Régió

Sikeres Duna-projektek

Pozsony | A napokban zárult le az összeurópai environmentális projektek versenye, amelyben a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás pályázata sikerrel szerepelt.
Somogyi Katalin

2021. október 20. 19:45

Duna
- Somogyi Tibor felvétele

Nem ez az első és bizonyára nem is az utolsó alkalom, hogy a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ) projektje pozitív elbírálást kapott a nemzetközi fórumon. A LIFE WILDisland felhívására több mint ezer projekt érkezett, közülük kevesebb mint száz lett befutó. Utóbbiak között van a BROZ pályázata is, amely két csallóközi sziget újraélesztéséről szól. Szap és Kolozsnéma községek melletti Duna szigetekről van szó. Ezt a két szigetet körbeölelő mellékágakat fogják a közeljövőben uniós támogatásból kitisztítani és eredeti állapotukba visszaállítani. „A Duna menti szigetek hajdanában természetes dinamizmussal fejlődtek. Az őket körbefolyó mellékágak csordultig voltak a folyó vizével, és éltették, ahogy az ártéri erdőket, úgy a talajvizet is. Ezek az egyedi szigetek még mindig léteznek a folyó medrében, ám a hajóutak változtatása, az árvízvédelmi intézkedések és egyéb módosítások miatt a víz áramlása megváltozott a szigetek körül. Ezeket a változásokat szeretnénk megfelelő módon korrigálni a LIFE WILDisland program keretében, mert ezek a szigetek nemcsak egyedi biotópok, hanem értékes madárfajok fészekrakó és nagyon sok hal ívó helyei is” – jelentette ki Tomáš Kušík, a BROZ elnöke.

Az elmúlt időszakban a Duna menti országok részletesen feltérképezték a folyó valamennyi szigetét. Németországtól Romániáig a 912 sziget közül 147 kitűnő, természetes állapotban van, sőt, 106 szigeten tökéletes ártéri erdőket találunk. A természetvédők 238 olyan szigetet is beazonosítottak, amelyek a folyami áramlás korrekciójával visszaállíthatóak természetes állapotukba. „A LIFE WILDisland program projektek százait foglalja magába, amelyek közül valamennyi a dunai szigetek megmentéséről szól, és minden ország, melyet a Duna folyama érint, részt vesz benne. A mi projektünk zöldet kapott, most a Vízgazdálkodási Kutatóvállalat (Výskumný ústav vodného hospodárstva) a megvalósítási tanulmányok kidolgozását fogja elkezdeni. Legkorábban egy éven belül, vagyis 2022 telén kezdődhetnek el a munkálatok. A projekt megvalósítására 6 évünk van” – nyilatkozta lapunknak Andrea Froncová, a BROZ szóvivője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.