Rohadt a rendszer, az állam csődöt mondott – mondja a szlovák főügyész

Pozsony | Jelentős előrelépés történt a Kuciak-gyilkosság felderítésében, amiben szerepe volt az amerikai FBI munkatársainak is – jelentette be Jaromír Čižnár főügyész.
Demecs Péter

2018. május 10. 09:37

Čižnár
- TASR-felvétel

Čižnár azt is elárulta, hogy az újságíró utolsó cikkében 56 bűnvádi eljárást említett valamilyen szinten, ezeket megvizsgálták, és kilencnél jelentős, gyakran „teljesen érthetetlen” mulasztásokat észleltek. Emiatt minimum két ügyésznek távoznia kell a posztjáról.

Az FBI szakértőinek köszönhetően sikerült igazolni, hogy a tettes csak Ján Kuciakot akarta megölni, menyasszonyát, Martina Kušnírovát nem. Čižnár szerint őt azért lőtte le, mert „rosszkor volt rossz helyen”. Kušnírová régész volt, a gyilkosság napján egy ásatáson kellett volna lennie, de mivel rossz idő volt, a feltárás elmaradt. Mindebből viszont az is következik, hogy a gyilkosságot alaposan kitervelték, a tettes még azt is tudta, hogy Kuciaknak mikor kellene egyedül lennie a házban.
Az FBI dolgozta ki a tettes profilját is. Egyes sajtóértesülések szerint az elkövetőről fantomképet is tudtak készíteni valamelyik térfigyelő kamera elmosódott képe alapján, de Čižnár erről nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni. „Nem akarjuk, hogy azok a gazemberek, akik mindezért felelősek, megtudják, hogy mi mit tudunk, s fel tudjanak készülni bizonyos dolgokra” – mondta a főügyész.
Az újságírót és menyasszonyát februárban lőtték le nagymácsédi házukban.
 

A Főügyészség befejezte annak az 56 ügynek a felülvizsgálatát, amelyekről Kuciak az utolsó cikkében írt. „Kilenc esetben találtunk mulasztást, ez közel 17 százalékos arány, tehát nincs mivel dicsekednünk. Felfoghatatlan mulasztások is történtek, például egy gyanúsított kijelentette, nem tudta, hogy adót kell fizetni az áru után, és a hatóságok megelégedtek ezzel, lezárták az ügyet” – mondta Čižnár. Megtörtént, hogy megtámadtak egy gazdát, de a rendőrség csak kihágásként kezelte az ügyet. „Az ellenőrzésünk miatt az ügyész hirtelen átminősítette az esetet erőszakos támadásra, és kérvényezte a tettes előzetes letartóztatását. Normális, hogy valami szeptemberben csak kihágás, néhány hónappal később pedig bűncselekmény?” – fűzte hozzá a főügyész. Az összes eset a Kelet-Szlovákiában letelepedett olasz állampolgárokkal kapcsolatos, több bűnvádi eljárás is folyamatban van.

Miután fény derült a nyomozások során elkövetett mulasztásokra, egy járási ügyész önként lemondott. „Egy másik nem volt képes erre, ezért kezdeményeztem a fegyelmi eljárás megindítását ellene” – mondta.

A meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica jogi képviselője, Roman Kvasnica az elmúlt napokban kijelentette, nem helyénvaló, ha a rendőrség vezető képviselői információkat kapnak a gyilkosságról; a nyomozás részleteiről korábban Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány tartott rendszeresen sajtótájékoztatót. Kvasnica állításával Jaromír Čižnár főügyész is egyetért, mondván: a rendőrség vezető beosztásban levő emberei nem avatkozhatnak bele a nyomozásba, ezért nem jogosultak arra, hogy információkat kapjanak az eljárásról. Közvetve a NAKATOK elnevezésű belső elektronikus rendszerre utalt, amelybe a rendőrök kötelesek minden, a nyomozás során kiderített új információt betáplálni – teljesen mindegy, hogy igazolták-e azok hitelességét vagy nem. „Nagyon jól tudják, hogyan működnek ezek a dolgok, én a korai figyelmeztetés rendszerének hívom ezt. Ez olyasvalami, amiben szerintem mindenki megtalálja azt, amit akar” – állítja Čižnár.

A rendőrség mulasztása

Čižnár tegnap erősen bírálta Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi minisztert és az Agrárkifizető Ügynökséget is. „Az állam ahelyett, hogy védené a gazdákat, szemet huny afelett, hogy tönkreteszik őket” – állítja a főügyész.

Čižnár múlt héten fogadta a Főügyészségen azokat a gazdákat, akik többször figyelmeztettek a törvényszegésekre, ám sem a hatóságok nem léptek, sem az állam. Egy gazda például felhívta a rendőrséget, hogy megfenyegették, ám ahelyett, hogy segítséget kapott volna, azt tanácsolták neki, tegyen feljelentést. „Miután közölte a rendőrséggel, hogy már tízet tett, azt mondták neki, írja meg a tizenegyediket. Nem mondhatom el, mit gondolok erről az egészről, mert az nem lenne szép. Mindent elhiszek, amit a gazdák nekem mondtak, nincs okom nem hinni nekik. Ebből a szempontból az állam abszolút csődöt mondott” – állítja Čižnár.

Matečná tegyen rendet

Amikor a gazdák például arra panaszkodtak, hogy valaki más akar agrártámogatást kapni földjeikre, azt tanácsolták, hogy adják bíróságra az ügyet, holott már a kezükben voltak olyan bírósági döntések, amelyek igazolták, hogy ők az érintett telkek tulajdonosai. A csalók rendszerint azt használják ki, hogy a kisgazdáknak nincs elég pénzük, így miután csőd szélére kerülnek, eladják a földjeiket. Ezért kértek rendszeresen támogatást idegen telkekre. Ugyanis ha egy telekre két személy kér támogatást, az állam elkezdi vizsgálni, ki a valódi tulajdonos, s a döntésig egyik félnek sem fizet egy centet sem. Míg a kisgazdát ez a várakozás tönkreteheti, mert nincs pénze, a vállalkozó, aki ilyen csalásokból él, túléli ezt az időszakot, s a pénz nélkül maradt gazdától végül megszerzi a telket.

A főügyész tétlenséggel vádolta az Agrárkifizető Ügynökséget (PPA) és közvetve Gabriela Matečná földművelésügyi minisztert is. „Olyan rendszert alakítottak ki – és én nem hiszem el, hogy erről senkinek nincs tudomása –, amelynek egyetlen célja tönkretenni a gazdákat. Ha erről valaki nem tudott a PPA-nál, akkor nem tudom, inkább nem akarok csúnyákat mondani. Csináljon rendet a PPA-nál a miniszter, mert az a rendszer rohadt. Ezek a csalások nem az elmúlt egy–két hétben, hanem az utóbbi években történtek. Azt akarjuk ezektől a gazdáktól, az emberektől, hogy higgyenek valakinek ebben az államban?” – kérdezte Čižnár. Meggyőződése, hogy nemcsak keleten, hanem az egész országban visszaéltek az agrártámogatásokkal, ezért nem kizárt, hogy egy külön osztályt hoznak része, amelynek egyetlen feladata ezeknek a csalásoknak a felgöngyölítése lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.