„A csúszással elinduló F1-es szezon is felér egy győzelemmel”

Forma-1

Ahogy az élet összes többi területét, úgy az autósportot is keményen sújtotta a koronavírus-járvány. Globális sportágként a Forma–1 már kezd éledezni, és minden idők egyik legfurcsább szezonjára készül a hétvégi rajttal. Tóth Krisztián Márk hat éve követi az eseményeket akkreditált publicistaként. 

A jelenleg a FansBRANDS F1-es magazinjában publikáló újságíróval beszélgettünk arról, mi várható az elkövetkezendő időkben, de a sorozatot érintő #BlackLivesMatter mozgalom is szóba került. 

A sportvilág más területeihez képest mennyire sínylette meg a Forma–1 a világjárványt?

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy mindennél jobban. A hosszas hezitálás után törölt Ausztrál Nagydíj emlékezetes kálváriája komoly presztízsveszteséget okozott. Ezt a hendikepet a nap nap után bejelentett további versenytörlések és halasztások csak mélyítették, szóval van honnan visszajönni. De létezik ennek pozitív oldala is: a Forma–1 volt az a sportliga, amely az utolsó utáni pillanatig kitartott, és versenyt akart rendezni, most pedig nagyon erősen dolgozik azon, hogy pótolja az elmaradt futamokat. Ez szurkolóként nagyon is becsülendő. 

Min változtat a jelenlegi helyzet, és mikor térhet vissza a Forma–1 a megszokott kerékvágásba?

Ez összetett kérdés, de lényegében mindenen. Egészségügyi protokoll lép életbe, ami mindent nehézkesebbé tesz. Az istállóknak kevesebb személyzettel kell több munkát elvégezniük, és akkor még nem is beszéltünk arról, mi történik, ha törik az autó, vagy valamilyen okból kifolyólag például egy főelemet kell majd cserélni. Véleményem szerint az első nyolc versenyen még egész biztosan minden ebben a rendszerben fog zajlani. Hogy a későbbiekben mi lesz, hogy a szezon második felében lazul-e a szigor, és visszatérhetnek-e a nézők a pályára? Reménykedem benne, de jelen állás szerint már a csúszással elinduló szezon is felér egy győzelemmel.

Kihatással lehetnek a történtek a 2020-as szezon végeredményére? 

Mindenképpen! Én úgy gondolom, hogy paradox módon ez a negatív spirál még a sportág előnyére is válhat. A már említett protokoll és az azokból fakadó csapatot érintő vagy versenyzői hibalehetőségek, a hosszú kihagyás okozta „rozsda”, az előre nem fixált versenynaptár mind-mind olyan tényező, amivel az összes résztvevőnek meg kell küzdenie. Könnyedén előfordulhat, hogy valaki elszámítja magát, és ezen elbukik, vagy akár elkapja a fonalat, és új bajnokot avatunk. Úgy gondolom, rettentően izgalmas szezon elé nézünk.

Alig csillapodott a járvány, szinte rögtön utána megjelent a rasszizmus elleni mozgalom, amelynek leghíresebb szócsöve Lewis Hamilton lett…

Minden tiszteletem Lewis Hamiltoné, a tehetsége és a mentális ereje jó eséllyel minden idők legnagyobbjává emelheti őt. Ugyanakkor az F1 színesebbé válásáért folytatott harca szerintem indokolatlan, hiszen ha valaki járt már a Forma–1-es paddockban, az jól tudja, hogy ez a sportág maga a megvalósult multikulturalizmus. A világ majd összes égtájáról érkező, különböző etnikumú, vallású és hátterű sportolók és szakemberek dolgoznak itt együtt, méghozzá a legnagyobb békében és egyetértésben. Az F1 egy modern felfogású és befogadó közeg, én magam legalábbis sosem tapasztaltam ennek az ellenkezőjét.

Sportújságíróként hogyan élte meg ezt a kritikus időszakot, a futamok hiányát?

Nagyon nehezen. Ebben a szakmában a terepmunka és a nyüzsgés egy alap. Én magam márciustól novemberig a pályák mellett töltöm az időm nagy részét, most pedig már június végét írunk, és még csak néhány teszten vagyunk túl. Mégis bizakodó vagyok, hiszen az autósportok királya le fogja győzni a járvány által képzett akadályokat is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?