Schloss Hof – a barokk ékszerdoboz vidéki bája

schloss hof

Nemcsak a császári főváros Bécs büszkélkedhet különleges látnivalókkal. Vidéken található az az épületegyüttes, amely méreteiben hasonló, de szépségében talán meghaladja a világhírű Schönbrunn palotát is. A Duna és a Morva folyó szögletében, Pozsonytól alig néhány kilométerre terül el a Morvamező, amely elsősorban kastélyairól ismert. Közülük kiemelkedik az a kastélykomplexum, amelyet Savoyai Jenő herceg építtetett és később Mária Terézia kedvelt vidéki rezidenciájává vált

Schloss Hof kastélyát Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttesét a híres hadvezér Savoyai Jenő herceg álmodta meg vadászkastélynak. A több mint 70 hektáros terület egy dombon álló kastéllyal tökéletes helyszín volt a herceg elképzelésé­hez, hogy francia mintára egy meseszerű vidéki világot hozzon létre. Az egyedülállóan felújított kastélyépület a látványos teraszos barokk kert és a kiterjedt kastélybirtok ma már egy autentikus komplexumot alkot, amely három egység tökéletes elegyét képezi és egy felejthetetlen időutazásra invitál.  A kastély termei eredeti berendezésükkel bepillantást engednek a 18. századi nemesség fényűzésébe és mindennapi életébe, ugyanakkor minden évben egyedülálló, időszaki kiállítás is érdekessé teszi a látogatást.  Több ezer virág, több száz fa, frissítő szökőkutak és festői ösvények mutatják be a gyönyörű barokk kertművészet tökéletes szimmetriáját. A 18. századi kastélybirtok a fejedelmi udvartartás ellátására szolgált. Ma nemcsak ritka régi osztrák háziállatfajok, hanem egzotikus állatok, például tevék és alpakák is élnek itt. Ezen felül festői tematikus kerteket is rejt, a gyerekeknek pedig teret kínál a gondtalan játékokra a vidám kihívásokkal teli kalandos játszótereken.

schloss hof

A húsvéti nyuszi Schloss Hofon

Schloss Hof kastélya a rövidített téli nyitvatartás után 2024. március 9-én hagyományosan húsvéti vásárral kezdte látványos szezonját. Négy tavaszi hétvégén a császári család egykori vidéki rezidenciája a szórakozás színhelyévé válik. Kiállítók tucatjai kínálják majd a tavaszi dekorációk változatos választékát.  A hagyományos kézműves vásár mellett a látogatók a regionális konyha finomságait is megkóstolhatják. A kísérőprogram is színes lesz.  A gyerekek kreatív műhelyekben gyönyörű tavaszi dekorációkat vagy élénk színű csecsebecséket készíthetnek szeretteiknek. Természetesen a húsvéti nyuszi is meghívott vendég és csokoládéval ajándékozza meg azt, aki megleli.  A húsvéti vásár csúcspontja a húsvéti hétvégén zajló, Ausztriában hagyományos tojásvadászat. 

schloss hof

A császári család pihenőhelye

Néhány évvel Jenő herceg halála után ezt az egyedül­álló vidéki barokk épüle­tegyüttest a Habsburgok szerzik meg. Mária Teréziát rabul ejtette a hely szépsége, itt nyugalmat talált és új erőt merített. Talán a magyar koronázás emléke, esetleg kedvenc városának Pozsonynak a közelsége csábította őt gyakran ebbe az idilli környezetbe.  Minden bizonnyal nem véletlen az tény sem, hogy kedvenc gyermeke Mária Krisztina főhercegnő e gyönyörű kastély kápolnájában mondta ki az igent szeretett férjének Albert Kázmér hercegnek.  Mimi édesanyja 25. születésnapján született, és ő lett a legkedvesebb. 1760 körül találkozott Albert Kázmér szász-tescheni herceggel, akibe első látásra beleszeretett, és bár Alberthez fűződő kapcsolata nem felelt meg a császárné dinasztikus házasságpolitikájának, Mária Terézia mégis megengedte lányának, hogy szerelemből menjen férjhez. Így a 24 éves főhercegnő 1766. április 8-án Schloss Hof kápolnájában mondta ki az igent. 1765-től 1780-ig Albert herceg a Magyar Királyság osztrák kormányzója volt, pozsonyi székhellyel, ezért a házaspár a mai pozsonyi várban lakott. 

schloss hof

„Háborúk másoknak bére, te boldog Ausztria, házasodj meg”

A húsvéti vásár és annak kísérőprogramjai által kínált számos élmény mellett a nyugalomra és a történelemre vágyók is találnak kedvükre valót. A 2024-es év nagy meglepetése az az időszaki kiállítás, amely „Császári esküvők” címmel november 3-ig tekinthető meg. 

A híres mondás Bella gerant alii, tu felix Austria nube – Háborúk másoknak bére, te boldog Ausztria, házasodj meg” jellemzi a Habsburgok házasságpolitikáját. A házasságok az uralkodóházaknál nem csak két személy egyesülése volt, hanem két dinasztiáé. A házassági kort elért gyermekek általában a politika bábjaivá váltak és csekély beleszólási lehetőségük volt a párválasztásba – kivételek azonban szintén akadtak. A különleges időszaki kiállítás ezen esküvők különböző aspektusait mutatja be, az udvarlástól egészen az özvegységig. A hihetetlen részletességgel kidolgozott, bonyolult ünnepségek mögött viszont gyakran megható sorsok rejtőznek. A kiállítások megtekinthetők már magyar tárlatvezetéssel is.

Ha lehetőséget keres az első tavaszi hétvégék aktív eltöltéséhez családja és barátai társaságában, vagy szeretné megtapasztalni a természet ébredését, vegyen részt egy egyedülálló utazásban olyan környezetben, ahol a természet szépsége és a történelem varázsa egyesül. 

Részletesebb információ:  www.schlosshof.at/magyar 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?