A műkorcsolyázóké az első orosz arany

BŐD TITANILLAA házigazda oroszok első szocsi aranyérmüket az újonnan bevezetett műkor-csolya-csapatversenyben nyerték.

BŐD TITANILLA

A házigazda oroszok első szocsi aranyérmüket az újonnan bevezetett műkor-csolya-csapatversenyben nyerték. Jevgenyij Pljuscsenko negyedik olimpiáján negyedik ötkarikás érmét szerezte, ezzel beállította a svéd Gillis Grafström rekordját, aki szintén négy egymást követő olimpián állt dobogóra (mérlege három arany, egy ezüst). Az orosz csapat női versenyzője, a 15 éves Julia Lipnyickaja pedig az elmúlt 78 év legfiatalabb műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lett. Az orosz csapat diadalát a helyszínen látta Vlagyimir Putyin orosz államfő is. A második helyen a kanadaiak, a harmadikon az amerikaiak végeztek.

Best of Pljuscsenko

A 31 éves Jevgenyij Pljuscsenko speciális kűrt készített az olimpiai szezonra. A legismertebb, legsikeresebb szabadprogramjainak zenéjét vágta össze, ebből állt össze a program, amit egyszerűen csak úgy nevezhetnénk: Best of Pljuscsenko.

Amit viszont az oroszok klasszisa vasárnap Szocsiban mutatott, az jócskán elmaradt attól a teljesítménytől, amivel korábbi ötkarikás érmeit szerezte. Csak egy négyfordulatost ugrott, és a programja végén két ugrása csak duplára sikerült. Mivel azonban a többi országból nem a legjobb férfiversenyzők indultak a csapatverseny második részében, ez is bőven elég volt a győzelemhez. „Nem akartunk kockáztatni, tudtuk, hogy most egy négyfordulatos is elég lesz. Vár még rám egy verseny, akkor két négyfordulatost tervezek a kűrömben, mellé egy tripla axel, tripla flip kombinációt, és egy olyat, amit korábban még senki sem mutatott be a világon!” – nyilatkozta Pljuscsenko, aki második olimpiai aranyát nyerte. 2002-ben Salt Lake Cityben második lett Jagugyin mögött, Torinóban győzött, négy éve Vancouverben pedig Evan Lysacektől kapott ki. Lysacek Szocsiban kommentátorként van jelen, Pljuscsenko vén fejjel még mindig versenyez.

Igaz, a vasárnapi kűrök után többször megemlítette azt is, az utolsó ugrásoknál már fájdalmat érzett a gerincében, és „beszélnie kell az orvosaival”. Senkit nem lepne meg, ha az oroszok kedvence végül visszalépne az egyéni verseny előtt – néhány hete maga Pljuscsenko is könnyelműen elkottyintotta, hogy létezik egy ilyen esetleges forgatókönyv.

Igazi csapatszellem

„Kit érdekel Pljuscsenko, amikor itt van Lipnyickaja?” – tette fel a költői kérdést 1980 olimpiai bajnoka, Robin Cousins. Az oroszok Európa-bajnok csodalánya nem tud hibázni, az olimpiai jégen is ugyanolyan magabiztos, mintha csak egy edzésen lenne. Lipnyickaja nem nagyon mutatja ki érzelmeit, de fiatal kora ellenére jó előadó – az orosz közönség pedig különösen imádja. „Le sem tudom írni, milyen érzés volt a jégen. Nagyon boldog vagyok, hogy hozzásegíthettem Oroszországot az első aranyéremhez” – mondta Lipnyickaja.

A csapatverseny a korcsolyázók számára is új volt – egy olimpiát nem lehet összehasonlítani a szezon végi bolondozós World Team Trophyval. A szocsi tapasztalatok azonban azt mutatják, az új versenyszám remek csapatszellemet alakított ki egy alapvetően egyéni sportágban. „Nagyon sokféle korcsolyázó alkotja az orosz csapatot, de nagyon erősek vagyunk” – vélekedett Dmitrij Szolovjev jégtáncos, aki partnerével, Jekatyerina Bobrovával a rövidprogramban kapott szerepet.

„Elképesztő, mennyire összehozott minket ez a versenyszám” – jegyezte meg az ezüstérmes kanadaiak jégtáncosa, Kirsten Moore Towers, az amerikai jégtáncos Charlie White pedig hozzátette: „Drámai verseny volt az elejétől a végéig. Ez volt az első csapatverseny, bizonyos értelemben történelmet írtunk.”

A csapatérmet azonban senki nem fogja hosszú ideig ünnepelni, az egyéni versenyek már ma megkezdődnek a párosok rövidprogramjával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?