A Las Vegas-i Aranylovagok sikersztorija

A hétvégén a Vegas Golden Knights simán, 4:0-ra verte a Calgary Flames csapatát, ezzel őrzi a 2. helyét az NHL Nyugati konferenciájában, és továbbra is versenyben van azért, hogy rögtön az első szezonjában az első helyen jusson a rájátszásba.A Vegas Golden Knights története 2016.

A hétvégén a Vegas Golden Knights simán, 4:0-ra verte a Calgary Flames csapatát, ezzel őrzi a 2. helyét az NHL Nyugati konferenciájában, és továbbra is versenyben van azért, hogy rögtön az első szezonjában az első helyen jusson a rájátszásba.

A Vegas Golden Knights története 2016. június 22-én kezdődött, amikor az NHL elnöke, Gary Bettman bejelentette, hogy a 2017–18-as szezontól egy új, Las Vegas-i csapattal bővül a liga. Miután Bill Foley, a csapat elnöke befizette a félmilliárd dolláros nevezési díjat, az első lépés az volt, hogy összeállítsák a keretet.

A piszkos huszonkilenc

Vezetőedzőnek azt a Gerard Gallantot nevezte ki, akit megalázva rúgtak ki a Florida Pantherstől. 2016 novemberében a Florida elég mély gödörben volt, a Carolina elleni vereség volt az utolsó csepp a pohárban. Tim Rowe, a Florida általános igazgatója közvetlenül a meccs után azonnali hatállyal menesztette Gallantot, a csapatbuszról lepakoltatta a holmiját, majd kinevezte saját magát vezetőedzőnek. Gallantnak pedig magának kellett taxit hívnia a reptérre.

A játékosokat úgynevezett expanziós drafton szerezte meg a klub. Vagyis az NHL-ben szereplő csapatoknak a 2016/17-es szezon végeztével lehetőségük volt, hogy 11 játékosukat levédessék, a többi játékosból pedig a Vegas szemezgethetett. Persze, voltak olyan klubok, amelyek nem tudtak annyit levédeni, mint amennyit szerettek volna, így a „lefizetéshez” folyamodtak: értékes draftjogot vagy pénzt, esetleg fiatal tehetséget adtak a Vegasnak azért, hogy ne azt a játékost válasszák, akikre ők maguk is igényt tartottak. Sőt, néhány együttes azért fizetett, hogy a Vegas egy gyengébb vagy rossz szerződéssel rendelkező hokist vigyen el. A draft után a szakírók és a szurkolók is úgy gondolták, hogy tök utolsók lesznek. Ennek ellenére a Vegas Golden Knights jelenleg a Nyugati konferencia második helyén áll, sorozatban döntögeti meg a különféle rekordokat, és egyesek már azt rebesgetik, hogy a Stanley-kupára is esélyes.

Négy pontban összefoglaljuk, hogy szerintünk miért lett sikersztori az „Arany Lovagok” története.

1. Végy egy jó kapust

A futball alaptörvénye, hogy végy egy jó kapust, ami ugyanúgy érvényes a jégkorongra is. Marc-Andre Fleury a Pittsburghtől érkezett, az előző klubja annyira szabadulni akart a 33 éves kapustól, hogy egy második körös draftjoggal fizették le a vegasiakat. Ehhez képest Fleury élete formájában véd. 40 mérkőzésen szerepelt, ebből négyet kapott gól nélkül hozott le, a védési hatékonysága pedig 92,92%.

2. Félelmetes trió

James Neal talán az egyetlen játékos, aki igazán nagy névként szerepel a Vegas keretében. Tavaly a Nashville-lel döntőzött, így az ő jó teljesítménye (24 gól, 17 gólpassz) nem meglepő. William Karlssoné viszont igen. A svéd, mielőtt a Vegashoz igazolt, 182 meccsen 17 gólt ütött. Az új csapatában pedig ő vezeti a góllövőlistát, 72 meccsen 39 góllal. Nála is nagyobb meglepetés Erik Halua. A Minnesota fizetett a Vegasnak, hogy Haluát igazolják le tőlük, annyira nem voltak megelégedve a teljesítményével. Erre most a Vegas második leggólerősebb játékosa a maga 28 találatával és 23 asszisztja is van.

3. A hazai pálya előnye

Az én házam az én váram, tartja a mondás, ami tökéletesen illik a Vegasra. Eddig 36 mérkőzést játszott otthon a csapat, 25 győzelem, 9 döntetlen és 2 vereség a mérlegük. A T-Mobil Arénában folyamatosan telt ház van. Ráadásul a hangulat is remek, még az ellenfelek is dicsérik a közönséget.

4. Bukottak bosszúja

Szinte a Vegas teljes kerete olyan játékosokból áll, akik az előző klubjaiknál megbuktak, élükön Gerard Gallant edzővel. Ezért mindegyikükben ott a „lemondtatok rólunk, majd most megmutatjuk” attitűd, magukért és a másikért is játszanak. Ebből kifolyólag összeállt egy olyan masszív csapat, amely foggal-körömmel harcol az utolsó dudaszóig.

Hogyan tovább

A Vegasnak még 10 meccs van hátra az alapszakaszból, ha csak valami igazán nagy formahanyatlás nem következik be, akkor a csapat bejut a rájátszásba. Hogy ott mire lehet képes, az már más kérdés, de bármelyik nagycsapatnak megnehezítheti a dolgát, még akkor is, ha a Stanley-kupáról még túl korai beszélni.

Ha a még távolabbi jövőbe tekintünk, akkor a szezon utáni elsődleges cél a legjobbjaik megtartása mellett egy-egy nagyobb név draftolása kell, hogy legyen. Ha ez sikerül, akkor már a következő szezon elején komoly tényezőként kell majd számolni a Vegas Golden Knights-szal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?