2021 hősei

Verstappen

A tokiói olimpia és a foci-Eb számtalan emlékezetes sportpillanatot hozott. De a két nagy világesemény mellett is születtek nagy eredmények, különleges sikerek 2021-ben. Összegyüjtöttük a szerintünk legfontosabbakat.

A szlovákiai kajaknégyes

Samuel Baláž, Denis Myšák, Vlček Erik, Botek Ádám és Zalka Csaba a világon egyedülálló dolgot hajtott végre: ugyanabban az évben Eb-n, vb-n és olimpián is dobogóra állhattak. Likér Péter edző nagyszerű érzékkel kezelte a hajón belüli váltásokat is, a nemsokára 40 éves Vlček pedig remekül megtalálta az összhangot a fiatal kajakosokkal. Ráadásul az 1000 méteres távról kellett átállniuk az 500-asra a játékok miatt, ennek ellenére tovább tart a négyes elképesztő eredménysorozata: a 2015-től rendezett 13 világversenyen (5-5 Eb és vb, 2 olimpia, 1 Európai Játékok) 11 alkalommal zártak dobogós helyen.

Szilágyi Áron

31 évesen háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát a szimpatikus vívó, ráadásul sporttörténelmet is írt Tokióban: férfi kardban, egyéniben még senkinek sem sikerült tripláznia, sőt, a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben. Ráadásul az újabb elsőséggel ismét megadta a kezdő lökést a teljes magyar küldöttségnek, amely végül 20 éremig jutott.

Milák Kristóf

A második tokiói magyar aranyérem sem volt hétköznapi. Milák olimpiai csúccsal győzött a 200 méteres pillangóúszás döntőjében. A feles távon, 100-on pedig másodikként zárt, úgy, hogy mindössze 23 századdal maradt el a világcsúcsot repesztő amerikai Caeleb Dresseltől. A tokiói uszoda egyetlen, kevésbé jó híre az volt, hogy rajta kívül más magyar nem állhatott fel a dobogóra, Kenderesi Tamás lett még 4.

Kopasz Bálint

Ha kajak-kenu, akkor magyar sikerek. Az egyik arany ezúttal egyesben született, 1000 méteren, amelyen legutóbb 1968-ban született magyar elsőség. Kopasz Bálint még zöldfülűként járta meg Riót (10. hely), hogy Tokióban Varga Ádámot megelőzve a csúcsra érjen 24 évesen. Kopasz aztán az Eb-n és a vb-n is igazolta 1-1 arannyal és ezüsttel (plusz előbbin az 500 m aranyával), hogy K1-ben idén ő a legjobb.

A Lőrincz testvérek

Nem elég, hogy kinézetre is nagyon hasonlítanak, testvériesen Tokióból is egy-egy éremmel tértek haza. Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kg-os kategóiájában olimpiai bajnokként, sőt, regnáló világ- és Európa-bajnokként vonult vissza. Viktor pedig a 87 kilósok között lett ezüstérmes. Így sikerült valóra váltaniuk édesanyjuk álmát, és kárpótolták magukat a balul elsült riói olimpiáért.

Tótka Sándor

A 27 éves kajakos K1 200 méteren diadalmaskodott, a magyar küldöttség ötödik tokiói aranyát megszerezve. A rendkívüli teherbírású sportoló már egy nappal hazaérkezése után edzésbe állt. Megérte, az Eb-n is megnyerte ezt a számot (a koppenhágai vb-n nem indult). Jövőre azonban vissza kell váltania az 500 méteres távra, Párizsban a 200 ugyanis már nem szerepel a műsoron. Tótka viszont már most leszögezte, akkor is bajnok akar lenni, akár párosban, akár négyesben.

A magyar női kajaknégyes

A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású hajó sorozatban harmadszor hozta Magyarországnak az aranyérmet a női K4 500 méteren. Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, s pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, s az összesen nyolc dobogós helyével Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.

Zuzana Rehák Štefečeková

Kétgyerekes anyukaként, két olimpiai ezüstérem után Tokióban az abszolút csúcsra ért a szlovák traplövő. A bajnoki címhez abszolút világcsúcs társult, Štefečeková mind a 125 korongot eltalálta a selejtezőben. A saját bevallása szerint is flegmatikus, 37 éves sportlövő Elena Kaliská és Anastasia Kuzmina után a harmadik szlovákiai női olimpiai bajnok.

Petra Vlhová

A szlovák alpesi síző a gyorsasági számokat is bevállalta a vk-sorozatban, de a zsúfolt versenynaptár és az ebből fakadó nagy sérülésveszély sem jelentett neki akadályt. Persze, kellett a sikerhez Shiffrin apja elvesztése miatti kiesése és a Gut-Behraminak kedvező lesiklóversenyek törlése a hajrában, de a céltudatosság volt az, ami a nagy kristályglóbuszig röpítette Livio Magoni tanítványát.

A magyar férfikézisek

Legutóbb 1997-ben ért el kiugró eredményt világbajnokságon a magyar férfi-kézilabdaválogatott. A Japánban megszerzett 6. hely után 12 (!) vb-t, 24 évet kellett várni a hasonlóra. Gulyás István csapata Egyiptomban Lékai utolsó másodperces góljával verte a németeket, begyűjtötte a lengyelek skalpját, a negyeddöntőben pedig drámai, hosszabbításos meccsen kapott ki az olimpiai bajnok franciáktól.

Valter Attila

A szervezők utólag talán nem is bánják, hogy a járvány miatt csak jövőre rendeznek több szakaszt Magyarországon a Giro d ´Italián. A 2021-es olasz kerékpáros-körversenyen ugyanis robbantott az FDJ 23 éves kerekese, aki a sporttörténet első magyarjaként viselt megkülönböztető trikót Grand Tour-viadalon: előbb a legjobb 25 éven alulinak járó fehéret, majd három etapon át az összetett elsőnek dukáló rózsaszínt.

Magyar futballválogatott

A 2016-os Eb-szereplést, az ott nyújtott játékot nemhogy felülmúlni, de talán megismételni sem lehet, gondoltuk korábban. Aztán 2021-ben, a részben budapesti rendezésű kontinenstornán mégis überelték ezt Szalaiék – úgy, hogy a halálcsoportban, a franciák, a portugálok és a németek társaságában az utolsó csoportmeccs utolsó percéig reális harcban voltak a továbbjutásért. S akkor a Nemzetek Ligája-feljutásról még nem is szóltunk.

Simon Kjaer

Az AC Milan futballistája óriási lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot az Eb-n. A finn–dánon azonnal odaszaladt a pályán összeesett csapattársához, Christian Eriksenhez. A nyelvét félre tolva szabaddá tette a légutait, megakadályozva ezzel, hogy Eriksen lenyelje a nyelvét. Ezt követően arra kérte társait, hogy állják körbe Eriksent, ameddig az orvosok ellátják. Majd a partvonalnál Eriksen feleségét is próbálta nyugtatni.

Max Verstappen

Egyszer fent, egyszer lent – a trónkövetelő holland pilóta és a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton párharcára ez volt jellemző a Forma–1-es idényben. Abu-Dzabiban, az utolsó futamon egyetlen köre volt Verstapennek arra, hogy megelőzze a biztonsági autós repülőrajt után az élen álló Hamiltont. A hatalmas tét ellenére ezt meg tudta lépni, szabályosan, sportszerűen, vita nélkül, és 24 évesen világbajnok lett a Red Bull-lal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?