A Letná második meghódítása

<p>Másfél évvel a szlovák labdarúgó-válogatott után a Corgoň Liga bajnoka is meghódította a prágai Letnát.</p>

Ahogy a válogatott a Csehország elleni idegenbeli győzelemmel alapozta meg története legnagyobb sikerét (a vb-részvételt), a zsolnai együttes a Sparta elleni idegenbeli 2:0-s diadallal tett óriási lépést fennállása eddigi legnagyobb sikere, a BL-főtáblára kerülés felé.
A szlovák bajnokságban vannak kínos botrányok (mint a szezon előtti huzavona, amikor a Ligás Klubok Uniója sztrájkot helyezett kilátásba a kifizetetlen pénzek miatt) és bűnrossz meccsek is - a válogatott viszont ott volt a világbajnokságon (s nemcsak ott volt, hanem beszéltek is róla, elvégre a címvédőt búcsúztatta egy hihetetlenül izgalmas meccsen), a bajnok pedig valószínűleg ott lesz a BL-csoportkörben. A csehek ezzel szemben csak otthonról nézték a vb-t, s hacsak nem képesek óriási bravúrra, a BL-meccseket is a csupán a tévében láthatják majd. A jövő heti visszavágón egyik prágai középhátvéd, Brabec és Řepka sem játszhat sárga lapok miatt, ráadásul a zsolnaiak még nem kaptak ki cseh csapattól nemzetközi kupameccsen, háromszor játszottak 0:0-t a Slaviával, a Liberecet pedig kétszer legyőzték, mindkét alkalommal 2:1-re. A keddi meccs előtt még a Sparta is dicsekedhetett azzal, hogy az idei BL-kiírásban még nem kapott gólt, de aztán Ceesay elrontotta a csehek örömét.
„Látta már valaha ilyen rosszul játszani a Spartát?“ - kérdezték a hazai újságírók a mérkőzés után Pavel Hapalt, a zsolnaiak cseh edzőjét, mire Hapal, aki rövid ideig a Sparta játékosa is volt, s azóta is gyakran megfordul a Letnán nézőként, így felelt: „Mintha elfeledkeznének róla, hogy nemcsak a Sparta volt gyenge, hanem mi is nagyon jók voltunk.“
A prágaiaknak hiányzott három kulcsemberük (Matějovský, Sionko és Wilfried), így Chovanecnek a szokásosnál kevesebb variációs lehetősége volt, de ha a DAC-ból jól ismert Kweuke (szlovák bajnokin már lőtt gólt a zsolnaiaknak) megszerzi a vezetést az első negyedórában, talán minden másképp alakul. Így viszont a 20. perctől egyértelműen a zöld-sárgák irányítottak, a második félidőben pedig akkora fölényben játszottak, hogy a Spartadrukkerek akkor se nagyon szólhattak volna semmit, ha 0:4 a vége.
Momodou Ceesay káprázatosan könnyedén játszotta át magát a prágaiak védelmén, szépségdíjas kapufás gólja után még egyet lőhetett volna - egy szépségdíjas szólót követően. A 21 éves gambiai csatár betalált már a Liteksz Lovecs elleni visszavágón is, Hapal szerint viszont a prágaiak mégsem térképezhették fel még eléggé, ezért is tudta annyira zavarba hozni őket.
De nemcsak Ceesay nyújtott jó teljesítményt: remekül játszott Oravec, a második gól szerzője (korábban is betalált már a Sparta kapujába: hét éve a Žižkov játékosaként egy bajnoki meccsen duplázott), s nagyszerűen oldották meg feladatukat a hátvédek is.
A Sparta halvány volt (az a Kucka például, aki a szlovák válogatottban a vb-n brillírozott, most legfeljebb a harcosságával tűnt ki). „A taktikai hibák miatt kaptunk ki - állapította meg Jozef Chovanec. - Mindkét gól előtt olyan helyzet alakult ki a tizenhatosban, amit okosabb helyezkedéssel könnyedén elkerülhettünk volna. De még nem mutattuk meg az igazi erőnket.“
Ezzel Pavel Hapal is tisztában van, ezért nem akar semmit elkiabálni: „Nem engedem, hogy túlzott eufória legyen úrrá a csapatomon. Még lesz egy visszavágó, amin bármi lehet.“ Ha viszont a csapata otthon is képes megismételni a Letnán nyújtott teljesítményét, már semmi nem szabhat gátat a zsolnai eufóriának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?