Régió

Villámsújtott tölgyfa a fennsíkon. Mezei Lajos emlékezetére

Szászi Zoltán

2018. október 17. 19:26

Mezei Lajos
Mezei Lajos (Farkas József felvétele)

Aki gyökeret vert ezen a köves vidéken, azt innen semmi vihar el nem mozdíthatja! Aki egyszer látta a kecsői Ördögszántás felől kelni a napot, megcsillanni a kitüremkedő karrokon a harmatot, aki minden somvesszőt, barkócát és egyenes szárú vadszilvát meg vadkörtét megszámolt ezen a vidéken, számba véve, melyikből lehetne jóféle kampós botnak való, azt innen elvinni se lehet! Se éltében se holtában! Annak itt a helye! Végleg és mindörökké! Ezen a makacs, kemény, izzasztó kaptatókkal szabdalt tájon, ahol a szív megdolgozik a létezésért, ahol az ének tisztán tör fel, mint a forrásvíz, ahol lehet úgy élni, mint szikár tölgyfa szokott. A szikla pereméhez kapaszkodva. Mígnem vihar érkezik, mígnem a szél tépése, az eső paskolása meg nem lazítja azt a gyökeret, és a lezúduló villám belé nem sújt, le nem töri végleg. Itt maradt egy ember, akkor is, mint a fa, kapaszkodott a falujához, a világához, a nyelvéhez, az énekeihez, a lábában magától mozduló tánclépésekhez. Míg el nem jön az idő. Míg el nem jött az ideje. Az a pillanat, amikor a nagy Úr magához intette őt, a röghöz tapadt embert, elhívva az utolsó útra, hogy megcsendesedjen a dobogása, elhalkuljon végleg a nótája, utolsót pendüljön a húrja. Hogy vége van már! Itt van az ősz! Menni kell, gyere hát, Mezei Lajos! Menni kell pihenni!

Jó emberünk, a szlovákiai magyar folklór egyik utolsó nagy egyénisége, Mezei Lajos hagyott itt minket, fájdalmasan korán, alig 64 évesen. Tudtam, hogy betegeskedett, hogy egy ideig járókerettel ballagott, hogy ledöntötte a betegség, mint villám a tölgyet. Szívós természetével, feledhetetlen humorával, természetes jókedvével, a belőle áradó szeretettel le tudta legyűrni a betegséget egy ideig még. Aztán láthatatlan vihar suhant át a fennsík felett, és most vasárnap jött a hír, elmentél, Mezei Lajos, el, abba a másik világba, hogy ott megint találkozhass a régi legendákkal, a nagy táncosokkal, jóféle cigányzenészekkel, pásztorokkal meg dudásokkal, akik fújják, meg csak fújják, hogya aki dudás akar lenni! Akar-e még valaki? Te erős, kemény tölgyfám, te, akinek annyi ajándékát megkaptam, nótában, táncban, nevelésben, te mégis kidőltél. Míg írom ezt, már helyed készül a sziklás domboldalon. Borzova, más nevén Szádvárborsa út menti kis temetőjében, ahol a sírok az Ördögszántás felé néznek. Onnan kel a Nap. Hát lehet-e innen elmenni? Isten nyugosztaljon, Mezei Lajos!

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.