnik, de ebből sokat elvisz a felkészülés és mindaz, amit az eredményes szereplés érdekében finanszírozni kell.

Nyilván nem a teljes összeget kapja meg. Az adózás után mennyi lesz tisztán az öné?

Ebbe nem szeretnék belemenni.

A versenyen elképesztő formát mutatott, bár nem egészen úgy kezdődött, ahogy azt minden bizonnyal elképzelte, mivel az orosz Jevgenyij Barejevtől a csoportmérkőzéses szakasz második fordulójában vereséget szenvedett.

Igen, akkor még nagyon ideges voltam, de szerencsére a vereség után megnyugodtam, és ez az állapot elég sokáig kitartott.

A csoportmeccsek utolsó előtti fordulójától elképesztő sorozatot produkált.

Én is azt hiszem, hogy fantasztikus volt. Ehhez hasonló sorozatot talán még soha senki sem ért el. Tényleg kiemelkedőt nyújtottam, a szekundánsaim, Juszupov, Rodriguez, valamint az apósom, Arsak Petroszjan, aki csak névrokona a volt világbajnoknak, hatalmas munkát végeztek és ez meg is hozta az eredményt.

Szakmailag tehát kifogástalanul sikerült ez a dortmundi szupertorna.

A spanyol Alexei Shirovon átgázoltam, valamint a Veszelin Topalov elleni első két meccsen jött ki jól a lépés. A döntő harmadik partijában sajnos ismét idegesebben sakkoztam a kelleténél, de ez érthető is, mivel sohasem jutottam el ilyen magasságokig. Kikaptam, de nem roppantam össze, bár a finálé végső összecsapása nagyon meleg volt. Szerencsére a döntetlent tudtam hozni és ezzel az első helyet is.

Következik a világbajnoki dön-tő, Kramnyik ellen...

A jelenlegi világbajnok nézőként ott volt a versenyen. Természetesen nagyon készülök ellene, előtte azonban még az olimpia következik októberben, Bledben, azon is szeretnék jól szerepelni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?