Milyen előnyökkel jár az uniós tagság Szlovákiának?

unio

Az EU-hoz való csatlakozás óta jelentősen javult az életminőségünk. Szlovákia uniós csatlakozása óta az EU költségvetéséből származó források hozzájárultak az ország gazdaságának jelentős javulásához. 

A közberuházások jelentős részét is uniós források tették ki. 2004 és 2022 között az uniós költségvetésből több mint 36 milliárd euró került Szlovákiába. Ha ehhez hozzáadjuk a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervet, akkor ez az összeg 38 milliárd euróra rúg. Ennek köszönhetően az évek során több száz projekt került támogatásra a regionális fejlesztés, a közlekedés, az oktatás, a tudomány és kutatás, az egészségügy és a környezetvédelem területén. Az európai forrásokból iskolák, óvodák és kórházak épültek vagy kerültek felújításra, tereket újítottak fel, tudományos parkok, valamint új utak épültek, korszerűsítésre került a vasút és számos más projekt valósult meg, amelyek nap mint nap javítják a szlovákiaiak életét. Az új, 2021 és 2027 közötti pénzügyi időszakban Szlovákia további 13 milliárd eurót kaphat az uniós forrásokból. A szlovákiai közberuházások 80%-át európai forrásokból finanszírozzák. Felmérések szerint Szlovákia lakossága hosszú távon az áruk, személyek és szolgáltatások szabad mozgását, azaz az egységes piacot értékeli az EU-tagság szempontjából.

 

 Mit jelent az EU a szlovákiaiak számára?

Szlovákia lakosai számára az Európai Unió elsősorban az EU-n belüli utazás, tanulás és munkavállalás szabadságát jelenti. A szlovákiaiak csaknem kétharmada (64%) adta ezt a választ. 

Az EU legpozitívabb eredménye 

  • A szlovákiaiak legnagyobb része (33%) szerint az EU legpozitívabb eredménye az emberek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása az EU-ban. 
  • A második helyen az EU-tagállamok közötti béke áll, amelyet a lakosság közel egynegyede (23%) választott. Az EU által képviselt értékek
  • A szlovákiaiak szerint az Európai Unió mindenekelőtt a béke értékét képviseli. A lakosság kétötöde (41%) nyilatkozott így. 
  • A második és harmadik leggyakoribb érték, amellyel a szlovákiaiak az EU-t összekapcsolják, az emberi jogok (26%) és a demokrácia (26%).

 (forrás: Eurobarométer nemzeti jelentés)

 

LEHETŐSÉGEK TEREMTÉSE ÉS FEJLŐDÉS 2004 ÓTA

  • Szlovákia EU-csatlakozásával az EU közös piacának teljes értékű részévé váltunk, amely a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgását garantálja számunkra. Nem fizetünk vámot, és a schengeni övezet tagjaként a szlovákiai lakosok szabadon, határellenőrzés nélkül utazhatnak Európa-szerte. Más uniós országokban speciális munkavállalási engedély nélkül is vállalhatunk munkát, és ugyanazokat a jogokat élvezzük, mint a helyi lakosok. 
  • Ha nem lenne közös európai piac, a Szlovákiába más uniós tagállamokból érkező áruk után vámot kéne fizetni (és fordítva). Összességében a szlovák termékeknek és munkaerőnek nagyon korlátozott hozzáférése lenne más EU-tagállamok piacaihoz.
  • Az uniós tagság nélkül Szlovákiába nem érkezne külföldi tőke. Az EU-tagság garantálja a stabil és kiszámítható gazdasági környezetet Szlovákiában, ami a külföldi vállalatokat nagy volumenű beruházásokra ösztönzi az országban, közvetlenül növelve ezzel hazánk GDP-jét, az állami költségvetés bevételeit, új munkahelyeket teremtve, csökkentve a munkanélküliséget, növelve a versenyképességet stb.
  • A 2004 és 2022 között Szlovákia 36 milliárd eurót kapott az európai költségvetésből. A Helyreállítási Tervvel kiegészítve ez az összeg 38 milliárdra emelkedik. Az új pénzügyi időszakban további 13 milliárd euró áll rendelkezésre uniós források formájában. 
  • A szlovákiai minimálbér az egykori 216 euróról mára 700 euróra emelkedett. 
  • Szlovákiában 1999-ben az emberek 19,2%-a, az EU-csatlakozás (2003) előtti évben pedig megközelítőleg 15,6%-a volt munkanélküli. Ma a munkanélküliségi ráta 6% alatt van (regisztrált munkanélküliségi ráta, miera evidovanej nezamestnanosti – MEN: 5,76% 2023 februárjában, 

(forrás: Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma).

eu
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?