A nagy bajnok emlékére

Prága. Sporttagozatos általános iskolát neveztek el Emil Zátopekről a csehországi Zlín városában. A tavaly november 22-én elhunyt négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó 1941-ben ezen a településen indult első versenyén.

Prága. Sporttagozatos általános iskolát neveztek el Emil Zátopekről a csehországi Zlín városában. A tavaly november 22-én elhunyt négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó 1941-ben ezen a településen indult első versenyén.

– Mindkettőnk pályafutásában jelentős szerep jutott Zlínnek, ezért is örülök, hogy így emlékeznek a férjemre – mondta Dana Zátopkova, aki az 1952-es helsinki olimpián gerelyhajításban szerzett aranyérmet. Emil Zatopek, a csehszlovák sport és az ötvenes évek atlétikájának legnagyobb alakja volt. Első olimpiai bajnokságát még 1948-ban, Londonban nyerte 10 000 méteren (5000-en másodikként ért a célba), majd 1952-ben Helsinkiben mindmáig egyedülálló bravúrt produkált: első lett 5000 és 10 000 méteren, valamint a maratonfutásban is, mindhárom számban ötkarikás csúccsal.

Pályafutása során 5000 m-től 30 km-ig összesen 18 világrekordot állított fel, 1948 és 1954 között kedvenc távján, 10 000 m-en 38-szor nem talált legyőzőre. Három Eb-aranyat nyert (1950-ben kettőt, 1954-ben egyet (akkoriban még nem rendeztek világbajnokságot), s háromszor (1949, 1951, 1952) választották az Év Sportolójává.

A nevét felvevő zlíni általános iskolába járt később a háromszoros világbajnok tízpróbázó Tomaš Dvořák és a Naganóban olimpiai aranyérmes jégkorongkapus, Roman Čechmánek is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?