Újra élettel telik meg a vajkai ágrendszer

vajk1
Vajka |

A Pozsonyi Természetvédelmi Társulásnak (BROZ) köszönhetően helyreállították a vajkai ágrendszert, eddig ez a legkiterjedtebb revitalizáció a Duna belvízi deltájában, a projekt összköltsége hatmillió euró.

30 éve nem történt ilyen fontos beavatkozás a vajkai ágrendszerben, ami egyszerre lesz jó a természetnek, a halászoknak, a vízgazdászoknak, a csónaktúrázóknak, az erdészeknek és mindannyiunknak” – tudtuk meg Tóth Lászlótól és Fodor Pétertől, a Dunavit– Dunamenti Tájvédelmi Társulat alapítóitól.

A Duna-ág medrét kiszélesítették, felélesztették a dinamikáját, ezzel élettel telivé tették a mellékgat. A növényzet néhány helyen már annyira elburjánzott, hogy víz is alig volt a mederben, ezt most sikerült kitisztítani és újra megnyitni. Egy adott ágrendszerben a dinamikának kulcsszerepe van, segít kitisztítani az árterületet, hogy szabad legyen a mozgás, ne rakódjon be az aljzat. A vajkai ágrendszerben ez az ág, több mint 30 évig volt elzárva. Az ágrendszer revitalizációja a legkiemelkedőbb állomása annak a nyolc éves projektnek, amely a dunai ártéri erdők védelmét és helyreállítását célozta meg. A múltban számos vízgazdálkodási módosításnak köszönhetően ez az ágrendszer jelentősen megváltozott, egyes részeit feltöltötték, elzárták, más helyeken erdei utakkal vágták át. A helyreállítási munkálatok öt hónapig tartottak, a BROZ természetvédői Doborgaz, Vajka és Bodak kataszterében dolgoztak. A betemetett részeket kivájták, utat engedve ezzel a víz szabad áramlásának.

A természetvédők 980 méter hosszan újra kiásták, bágerozták az eredeti folyó medrét és korrigálták azokat a szakaszokat, amikor a mellékág közúttal fut össze. A héten újra víz öntötte el az ágrendszet és az ártéri erdőt. Ennek eredményeként az ágrendszer teljes, 3,7 kilométeres szakaszán helyreállít az áramlás. Keret áteresztőket is kihelyeztek, amelyeken csónakkal is át lehet haladni, több kilométer hosszú új túraútvonalat nyertek ezzel a vízitúrázók. A természetvédők szerint az ágrendszer újjáélesztése pozitív hatással lesz a teljes ártéri erdő ökószisztémájának fenntartásában. Megfelelő élőhelyet teremt a veszélyeztetett, patakokat kedvelő halfajoknak és a kavicságyhoz kötött halak számára. A helyreállított ágrendszer ugyancsak fészkelőhelyként szolgál olyan veszélyeztetett madárfajok számára, mint a jégmadár és a partifecske. Ismét bebizonyosodott, hogy milyen fontos szerepük van a természetvédőknek, ők azok akik ezt a projektet megálmodták, megtervezték és megvalósították. A projekt 8 éve, 2016-ban kezdődött. A Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja” LIFE európai úniós projekt kedvezményezett partnere a Pozsonyi Természetvédelmi Társulás (BROZ) volt. Kiemelt projektpartnerek a Vízgazdálkodási Építővállalat (Vodohospodárska výstavba, š.p.), a Vízgazdasági Kutatóintézet (Výskumný ústav vodného hospodárstva), Nemzeti Erdészeti Központ (Národný lesnícky centrum). Magyarországi partenrük a Duna-Ipoly Nemzeti Park volt.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?