Régió

Viharos lakógyűlés a Jeruzsálem utca sokat vitatott zöldövezetében

Érsekújvár | Indulatoktól, múltbéli sérelmek felemlegetésétől sem volt mentes az a hétfői lakossági fórum, melyet a város vezetése szervezett a Jeruzsálem utcában. Érsekújvár önkormányzata a közelben lévő, háromszög alakú parcellán idősek otthonát és szociális szolgáltató központot építene, elképzeléséről a hétfő délutáni lakossági fórumon tájékoztatta a lakosokat.
author
Száz Ildikó

2022. január 25. 16:45

Jeruzsálem utca
- Száz Ildikó felvételei

Fájdalmas múltbéli emlékek

Az érsekújvári Jeruzsálem utca jelentől arculatváltáson ment keresztül a múlt század nyolcvanas éveiben. Az új lakótelep megépítése miatt mintegy negyven házat szanáltak, és annak közel százhatvan lakóját a közeli lakótelepre költöztették. Az utcában élők lakást és némi pénzt kaptak kárpótlásul. Többszintes lakóházak épültek a közelben, később egy újabb családi házakból álló épületsor is, csak a szóban forgó háromszög alakú zöldterület maradt fenn egy játszótér közelében.

Érsekújvár

A dzsungelre emlékeztető, invazív növényekkel, bokrokkal benőtt, vad indákkal behálózott terület sűrűje a közelben élők elmondása szerint tele van szeméttel, időnként csavargók vernek benne tanyát. Nem bánnák, ha a város megtisztítaná és rendezné a zöldterületet. A találkozón részt vett B. Jolán, egykori riportalanyunk is, ő az egyetlen, akinek sikerült az akkori Jeruzsálem utcában megmenteni a családi örökséget. „Akkoriban petícióban tiltakoztak az érsekújvári lakosok a rombolás ellen, de csak a mi otthonunkat sikerült megmenteni. Mire a családfő hazatért az orosz hadifogságból, már egy Magyarországról áttelepített szlovák család lakott a portánkon. Nem adta fel, asztalosmesterként éjt nappallá téve dolgozott, és végül visszavásárolta az apai örökséget az idegen családtól. Később saját kezűleg, néhány mester segítségével új házat emelt a telken” – avatott be családja történetébe B. Jolán, aki nemtetszését fejezte ki, hogy hogy be akarják építeni a zöldterületet. Felszólalásában többször utalt a család sérelmeire.

 

Érsekújvár

Még csak látványtervek vannak

A Jeruzsálem utcai lakosait a város értesítette a lakossági fórumról, minden háztartásba eljuttatták a kinyomtatott szórólapot, amelyen a látványtervet is feltüntették. A terv másolatát kinagyítva is kézhez kapták a fórumra érkezők. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere szólalt fel elsőként és arról tájékoztatta a lakosokat, hogy várhatóan rövid időn belül megjelenik egy újabb uniós felhívás és jelentős támogatást kaphatna a város erre a célra. „A nagyszüleim háza is a Jeruzsálem utcában állt, elvették a házat és az ingatlannal járó harminc ára telket is, majd beépítették a területet és új lakópark létesült ezen a helyen, de most nem a múltat oldjuk, hanem a jelent!” – hangsúlyozta Klein Ottokár. Idősek otthona és gondozói szolgáltatások központja nyílna a város vezetésének tájékoztatása szerint a jelenlegi zöldterületen. „Nem valami nagy kolosszusról van szó, mindkét ingatlant kétszintesre tervezzük, 30-30 fős kapacitással. A városnak jelenleg még nincs a tulajdonában ilyen jellegű szociális központ. A testület döntése alapján ezen a helyen épülhetne meg mindkét komplexum, amennyiben megkapjuk a kivitelezéshez szükséges támogatást” – hangsúlyozta Klein Ottokár.


 

Érsekújvár

Két komplexumot terveznek

Denisa Felixová, a városi hivatal szociális osztályának a vezetője lapunk kérdésére elmondta, azért terveznek két komplexumot, mert a törvény nem teszi lehetővé, hogy az idősotthon és a gondozói központ egy épületben működjön. Néhány szolgáltatást azonban mindkét jövőbeni városi központban meg tudnak oldani a két intézmény közelsége miatt. Rendezett parkot, kiskertet terveznek az épületek közelében, ahol az idős lakók kellemesen, otthonosan éreznék magukat. Csendes, szép környezetben élhetnének a város peremén. A Jeruzsálem utca lakóinak felszólalásaiból kiderült, valójában nem az idősek otthona ellen van kifogásuk. Elsősorban attól tartanak, hogy a város jelenlegi vezetése nem tudja garantálni, hogy nem épülnek a családi házaik közelében kétszintesnél magasabb épületek. Mi lesz, ha új vezetése lesz a városnak és másképpen dönt? Az sem tetszik nekik, hogy az egész háromszög alapú területet beépítenék, újabb épületre néznének az ablakaik.

