A brazilok után Argentínát is meglepnék a horvátok

Messi.vb2022

A katari labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében kedden 20 órától az előzetesen is az esélyesek közé sorolt Argentína a brazilok kiejtése után szintén favorittá növő Horvátországgal csap össze.

Amennyiben a két válogatott egy fordulóval korábban találkozik, alighanem a többség azt mondta volna, az argentin csapat a párharc esélyese. Azok után azonban, hogy a horvátok kiejtették az aranyérem fő várományosát, Brazíliát, már jóval kiegyensúlyozottabbnak tűnnek az erőviszonyok.

Mindkét oldalon találunk egy-egy kiemelkedő egyéniséget, akiknek a csapatok 2006-os bázeli barátságos mérkőzése is emlékezetes maradt. Akkor mutatkozott be horvát nemzeti mezben Luka Modric, míg a túloldalon első válogatottgólját szerezte Lionel Messi. A találkozót egyébként 3:2-re az európaiak nyerték. A két játékosnak ez után komoly egymás elleni történelme íródott. 22-szer találkoztak az El Clásicón, amelyek során 12-szer a Real, és így a horvátok ikonja nyert, 9-szer a Barcelona és Argentína legendája győzött, míg öt alkalommal döntetlennel ért véget kettejük párharca. Válogatott szinten könnyen lehet, hogy most találkoznak majd utoljára.

Argentína korábban négyszer játszott elődöntőt és mind a négy mérkőzésén legyőzte ellenfelét, a legutóbbi két alkalommal, 2014-ben és 1990-ban büntetőpárbajban győztek. 1978-ban egy két csoportkörös lebonyolításban is a döntőbe jutottak, sőt, győztek is, csak úgy, mint 1986-ban. Horvátország harmadszor van ott a legjobb négy között, 1998-ban a franciáktól 2:1-re kikaptak az elődöntőben, míg négy éve az angolokat 2:1-re legyőzve jutottak a fináléba, ahol alulmaradtak Franciaországgal szemben.

A horvátok a legutóbbi kilenc mérkőzésük közül, amelyet vb vagy Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában játszottak, nyolc nem ért véget a rendes játékidőben. Érdekesség, hogy a három Eb-meccset a 90 perc után elbukták, a világbajnokságokon ellenben mind az ötször győzni tudtak.

„Úgy gondolom, hogy a Kovacic, Modric, Brozovic a történelem legjobb középpályája. Ha nekik passzolsz, akkor nagyobb biztonságban van a labda, mint a befektetéseid a bankokban. Nagy szerencsénk van, hogy ők ott vannak a csapatunkban” – emelte ki társait a horvátok védője, Josip Juranovic.

A túloldalon a hollandok elleni tizenegyespárbajban villogó kapus, Emiliano Martínez felhívta a figyelmet, hogy semmiképp sem szabad lebecsülniük az ellenfelet, hiszen az éppen a legnagyobb riválisukat ejtette ki. „Szenvedélyesen és szívvel játszunk, miközben az országban élő 45 millió emberre gondolunk. Ez így volt eddig is és nem lesz másként az elődöntőben sem” – tette hozzá az Aston Villa hálóőre, akivel honfitársa is egyetértett.

„Egy remek csapat ellen fogunk játszani, aki ki tudott egyenlíteni Bra- zília ellen és helyenként jobban is játszott náluk. A középpályán remek játékosaik vannak és évek óta ugyan- azzal a szakemberrel dolgoznak. Az edző és a játékosok is jól ismerik egymást és ez csak egy pont a számos erősségük közül” – nyilatkozta négy gólnál és két gólpassznál járó Lionel Messi, akinek a megállítására nem dolgoznak ki külön taktikát a horvátok.

„Nincs konkrét tervünk arra, hogyan állítsuk meg Messit. Legalábbis egyelőre. Nem egy játékosra szoktunk figyelni, az argentin válogatott sem csak belőle áll” – vélekedett egy nappal az elődöntő előtt Bruno Petkovic, a Dinamo Zágreb támadója.

Az argentinok szakmai stábjának biztosan változtatnia kell majd a hollandok elleni kezdőcsapaton, hiszen Acuna sárga lapos eltiltása miatt nem játszhat. A balhátvéd mellett pedig eltiltott lesz a jobbhátvéd Montiel is, de ő csak Mexikó ellen volt eddig a kezdőcsapat tagja. Ennek fényében izgalmas kérdés az is, hogy Lionel Scaloni az első négy meccshez hasonlóan négy védővel, vagy a hollandok elleni találkozón mutatott három belső védős rendszerben küldi pályára csapatát. A horvátoknál Zlatko Dalicnak a fáradtságon kívül nincs oka az aggodalomra, sem sérülés, sem eltiltás nem nehezíti a szövetségi kapitány dolgát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?