A legfontosabb a rugalmas rajt

<p>Megnyerte az elmúlt évi magyarországi kiírást, de már egy évvel korábban is ő diadalmaskodott. Pedig gyerekkorában egyáltalán nem érdekelték a gépkocsik, a motorok. Koczkás Attila szenci gyorsulásiautó-versenyző.</p>

SUSLA BÉLA

Mikor érezte úgy, hogy a motorozás szórakoztató, érdekes is lehet, egyfajta kedvtelés az ember életében?

Már jó tíz éve annak, hogy első alkalommal ellátogattam a dunaszerdahelyi gokartpályára. 2004-ben még csak nézőként, egy évvel később azonban már rajthoz is álltam. Vásároltam egy Škoda Rapidot, az egyik barátom rengeteg tanácsot, ötletet adott a gép bütykölgetésekor. Ez az autó most már duplateljesítményt nyújt, mint a hétköznapi Škoda-kocsik. A dunaszerdahelyi autóspályán élveztem az éles kanyarokat, a gyorsulást, azt, hogy a kocsi ura tudtam lenni. Ha 42-43 másodperc alatt megtettem a mintegy egy kilométeres távot, akkor már jó eredményről beszéltem.

A dunaszerdahelyi gokartos kezdet azonban egy további motoros sportághoz vezette önt, mégpedig a gyorsulási autózáshoz...

Valóban így igaz. A kanyarozást követően inkább a gyorsulást választottam, hivatalosan az A1-es autós kategóriában. Kezdetben a szlovákiai megmérettetéseken indultam, 2012-ben az országos bajnokságban a második helyen végeztem. Ezt követően azonban átálltam a magyarországi pályákra. Écs és Fertőszentmiklós került be a naptáramba, az ottani versenyeket szemeltem ki. Elsősorban azért, mert ennek a sportágnak Magyarországon komolyabb hagyományai vannak, vagyis pontosabban azért, mert magasabb az ottani színvonal. Szlovákiában elsősorban a pénz érdekli a sportág életének szervezőit, igazán szívből csak kevesen viszonyulnak a dolgokhoz.

Hogyan sikerült az átállás, milyen eredményeket könyvelhetett el a magyar bajnokságban?

Nagyon jól befutottam, olyannyira, hogy 2013-ban és 2014-ben egyaránt megnyertem a magyarországi bajnokságot az A1-es kategóriában. A múlt évben együttesen 1440 pontot gyűjtöttem be, míg a második helyezettnek 1280, a harmadiknak pedig 940 pontja volt. Azt azonnal hozzáfűzöm, hogy a magyar bajnokság erős nemzetközi megmérettetés, az egyes kategóriákban lengyel, szlovén, cseh, török versenyzők is indulnak. A motorozás szerelmesei. Csodálatos látvány a fertőszentmiklósi reptér, amikor ott a sok versenyző, valamint a szépszámú közönség a versenyeken. Az idény általában áprilisban indul, s az év folyamán hét-nyolc alkalommal állunk rajthoz.

A jelzett sportág nem tartozik a legismertebbek közé, ezért is kérdezem: hogyan zajlik egy-egy verseny, milyenek a szabályok?

Tényleg nem mindennaposak a gyorsulásiautó-versenyzéssel kapcsolatos hírek az újságokban, a tévében. A verseny napján délelőtt időmérő edzéseket tartunk, és ezek alapján áll össze a délutáni verseny mezőnye. A nyolc legjobb méri össze képességeit, mégpedig ketten-ketten állunk rajthoz, hogy aztán a végső győzelemig megmérkőzzünk egymással. A legfontosabb a jó rajt, lényegében azon alapul a siker. A 400 méteres távot tizenöt másodperc alatt megtesszük. Igaz, hogy ez nem hangzik anynyira szenzációs teljesítménynek, de hát tessék megpróbálni egy sima Škodával! Tizenöt másodperc alatt olyannal a százat megtenni is komoly teljesítményt jelent.

Az edzések hogyan zajlanak?

Ebben a sportágban a legfontosabb a gyors reflex, az azonnali alkalmazkodás a sebességhez, a pályához. Különösebben nincs szükség edzésekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?