Érsekújvár


 

Összehangolt városi tervek

Jaroslav Mrváň, a városi hivatal területrendezési és építészeti osztályának a vezetője hangsúlyozta a találkozón, hogy a tervek összhangban vannak Érsekújvár területrendezési tervével. A város nem adta el a telket olyan vállalkozóknak -- holott lett volna érdeklődő --, akik újabb magas lakóházakat épített volna ezen a területen. Jelen volt a fórumon néhány önkormányzati képviselő is, Ivan Katona független képviselő a látványtervek láttán megjegyezte, a tavalyi júniusi ülésen ugyan jóváhagyták az elképzelést, de ő nem szavazott arról, hogy az egész területet beépítik. 2021. június 9-i ülésén valóban tárgyalt a testület a tervezett beruházásról, majd az idei büdzsében 50-50 ezer eurót hagytak jóvá az idősek otthona és a gondozói szolgáltatást nyújtó központ tervdokumentációjának a kidolgozására.


 

Érsekújvár

Hiányzó járdák

A Jeruzsálem utcában, illetve a környéken élők kihasználták a lehetőséget a lakossági fórumon, hogy egyéb gondjaikat is elpanaszolják. Nem tetszik nekik, hogy a szemközti utcában, a kórház mögötti területeken újabb és újabb magas lakóházakat építenek a vállalkozók. Nehezményezték továbbá, hogy hiányzik egy biztonságos járda a családi házaknál. Csak a bejáratoknál található egy vékony járdacsík az út mentén, a szemközti részen parkolók vannak. Az utcán áthaladók kénytelenek az úton közlekedni. Nemtetszésüket fejezték ki a miatt is, hogy ha az egész telket beépíti a város, megfosztják az itt élőket attól, hogy zöldterület közelében éljenek egy egyébként csendes, nyugalmas városrészben. Mások azt nehezményezték, hogy a város túl későn vonta be a lakosokat a közös egyeztetésbe, már csak akkor véleményezhették az elképzelést, miután a testület jóváhagyta az összeget a tervekre. A város kész helyzet elé állította az itt élőket. A bemutatott látványtervet sem tartották megfelelőnek, áttekinthetőnek.

Szociális fejlesztési terv

A lakógyűlésen bemutatott elképzelés összhangban van a területrendezési tervvel és a város 2020-2027-es évekre jóváhagyott, a szociális szolgáltatások fejlesztését összefoglaló tervével. A szociális terv kidolgozásának részét képezte egy lakossági felmérés, amelyben az idős érsekújvári lakosok igényeit térképezték fel. A kérdőívet 254 lakos töltötte ki, a hatvan évnél idősebbek 36 százaléka válaszolta azt, hogy egyedül él. A megkérdezett hatvan évnél idősebbek mintegy fele mások segítségére szorul. A megye által működtetett, Remény kora (Vek nádeje) idősbeteggondozó központban és panzióban túl hosszú a várólista. Két idősek otthona van a városban, az egyiket a megye, a másik a városi lakásszövetkezet üzemelteti. További ötvennégy idős lakos vár arra, hogy valamelyik gondozóközpontba felvételt nyerjen.

Érsekújvár

Akadnak idős lakosok, akik korábban feliratkoztak a listára, mert attól tartanak, nem jut nekik hely az intézetek valamelyikében, ha majd segítségre szorulnak. Érsekújvár önkormányzata a városban élő idős lakosok igényeinek, szükségleteinek kíván eleget tenni, de közben szemmel kell tartania a produktív korban lévő, családi házakban élők elvárásait is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sajó szennyeződés

Petícióval próbálják megmenteni a Sajó folyót

szóbeli érettségi

A héten hivatalosan megkezdődnek a szóbeli érettségik

ds

Majomhimlő veszélye miatt figyelmeztetik a külföldre utazókat

orosz-ukrán konfliktus

Oroszország annyi katonát vesztett Ukrajnában, mint a 9 éves afganisztáni háborúban

zelenszka zelenszkij

Zelenszka: Senki sem veheti el tőlem a férjem, még a háború sem

orbán viktor

Magyarország nélkül vezetheti be az EU az orosz olajembargót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.