A koronavírus árnyékában rajtol a Dakar-rali

svitko

Ma a dzsiddai prológgal kezdődik a 2021-es esztendő Dakar-ralija, melynek során további 12 gyorsasági szakaszon, január 15-ig versenyeznek Szaúd-Arábiában több kategória képviselői a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán.

Sorozatban másodszor lesz a Dakar-rali helyszíne Szaúd-Arábia. Az ország december 22-én a koronavírus-járvány miatt lezárta határait, de a ralit így is megtartják a tervezett formában, a verseny résztvevői kivételt kaptak a kormánytól a beutazáshoz.


Magyarok és szlovákok
Az idei mezőnyben lesznek magyarok és szlovákok is. Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Dakar Team színeiben indul az autósok között, míg a kamionosok rajtlistáján szerepel a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió is egy Scaniával. Darázsi Zsolt a Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott francia navigátor-szerelő párossal kiegészülve indul a kamionosok viadalán egy MAN-nel.

A szlovákok közül a komoly eredményre is esélyes, tavaly tizenegyedikként végző veterán, Štefan Svitko a legnagyobb név, aki hagyományosan egy KTM-mel indul a motorosok mezőnyében. Rajta kívül további két versenyző is indul ebben a kategóriában Martin Benko és Erik Vlčák személyében, mindkettejüknek ez lesz az első megmérettetése.

Svitko mellett azonban a rali másik jól ismert szlovák résztvevője, Ivan Jakeš kénytelen lesz kihagyni a versenyt. Jakeš 2007 óta összesen 12 Dakaron vett részt, legjobb eredménye eddig egy negyedik hely volt 2013-ban. A motoros december 31-én jelentette be Instagram-oldalán, hogy két koronavírustesztje is pozitív eredményt hozott.


Új útvonal, új szabályok
Az útvonal teljes egészében megújult a tavalyi versenyhez képest, a mezőnynek a prológgal együtt összesen 7658 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 15-én célba érjen Dzsiddában. A viadal egyetlen pihenőnapjára január 9-én kerül sor, a leghosszabb gyorsasági szakaszt pedig január 14-én, egy nappal a célba érkezés előtt rendezik, ennek során 511 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek.

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz páros a gyári Mini csapat versenyautójával, de ott lesz a mezőnyben többek között a 13-szoros Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, valamint a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb is. A motorosoknál szintén részt vesz a viadalon a címvédő Ricky Brabec, aki 2020 januárjában az első amerikai Dakar-győztes lett. Legnagyobb kihívója a kétszeres győztes Toby Price lehet. A motorosok kategóriájában a szervezők több véleményes szabálymódosítást is bejelentettek: ezek közé tartozik, hogy a verseny legveszélyesebb szakaszain sebességkorlátozást vezettek be, valamint hogy a 12 szakasz alatt összesen csak 6 garnitúra gumit lehet elhasználni. (MTI, TASR, lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?